2012. dec. 31.

Amerikai krémes

a tésztához:
7 tojássárga
1 tasak sütőpor
20 dkg liszt
2 ek. kakaó
20 dkg cukor
13 kanál víz

a krémhez:
7 tojásfehérje
3 ek. cukor
2 csomag vaníliás puding
fél liter tej

a tetejére:
1 csomag csokireszelék
4 dl habtejszín

A tészta hozzávalóit kikeverjük és egy kivajazott tepsiben megsütjük.

A pudingot megfőzzük a fél liter tejben, majd ha kihűlt, akkor hozzákeverjük a cukorral keményre felvert tojásfehérjét. A masszát rásimítjuk a megsült tésztára és öt percre visszatesszük a sütőbe.

A habtejszínt kemény habbá verjük és rátesszük a kihűlt krémre. Csokireszelékkel megszórjuk a tetejét.

A süteményt a Küldd el a recepted! 2011. májusában megjelent számának azonos nevű receptje alapján készítettem el.

2012. dec. 30.

Karfiolleves

egy kisebb fej karfiol
néhány darab krumpli
zöldpaprika
1-2 babérlevél
só, bors

olaj
liszt
pirospaprika

liszt
tejföl
víz

A karfiol rózsáira szedem, a krumplit megpucolom és kis kockákra vágom. Egy nagy fazékba belerakom a zöldségeket, a zöldpaprikát, a babérlevelet és felöntöm vízzel. Sózom, fűszerezem. Puhára főzöm, majd a végén berántom és behabarom.

Rántás: olajat hevítek, lisztet pirítok rajta, majd a tűzről lehúzva megszórom pirospaprikával, elkeverem és felöntöm hideg vízzel. A leveshez öntöm.

Habarás: lisztet, tejfölt és kevés vizet keverek ki csomómentesre a forró levesből vett lével és visszaöntöm a fazék tartalmához. Felforralom és ha kell, még fűszerezem a levest.

2012. dec. 28.

Hajtovány

fél kg liszt
kb. 3 dl tej
1 tojássárga
0,5 dl olaj
1 ek. só
pici cukor
2,5 dkg élesztő

krém:

10 dkg margarin
0,5 tk. só
12-13 dkg reszelt sajt

a kenéshez egy felvert tojás


Az élesztőt felfuttatom kevés tejben pici cukorral. A gyúródeszkát előkészítem és ráhalmozom a kimért lisztet, köré szórom a sót, beleütök egy tojássárgáját. Egy-egy mérőpohárban tejet és olajat készítek oda.


A krémhez a reszelt sajtot, sót és a puha margarint kikeverem, hogy kenhető állaga legyen.


Ha felfutott az élesztő, belekeverem a lisztbe és gyúrni kezdem. Apránként adom hozzá az olajat és a lisztet. Jól kidolgozom és duplájára kelesztem. A kelesztés után kettévágom, majd egyesével gyúródeszka-nagyságúra kinyújtom őket, és először az egyiket, majd a másikat is megkenem krémmel. Feltekerem őket, mint a bejglit. Két rudat kapok, melyeket trapéz alakúra vágok fel.


Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgatom, lekenem a tetejét a felvert tojással és fél órát hagyom pihenni, majd előmelegített sütőben megsütöm 20-25 perc alatt.


Megjegyzés: A megkelt tésztát azért célszerű kettévágni, mert különben a feltekerés után nagyon vastag lesz és így nagyok lesznek a hajtoványok.


Ezt a kelt tészta receptet a Limara péksége blogon található Hajtovány alapján készítettem el  fele mennyiségben.

2012. dec. 27.

Hókifli

25 dkg margarin
25 dkg liszt
1-2 tasak vaníliás cukor
fél csipet só
1 tojássárga
(fél tk. rum vagy konyak)
(25 ml tejföl vagy tej)

(vaníliás)porcukor

A margarint, lisztet, sót, vaníliás cukrot, tojássárgát elkezdjük összedolgozni, és még mielőtt összeállna, adjuk hozzá a rumot vagy konyakot. Ha nem állna össze, akkor tehetünk hozzá tejet vagy tejfölt, de csak nagyon keveset, hogy ne legyen lágy a tészta! Ha megvan, folpackba vagy alufóliába csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük. (nálam mélyhűtőbe került)

A pihentetés után a tésztából hosszú nem túl vékony rudakat sodrunk, kb. 8 cm hosszúra vagdossuk őket és a két végüket lehajtjuk kifliformájúra. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket és előmelegített sütőben 20-30 perc alatt megsütjük. Még forrón meghintjük vaníliás porcukorral a kifliket!

