2013. márc. 31.

Gulyásleves

40 dkg kockára vágott sertés- vagy marhahús
1 vöröshagyma
2 szál sárgarépa
2 szál petrezselyemgyökér
1 karalábé
1 zellergumó
krumpli
zöldpaprika
paradicsom
pirospaprika, köménymag, só, bors
babérlevél
olaj

Zsiradékon az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, és a tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával. Elkeverjük, és beletesszük a kockára vágott húst. Megforgatva rajta, mellédobjuk a zöldpaprikát, és a feldarabolt zöldségeket.

Felengedjük 2 liter vízzel, beletesszük a fűszereket, fedő alatt főzzük. Amikor már majdnem puha a hús, hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, és ezzel készre főzzük.

2013. márc. 30.

Pörköltalap

Olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd a tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával. Elkeverjük, és hozzáadjuk a krumplit, húst, gombát vagy amit szeretnénk pörköltnek készíteni - de ekkor már visszahúzzuk a tűzre.

2013. márc. 29.

Fokhagymaleves

3 nagy fej fokhagyma
liszt
olaj
só, bors

3 fej fokhagymát megpucolunk, majd lereszelünk. Olajon megpirítjuk, de vigyázva, hogy meg ne égjen, mert akkor keserű lesz. Ha megpirult, akkor megszórjuk liszttel - ezzel is pirítjuk egy kicsit, majd felöntjük vízzel. Sóval, borssal ízesítjük, és készre főzzük - annyi ideig, hogy összeérjenek az ízek. Pirított kenyérkockával tálaljuk.

2013. márc. 28.

Igen finom kifli

a tésztához:
70 dkg liszt
3 dl tej
2 ek. cukor
1 kk. só
2 dl étolaj
5 dkg élesztő

kakaópor + pici meleg tej

a sziruphoz:
1 pohár cukor
1 dl víz

a szóráshoz:
fahéjas porcukor

Az élesztőt elkeverjük 3 dl cukros tejben (nem kell felfuttatni). A tészta többi hozzávalóját kimérjük, és az előzőleg előkészített élesztős-cukros-tejet is hozzáadjuk. Összegyúrjuk, cipóvá formázzuk, és két részre osztjuk. Az egyik fele legyen egy kicsivel nagyobb, mint a másik. A kisebbik félhez meleg tejjel összekevert kakaóport adunk, és jól beledolgozzuk.
Lényegében az elfelezett cipó egyik fele sárga marad, a másik pedig barna lesz. Meleg helyen hagyjuk kelni 1 órát.

A kelés után mindkét cipót még egyszer elfelezzük. Kinyújtunk egy sárga tésztát, majd egy barnát is. A sárgát nagyobbra kell nyújtani, mint a barnát. A sárgára tesszük a barnát, majd az egészet megfordítjuk. 12 cikkre osztjuk, és egyenként feltekerjük. 

A másik két cipóval ugyanígy járunk el, ebből is 12 kifli lesz.

Előmelegített sütőbe rakjuk a kikent tepsire helyezett 24 db kiflit, és megsütjük. Kb. fél óra alatt sül meg, de ellenőrizzük. Közben cukorszirupot készítünk, és a megsült kifliket beleforgatjuk, majd fahéjas porcukorral megszórjuk.

2013. márc. 27.

Gombapaprikás

2 doboz konzerv csiperke gomba
2 fej vöröshagyma
paradicsom vagy paradicsompüré
zöldpaprika (ha van)
olaj
só, bors

tejföl
étkezési keményítő/liszt

Apróra vágott hagymát pirítok olajon, lehúzom a tűzről, megszórom pirospaprikával. Visszateszem a tűzre, és felöntöm a konzerv gombával. Adok hozzá paradicsomot/paradicsompürét, zöldpaprikát, kevés vizet, sót, borsot. Puhára főzöm, majd behabarom: tejfölt keverek ki étkezési keményítővel vagy liszttel, és a megfőtt gombához adom. Egyszer felforralom.

2013. márc. 26.