Ebből a mennyiségből nekem két tepsivel lett.

A süteményt a desszert.eu oldalán található Klasszikus hókifli alapján készítettem el, némi változtatással.

2012. dec. 25.

Túróval töltött zsemle

8 zsemle
8 dl tej
16 dkg cukor
vaníliás cukor vagy vanília aroma

a töltelék:
fél kg túró
tejföl
kristálycukor ízlés szerint
mazsola
vaníliás cukor
citromhéj vagy narancshéj

a tetejére:
tejföl
kristálycukor

A zsemlék tetejét levágom, félreteszem, a belsejüket kikaparom és egy nagy tálba teszem. A kikapart zsemléket cukros tejbe mártom (ne áztassuk el őket) és egy kikent tepsire rakosgatom.

A tálba a zsemlebélhez rakom a túrót, ízlés szerint cukrot, vaníliás cukrot, mazsolát, citrushéjat és annyi tejfölt, hogy ne legyen a massza száraz. Ezzel töltöm meg a zsemléket egyenként, majd rájukrakom a levágott kalapjukat, és a végén tejföllel kikevert cukorral kenem le a tetejüket.

Forró sütőbe tolom pirulásig. Porcukorral meghintve tálalom.

2012. dec. 24.

Rizsfelfújt

1/2 liter tej
25 dkg rizs
1/4 liter víz

a fenti alapanyagokat megfőzzük és kihűtjük, majd az alábbi hozzávalókból habos krémet keverünk és hozzáadjuk a már meghűlt főtt rizshez:

3 tojássárga
3 dkg vaj vagy margarin
3 ek. cukor

végül belekeverjük a 3 tojás keményre vert habját. Gazdagíthatjuk mazsolával és citromhéjjal is.

Kizsírozott tepsibe töltjük és előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje pirulni nem kezd.

2012. dec. 23.

Diós guba

szikkadt kifli
darált dió
tej
cukor
vaníliás cukor
méz
mazsola (folyadékba áztatva)
zsiradék

A kiflit felkarikázom. A diót ledarálom. A tejben elkeverem a cukrot, és a vaníliás cukrot. A mézet előveszem. A mazsolát beáztatom a rumba/vízbe/tejbe.

A tepsit kikenem zsiradékkal. A kifliket leöntöm cukros tejjel úgy, hogy mindenhol érje, ne maradjon száraz. A tepsi aljára rakosgatom a karikákat, rá mazsolát hintek, és megszórom bőven darált dióval. Ekkor még egy kifli-mazsola-dió réteg következik, s a tepsi megtelik. A tetejére mézet csurgatok, s előmelegített sütőbe tolom, aranyszínűre sütöm.

Kockára vágva tálalom!

2012. dec. 22.

Tartármártás

4 dl tejföl
2 dl majonéz
pici porcukor
1 tk. mustár
csipet só
csipet bors
(citromlé)

Az összes hozzávalót egy tálba halmozzuk, és habverővel, de lehet fakanállal is, kikeverjük simára. Kóstolgatjuk, majd hidegre tesszük, hogy érlelődjön felhasználásig.

Lehet belerakni lecsöpögtetett konzerv vagy üveges cukorborsót, kockázott almát, ecetes uborkát, főtt krumplit. (Az ecetes uborka levéből citromlé helyett rakhatunk.)

A receptet a mindmegette.hu oldalon találtam.

2012. dec. 21.

Császármorzsa

10 dkg búzadara
7 g liszt
2,5 dl tej
1 tk. vanília aroma vagy 1 tasak vaníliás cukor
3 db tojássárga
3 db tojásfehérje
10 dkg kristálycukor
citromhéj vagy narancshéj

a sütéshez:
vaj vagy margarin

a díszítéshez:
porcukor
lekvár

A lisztet és a búzadarát elkeverjük, ráöntjük a tejet és egy órát hagyjuk állni, hogy a dara jól megszívja magát.

Miután letelt az egy óra, a tojássárgáját kikeverjük a cukorral és hozzáadjuk a tejes masszához. Végül az egy csipet sóval keményre felvert fehérjét adjuk hozzá. Lazán, de óvatosan forgatjuk bele, hogy ne törjön szét a hab.

Ha egynemű lett az egész, akkor vajjal vagy margarinnal kikent teflonos serpenyőbe öntjük a masszát. Fakanállal óvatosan kevergetjük, míg kisebb darabokra, morzsákra szétesik. Ha kisült, porcukorral megszórjuk és lekvárral tálaljuk.

2012. dec. 20.

Csikós tokány

1 kg sertéshús
15 dkg füstölt szalonna
15 dkg vöröshagyma
kis kanál paradicsompüré

pirospaprika
kevés liszt
4 dl tejföl

A húst csíkokra vágjuk. A zsírt felforrósítjuk, hozzátesszük a vékony csíkokra vágott füstölt szalonnát, üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, megfonnyasztjuk, meghintjük kevés pirospaprikával, felöntjük kevés vízzel és jól felforraljuk. Ezután beletesszük a húst, a paradicsompürét, megsózzuk, összekeverjük és fedő alatt, rövid lében puhára pároljuk. Majd hozzáöntjük a liszttel elkevert tejfölt és jól felforraljuk. Ha sűrű volna, kevés vízzel hígítjuk.

Párolt rizzsel, nokedlivel tálaljuk!

A receptet Rákóczi János: Konyhaművészet c. könyvéből vettem.

2012. dec. 18.

Mákos töltelék bejglihez

25 dkg mák
25 dkg porcukor
1 evőkanál lekvár (barack)
1 ek. méz
1 dl tej
10 dkg darált keksz + 1 ek. méz

Összefőzzük, és töltelékként felhasználjuk bejglihez. 4 rúdhoz elég.

2012. dec. 17.

Diós töltelék bejglihez

25 dkg dió
25 dkg porcukor
1 evőkanál lekvár (barack)
1 ek. méz
citromhéj vagy narancshéj
1 dl tej
10 dkg mézeskalács (vagy 10 dkg darált keksz + ek. méz)

Összefőzzük az alapanyagokat, és ezt használjuk töltelékként a Bejgli alaptésztához.

2012. dec. 16.

Bejgli (alaptészta)

56 dkg liszt
21 dkg margarin
2 dkg élesztő
6 dkg porcukor
2 dl tej

A hozzávalókat kimérjük. Az élesztőt nem kell felfuttatni. A tej kivételével az összes alapanyagot összemorzsoljuk, majd apránként gyúrjuk össze a tejjel. Rugalmas tésztát kell kapnunk, melyet kisodrunk hosszú rúdra, és fél órát pihentetjük.

4 részre osztjuk, és kinyújtva megtöltjük bejgli-töltelékkel, majd feltekerjük és a tetejét lekenjük tojássárgával. Amikor a tojássárga rászáradt, akkor tojásfehérjével kenjük le, de nem kell felverni. 

Érdemes ilyenkor egy éjszakát pihentetni, mielőtt sütjük. Másnap előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsül a beigli.

2012. dec. 15.

Sült hurka és kolbász



hurka
véres és májas hurkakolbász
egy kevés víz

A sütőt bekapcsoljuk, előkészítünk egy tepsit. A hurkákat és kolbászokat ráfektetjük a sütőlemezre és egy kevés vizet öntünk alá. Betoljuk a sütőbe.


Kb. egy óra alatt megsül, de félidőben megfordítjuk a tepsiben az ételt, hogy mindkét fele egyenletesen süljön. Akkor jó, ha tapogatásra a teteje már kemény.


Tapasztalataim:
A kolbászt meg szoktuk böködni, hogy a zsírja kisüljön.

A képen kétfajta hurka, egy kolbász, és hagymás tört krumpli látható.

2012. dec. 14.

Vaníliamártás

1/2 l tej
2 tojássárga
5 dkg cukor
2-3 kk. liszt vagy vaníliás puding
1 tasak vaníliás cukor

A fenti hozzávalókat felfőzzük, és a végén 1 dkg vajat belekeverünk a mártásba.