Borsos tokány

50 dkg sertéshús
2 fej hagyma
olaj
só, bors, fűszerek

A húst csíkokra vágom, olajon megpirítom, majd felöntöm kevés vízzel. Fűszerezem, só, bors. A majdnem puha húshoz adom a félkarikára vágott hagymát, és ezzel készre főzöm. Sűrű, szaftos legyen - lehet belerakni egy kis vízzel kikevert étkezési keményítőt, ha nem elég szaftos.

2013. márc. 25.

Sült sertésmájcsíkok

fél fej vöröshagyma
25 dkg sertésmáj
pár darab fagyasztott koktélparadicsom (friss paradicsom is lehet)
só, bors, fokhagymapor, majoránna
olaj

Olajat hevítek, rádobom a félkarikára vágott hagymát, a koktélparadicsomokat, és a felcsíkozott sertésmájat. Borsozom, majoránnával megszórom. Kevergetve puhára sütöm a májat. A végén megsózom, fokhagymaporral megszórom. Kb. fél óra alatt készül el ez az étel.

2013. márc. 24.

Diós töltelék palacsintához

Cukorszirupot főzök: víz + kristálycukor

Amikor a szirup felforrt, akkor ráöntöm a darált dióra. Összekeverem, ízesítem barack lekvárral (elhagyható), fahéjjal, citrushéjjal, mazsolával - és ha nem elég édes, akkor teszek bele még cukrot. Ha sűrű lenne, akkor adok hozzá egy kevés forró vizet. Ha viszont híg, akkor darált kekszet adok hozzá. 

Kenhető állagúra készítsük, hogy a palacsintákat be tudjuk tölteni vele.

2013. márc. 23.

Paradicsomos rántotta

koktélparadicsom vagy gerezdekre vágott paradicsom
2 tojás
só, bors
majoránna vagy más zöldfűszer
olaj

A felhevített olajra dobom a koktél- vagy feldarabolt paradicsomokat, kicsit pirítom rajta. Két tojást felverek, ízesítem sóval, borssal, fűszerekkel, és ráöntöm a sült paradicsomokra. Addig sütöm, míg megszilárdul az alja, de a teteje még kicsit nedves - érdemes közben összehúzogatni a rántottát, hogy a tetején maradt felvert tojás is megsüljön, illetve hogy mindenhol érje a hő.

Fehér kenyérrel isteni, de szoktam zsemlébe is rakni, s szendvicsként fogyasztjuk. Ne használjunk túl sok paradicsomot, mert elsavanyíthatja a rántottát!

2013. márc. 22.

Töltelék töltött csirkecombhoz

2 zsemle vagy kenyér beáztatva
2 tojás
1 kis konzerv májkrém
2 ek. olaj
1 kis fej vöröshagyma
só, bors
majoránna
zöldpetrezselyem

Az aprózott vöröshagymát olajon megpirítjuk, majd a tűzről lehúzva hozzáadjuk a tojásokat, a beáztatott, elmorzsolt zsemléket, a májkrémet, és a fűszereket. A lángra visszatéve addig sütjük, míg össze nem áll. Ezzel töltjük meg a csirke bőrét!

Javasolt: miután a kizsírozott tepsibe belefektetjük a combokat, forró olajjal öntsük le őket, hogy összekapja a bőrét.

2013. márc. 21.

Ananászos rizs

rizs
ananász konzerv
olaj
só, bors

Olajon megpirítom a rizst, felöntöm kétszeres mennyiségű vízzel (vagy alaplével), sózom, borsozom, és hozzáadom az eldarabolt ananászt. Felforralom, majd lefedve, takarékon, puhára főzöm.

2013. márc. 20.

Töltött csirkecomb

egész csirkecomb, kb. 4 darabhoz elég a töltelék
zsiradék

2 zsemle (lehet kenyér is)
2 tojás
egy kis fej reszelt vöröshagyma
2 ek. olaj
1 kis konzerv májkrém
zöldpetrezselyem
só, bors, majoránna

A zsemlét vagy kenyeret beáztatom. A vöröshagymát olajon megpirítom, majd a tűzről lehúzva hozzáadom a májkrémet, az elmorzsolt, beáztatott zsemlét, a tojást, sót, és zöldfűszereket. Visszarakom a lángra, és addig kevergetem, míg össze nem áll.