Aranygaluskára, kalácsra, palacsintára kiváló öntet! Ha nem lenne elég sűrű, akkor még adhatunk hozzá lisztet/pudingot.

2012. dec. 13.

Mákos guba

szikkadt kifli
tej
cukor
vaníliás cukor
darált mák
zsiradék
méz

Tegnapi szikkadt kiflit karikázunk fel. Tejet melegítünk, cukrot, és vaníliás cukrot keverünk bele ízlés szerint. Mákot darálunk, és elkeverjük porcukorral. Egy tepsit készítünk elő, kivajazzuk. A kifliket meglocsoljuk cukros tejjel, de ne ázzon szét.

A tepsibe egy réteg kiflit rakunk, szétterítjük. Meghintjük mákkal bőségesen. Az előbbi műveletet addig ismételjük, míg a tepsi meg nem telik, legfelül mák legyen. A tetejét kevés mézzel meglocsolhatjuk. Berakjuk az előmelegített sütőbe kb. 30 percre. A lényeg, hogy kicsit összesüljön a rakottas.

Kockára vágva kínáljuk!

változat: mazsolával, szilvalekvárral és mézzel gazdagítjuk a rétegeket

2012. dec. 12.

Ananászos rántott szelet

csirkemell vagy karajszeletek
tojás
liszt
zsemlemorzsa
só, bors
tejföl
olaj

egy doboz körananász
20 dkg reszelt sajt
petrezselyem
tejföl
só, bors

A hússzeleteket sózom, borsozom. Lisztet készítek elő, majd tojást verek fel sóval, borssal, és annyi kiskanál tejföllel, amennyi tojást használok; végül a zsemlemorzsát is tányérba teszem. A szokásos módon kirántom a szeleteket bő olajban.

A sajtgolyóhoz a reszelt sajtot 1-2 kanál tejföllel, sóval, borssal, petrezselyemmel és egyéb fűszerrel összegyúrom, hogy kis gombócokat tudjak majd belőlük formálni.

Egy tepsit kikenek zsiradékkal és rárakosgatom a rántott húst. Mindegyikre rakok egy körananászt és annak a közepébe egy sajtgolyót.

Betolom az egészet az előmelegített sütőbe, és addig sütöm, míg a sajt ráolvad a húsra.

Megjegyzés: A receptet az Alíz konyhájában található Ananászos rántott szelet alapján készítettem el.

2012. dec. 11.

Rakott zöldbab

egy kg mirelit zöldbab
egy csésze rizs (kb. 2,5-3 dl)
60-70 dkg darált hús
egy nagy fej vöröshagyma
2-3 babérlevél
só, bors
olaj
fokhagyma
(Húsvarázs)

Felteszek egy nagy fazékban vizet forrni, majd ha forr, sózom, és a kilós zöldbabot nem túl puhára megfőzöm benne; utána leszűröm.

Félig megfőzöm a rizst. Egy lábasban olajat forrósítok, beleöntöm az egy csészényi rizst, pirítom, majd felöntöm egy csészényi forró vízzel, elkeverem, sózom-borsozom-fokhagymával ízesítem, és ha felforrt, takarékra kapcsolva puhulásig főzöm.

Egy másik lábasban szintén olajat hevítek, a felkockázott vöröshagymát megpirítom rajta, majd a darált húst is hozzáadom és fehéredésig továbbpirítom. Ezután fűszerezem: só, bors, (Húsvarázs), fokhagyma, egyéb fűszerek, és felöntöm egy pici vízzel. Készre főzöm,

Összeállítom a rakott zöldbabot:
A zöldbab felét a tepsi aljára simítom, rá az összekevert hús és rizs felét, aztán megkenem tejföllel, utána a maradék zöldbab következik, megint hús-rizs keveréke, és a tetejére tejfölt teszek (Esetleg ha van, akkor még reszelt sajttal szórom meg.)

Betolom az előmelegített sütőbe, kb. egy óra alatt összesül.

2012. dec. 10.

Kráter süti

a tészta:
5 tojás
25 dkg kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor
1 dl tej
1 dl olaj
25 dkg liszt
2 ek. kakaó
1 tasak sütőpor

a puding:
9 dl tej
6 ek. kristálycukor
2 csomag vaníliás puding (vagy puncs/eper)

a máz:
2 kis pohár tejföl vagy joghurt
4 ek. cukor
1 csomag vaníliás cukor

Elsőként a pudingot főzzük meg cukorral tejben, és hagyjuk hogy kihűljön. A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéből kemény habot verünk, félretesszük. A tojássárgáját cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet, olajat, vaníliás cukrot, sütőporos lisztet, kakaót. Végül a fehérjehabot fakanállal óvatosan beleforgatjuk

Kizsírozott tepsibe öntjük a masszát, és elegyengetjük. A kihűlt pudingból kiskanállal a massza tetejére szaggatunk. Előmelegített sütőbe tűpróbáig sütjük.

A tejfölt vagy joghurtot cukorral és vaníliás cukorral kikeverjük, majd mikor kivesszük a megsült tésztát, rákenjük a tejfölös keveréket, és visszatoltjuk pár percre még a sütőbe.

Megjegyzés: nem muszáj egyféle pudingból készíteni, lehet felesben is. 4,5 dl tejjel vaníliás, a másik feléből külön puncs vagy eper pudingot. 

Nekem nem volt itthon tejfölöm, ezért joghurtot kentem a tetejére, így még pikánsabb lett a sütemény!

2012. dec. 9.

Habkönnyű sóskifli (Novák-féle kifli)



a tésztához:
70 dkg liszt
2 tojás
1 kis pohár kefir
1 dl étolaj
6 dkg cukor
csipet só
1 dl tej
5 dkg élesztő

a töltelékhez:

20 dkg margarin
3 dkg só

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd a tészta alapanyagaiból kelt tésztát dagasztunk. Amikor megkelt, négy részre osztjuk. Két részből két darab kört nyújtunk, és az egyik lapot megkenjük a margarinnal habosra kevert só felével, majd rárakjuk a másik lapot. Ugyanígy járunk el a másik két rész esetében is. (Lényegében a négy cipóból 4 körlapot készítünk, ebből kettőt-kettőt egymásra rakunk, és krém van közte.)


A két-két körlapot 12-12 cikkre vágjuk, a nagyobbik felétől kezdve kifli formára tekerjük. Tepsibe helyezzük, tojással megkenjük, és előmelegített sütőben pirosra sütjük.


A kifliket megtölthetjük reszelt sajttal, apróra vágott kolbásszal, szalonnával, pizzakrémmel, sonkával, amivel akarjuk.


Tapasztalataim:
Kisebb kifliket is készíthetünk, ilyenkor több cikkre vágjuk a tésztát.

2012. dec. 8.

Bableves - anyu-féle

(húsos csont vagy füstölt börke)
50 dkg fagyasztott fejtett bab
sárgarépa
fehérrépa
fél zellergumó
egy karalábé
1-2 cs. zellerszár vagy petrezselyemszár
só, bors
fokhagyma
(Húsvarázs vagy füstölt ízesítő kocka)

rántáshoz:
olaj
pirospaprika
liszt
víz

csipetkéhez:
1 tojás
egy csipet só
annyi liszt, hogy kemény tésztát kapjunk

Egy nagy fazékban vizet forralunk; ha van, akkor teszünk bele húsos csontot vagy a füstölt szalonnából megmaradt börkét. Közben zöldséget szelünk fel kockára, karikára.

Amikor a víz lobog, akkor az összes zöldséget és a fagyasztott fejtett babot beletesszük, zeller- vagy petrezselyemszárral, sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük. (Tehetünk bele Húsvarázst vagy füstölt ízesítő kockát, de akkor a sóval óvatosan bánjunk.)

Amikor megpuhultak az alapanyagok, akkor berántjuk a levest: olajat hevítünk, megszórjuk liszttel, pirítjuk rajta, félrehúzzuk és hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük, és felöntjük hideg vízzel - a levesbe öntjük, kiforraljuk.

Levesbetétet is tehetünk bele, pl.: csipetkét - ehhez 1 tojást egy csipet sóval, és annyi liszttel keverünk ki, hogy kemény tésztát kapjunk, ezt csipegetjük bele a forró levesbe, és megvárjuk míg megfő.

2012. dec. 6.