A csirkecombok bőrét kézzel vagy fakanállal óvatosan meglazítom, majd a tölteléket belecsúsztatom - nem tömöm meg nagyon a bőrét, nehogy kiszakadjon! Kizsírozott tepsibe fektetem a töltött combokat, majd forró zsiradékkal leöntöm őket. 

Előmelegített sütőben kb. 50-60 percig sütöm fólia alatt - sülés közben a tepsit néha megfordítom, és a combokat az összegyűlt zsiradékkal locsolgatom. Mielőtt készre sütöm, a fóliát leveszem a tetejéről, hogy combok megpiruljanak - ez kb. 15 perc.

2013. márc. 19.

Rántott csontos csirkecomb

csirkecomb
tojás
liszt
zsemlemorzsa
olaj
só, bors

A csirkecombot kettévágom, ha akarom, akkor a felsőcombot kicsontozhatom - az alsócombot nem szoktuk. Befűszerezem a húst: bors, zöldfűszerek.

Először lisztbe, majd sózott, borsozott felvert tojásba, majd zsemlemorzsába panírozzuk. Bő olajat forrósítok, és belerakom a combokat. Közepes lángon sütöm, de ügyelek arra, hogy jól átsüljön, és ne legyen véres belülről - többször forgatni kell sülés közben! Aranybarna legyen a színe. Kb. 20-30 perc a sütési idő, de ez nagyban függ attól, hogy fiatal-e vagy öreg volt a csirke. 

2013. márc. 18.

Kapucíner szelet

a tészta:
6 tojás
6 ek. porcukor
1 dl olaj
6 ek. liszt
2 ek. kakaópor
fél csomag sütőpor

a krém:
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
5 dl tej
2 tasak tejszín ízű pudingpor

1 ek. őrölt kávé
1 ek. kakaópor

csokimáz a tetejére

A 6 tojássárgát kikeverem a 6 ek. porcukorral, majd hozzáadom az olajat, a sütőporos lisztet, a kakaót, és végül a felvert tojásfehérjét. Előmelegített sütőben, kibélelt tepsiben tűpróbáig sütöm. Kihűtöm.

A krémhez az 5 dl tejben megfőzöm a két tasak pudingport, majd a margarint kikeverem a porcukorral. Amikor a pudingpor meghűl, akkor hozzáadom a margarinos krémhez, összevegyítem, és két részre osztom. Az  egyikbe 1 ek. őrölt kávét, a másikba 1 ek. kakaóport keverek.

A kihűlt piskótára kenem először az őrölt kávés krémet, majd a kakaós krémet. Csokimázzal bevonom a tetejét.

2013. márc. 17.

Bolognai spagetti alapból

40 dkg darált hús
2-3 kiskanál só
6 dl víz
2 csomag Bolognai spagetti alap (nálam Csoda konyha márkájú)
olaj

spagetti száraztészta
olaj


reszelt sajt

Olajon megpirítom a darált húst, közben sózom. Ha jól átsült, felöntöm 6 dl vízzel, és beleszórom az alapport. Középlángon, forrástól számítva 5 perc alatt készre főzöm.

A spagettit roppanósra főzöm sós-olajos vízben. Sajtot reszelek.

A tálalásnál egy adag tésztát halmozok a tányérra, 2-3 merőkanál szószt teszek rá, és megszórom reszelt sajttal.

2013. márc. 16.

Főtt krumpli

krumpli - só - víz

Annyi sós vízben amennyi ellepi, krumplit rakok fel. Puhára főzöm.


További ötletek:

Ha nem akarom a krumpli levét kiönteni, akkor készíthetek belőle Krumplileve levest.

2013. márc. 15.