Uborkasaláta

kígyóuborka
fokhagyma
zöldpaprika
só, bors
pirospaprika
ecet - cukor - víz

A kígyóuborkát megmosom, majd uborkareszelőn vékonyra leszelem és besózva állni hagyom. 30 percre magára hagyom, majd kinyomkodva átteszem egy tálba, vékony karikára vágott zöldpaprikát, aprózott fokhagymát, borsot és pirospaprikát rakok rá. Ecetből, cukorból és vízből ecetes levet készítek és ráöntöm a befűszerezett uborkára, jól elkeverem és megkóstolom, hogy kell-e még bele valami. Ha nem, akkor felhasználásig hűtőbe tárolom.

Megjegyzés: tejfölös verzióban is készítjük

2012. dec. 5.

Sertéspörkölt

1 nagy fej vöröshagyma
fél kg sertéshús (lapocka, comb)
pirospaprika
olaj
1 zöldpaprika
1 paradicsom
só, bors
kakukkfű, fokhagyma

Hagymát pirítok olajon, lehúzom a tűzről, megszórom pirospaprikával, gyorsan elkeverem, visszarakom a tűzre, majd hozzáadom a felkockázott sertéshúst (lapocka), egy paradicsomot cikkezve, és zöldpaprikát karikázva. Összedolgozom, kis vízzel felöntöm. Sózom.

Addig főzöm, míg puha lesz a hús. Az utolsó lépésekben fűszerezem: só, bors, fokhagyma, kakukkfű.

Nokedlivel tálalom.

2012. dec. 4.

Krumplileves - anyu-féle

krumpli
egy vöröshagyma
pár gerezd fokhagyma
zellerszár
egy zöldpaprika
egy paradicsom
liszt
olaj
só, bors
babérlevél
pirospaprika

A krumplit kockára vágjuk, a zellerszárat kétfelé (de egyben is hagyhatjuk). Hideg vízben felrakjuk őket főni, babérlevéllel, sóval, borssal, zöldpaprikával, egy egész vöröshagymával, pár gerezd fokhagymával, egy paradicsommal együtt és addig főzzük, míg a krumpli puha nem lesz.

Rántást készítünk: Felhevült olajon lisztet pirítunk, a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, és felöntjük hideg vízzel, csomómentesre keverjük és az egészet hozzáadjuk a leveshez. Egyszer kiforraljuk, közben utóízesítünk.

Megjegyzés: a végén a vöröshagymát, zöldpaprikát nyugodtan kidobhatjuk a levesből

2012. dec. 3.

Tojásos nokedli

liszt
tojás
só, bors
olaj

Vizet forralok egy fazékban sóval és olajjal. Közben elkészítem a nokedlit: egy tálba lisztet, 1-2 tojást, sót teszek és annyi vizet öntök rá, hogy kikeverve nyúlós állagú galuskasűrűségű massza legyen. Nokedliszaggatóval adagonként elkészítem.

Olajat forrósítok, és felverem a tojásokat sóval és borssal. A felhevült olajon átmelegítem a nokedlit, majd a felvert tojásokat ráöntöm, és összesütöm az egészt.

Savanyúsággal vagy fejes salátával tálalom.

Megjegyzés: 50 dkg lisztből készült nokedlihez 5-6 felvert tojást számítok, de minél több tojást használok, annál finomabb.

Halászlé alap





halfej, halfarok
apróhal, halcsontok
vöröshagyma
zöldpaprika, paradicsom
pirospaprika, só, bors
fokhagyma

Halfejet, farkat, apróhalat, halcsontokat félkarikára vágott vöröshagymával, zöldpaprikával, paradicsommal, sóval, borssal, fokhagymával felrakok vízben főni.

Amikor felforr, pirospaprikával megszórom bőven, majd az egészet botmixerrel turmixolom, hogy sűrűbb legyen. Leszűröm, és az így kapott lébe ízlés szerint főzhetek besózott halszeleteket, ikrát vagy tésztát is. Az alaplevet a végén még utóízesítem, ha arra szükség van.

Megjegyzés: A halfejből, farokból, csontokból, apróhalakból több is mehet bele, akár többfajta. Halászlé-kockával is megspékelhetem a levest.

2012. dec. 2.

Tárkonyos raguleves



fél kg színhús (csirkemell/sertés/etc.)
egy fej vöröshagyma
vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, gomba, borsó)
tejföl, liszt, olaj
só, bors, tárkony

a nokedlihez:
liszt
egy tojás
csipet só

A húst felkockázzuk vagy csíkokra vágjuk.

A hagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük, rátesszük a feldarabolt húskockákat, fehéredésig pirítjuk. A zöldségeket felkockázzuk és a húshoz tesszük. Együtt tovább pirítjuk. Sózzuk, felengedjük vízzel, tovább főzzük. Fűszerezzük sóval, borssal, tárkonnyal.

Ha megpuhultak a levesben levő zöldségek és a hús, akkor tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel, és hozzáadunk egy kevés főzőlevet - ezzel is elkeverjük, és belezuttyantjuk az egészet a levesbe. 

Egy tojást, csipet sóval, és annyi liszttel keverünk ki, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Kiskanállal a levesbe szaggatjuk. Ilyenkor utóízesíthetjük a levest. Ha megfőtt a galuska, már kész is a leves, és tálalható!

Tapasztalataim: 
Ezt a levest még mi találtuk a férjemmel egy internetes oldalon évekkel ezelőtt - már nem tudom melyiken -, és annyira megízlett nekünk, hogy megosztottam anyuval is. A tárkony savanykássága miatt az egész családban sikert aratott, és azóta is gyakran részét képezi az ebédeknek.

Aszerint, hogy kinek-milyen alapanyaga van otthon, lehet bele tenni más zöldséget is.

Zöldbableves - anyu-féle

1/2 kg zöldbab
néhány krumpli
1 közepes fej vöröshagyma
zöldpaprika
fokhagyma, babérlevél
só, bors

zsiradék
liszt
pirospaprika

tejföl + liszt (ha tejfölösen szeretnénk)

A krumplit egy fazékba feltesszük főni a vöröshagymával, zöldpaprikával együtt, majd ha felforrt, akkor tesszük bele a zöldbabot, sót, borsot, fokhagymát, babérlevelet. Ha megpuhult, berántjuk: zsiradékot forrósítunk, megszórjuk liszttel, kavargatjuk, majd a tűzről lehúzva pirospaprikával meghintjük és felöntjük hideg vízzel. A leveshez öntjük, kiforraljuk. Utóízesítjük a levest.

Ha tejfölösen szeretnénk elkészíteni, akkor a berántás után kikeverünk vízzel egy kis tejfölt, és lisztet csomómentesre (de nem sokat), majd hozzáadjuk a fazék tartalmához. Kicsit összerottyantjuk, és már kész is. Ecetet is adhatunk hozzá!

2012. dec. 1.

Hagymás máj


csirkemáj
vöröshagyma
zöldpaprika
olaj
só, bors
fokhagyma
majoránna

A csirkemájat vékony csíkokra vágom. A hagymát fölaprítom. A zöldpaprikát előkészítem. Olajat forrósítok, a kockára vágott hagymát, és a karikára vágott zöldpaprikát rádobom, és összeforgatva megpárolom. Rárakom a májat, és megborsozom.

Nem kell sokáig sütni. A lényeg, hogy ne maradjon véres - ezt könnyen ellenőrizhetjük: ha kiveszünk egy darab májat, és kettévágva élénk színe van. Sózni nem szabad sütés közben. Amikor megsült, meghintem majoránnával, és reszelek rá fokhagymát. Tányérokba szedem, sózom.

Baconbe tekert csirkemáj krumpliágyon

fél kg csirkemáj
krumpli
bacon
olaj
só, bors
rozmaring
egyéb fűszer

A csirkemájat előkészítjük, majd kettévágjuk. Krumplit pucolunk, karikára szeleteljük, és egy kiolajozott tepsi aljára terítjük az összeset. A bacon-t kicsomagoljuk. Egy szelet baconbe szorosan beletekerünk egy darab csirkemájat, majd a krumpli tetejére rakjuk őket.Sózzuk, borsozzuk, meghintjük őrölt rozmaringgal, és előmelegített sütőbe tolva a krumpli megpuhulásáig sütjük.

Megjegyzés: a baconbe lehet tekerni aszalt szilvát is, nagyon finom!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...