Töltött paprika


(tv paprika)
1 liter paradicsompüré
70 dkg darált hús
15 dkg rizs
1 tojás
zöldpaprika
olaj
liszt
só, bors
cukor
bazsalikom

A rizst félig megfőzöm: 
Olajon megpirítom a rizst, majd felöntöm annyi vízzel, amennyi a rizs - ezt úgy állapítom meg, hogy a kimért rizst egy pohárba töltöm, és ugyanennyi vizet veszek. Sózom.

A darált húst összegyúrom a félig főtt rizzsel, a tojással, a sóval, és fűszerekkel. 
A paprikákat megtisztítom, kicsumázom, vízzel leforrázom, és belerakom a hústölteléket (nem muszáj paprikákat tölteni).

Rántást készítek, felöntöm a paradicsompürével, vízzel, sózom, borsozom, és felforralom. Amikor felforrt, a töltött paprikákat belehelyezem, és ha marad még húsmassza, akkor gombócokat formálok belőle - ezeket is a mártásba rakom. Közben megkóstolom a levet, és fűszerezem, ha kell: cukor, bazsalikom, só, bors - zöldpaprika, hogy csípős legyen.

Kb. egy óra alatt megpuhul a gombóc, de érdemes ránézni, hogy valóban megfőtt-e.

Főtt krumplival tálalom!

2013. márc. 14.

Csodás csokis kuglóf

A Receptvarázs sorozat Kuglófok c. könyvéből van a recept. Csodás, csokis, egyáltalán nem száraz, és nálam az eddig fogyasztott kuglófok között az első helyezett lett!

25 dkg kristálycukor

25 dkg liszt
3 ek. olaj
3 dl ásványvíz vagy szóda
1 tasak vaníliás cukor
1 tasak sütőpor
3 ek. kakaópor
40 dkg étcsokoládé (tortabevonó)
2 tojás
10 dkg kókuszreszelék

Az étcsokoládét durvára aprítjuk. Az étolajat a kétféle cukorral és az ásványvízzel elkeverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Ezután apránként a liszt, sütőpor, kakaópor, kókuszreszelék keverékét adagoljuk hozzá. Végül a tört csokoládét. Jól összedolgozzuk, és kivajazott, kilisztezett kuglófformába öntjük. 


Előmelegített sütőbe, kb. egy óráig sütjük.

2013. márc. 13.

Fasírtgolyók

fél kg darált hús
1-2 tojás
tejbe áztatott kenyér vagy zsemle
só, bors
fokhagymapor
zöldfűszerek
1 tk. mustár
olaj
(kockázott vöröshagyma)

A darált húshoz keverem a fűszereket, a tojást, az áztatott kenyeret vagy zsemlét, a mustárt, és a kockázott vöröshagymát (nem muszáj rakni bele). Megkóstolom, hogy elég fűszeres-e, majd gombócokat formálok belőle, zsemlemorzsába hempergetem, és bő, forró olajban kisütöm.

2013. márc. 11.

Habarás

tejföl (tejszín, joghurt)
liszt
víz

Csomómentesre keverem, s általában a főzőléből veszünk ki egy kanállal, melyet elegyítünk a lisztes-tejfölös keverékkel, és az egészet a fazék tartalmához öntjük. Kiforraljuk.

2013. márc. 10.

Rántás

olaj
liszt
pirospaprika
hideg víz

Olajon lisztet pirítunk, majd a tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, és felöntjük hideg vízzel, és csomómentesre keverjük. Tetszés szerint főzeléket, levest sűríthetünk vele. Kiforraljuk.

2013. márc. 9.

Tejfölös fejtett babfőzelék

A recept forrása: Nosalty-s recept

fél kg fejtett bab
babérlevél
tárkony
só, bors

a hagymás rántáshoz:
vöröshagyma
olaj
liszt
pirospaprika

a habaráshoz:
tejföl
víz
liszt

A fejtett babot sóval, borssal, tárkonnyal, babérlevéllel ízesített vízben félpuhára főzzük. Csak annyi vízzel öntsük fel, hogy éppen ellepje - hiszen főzelék lesz. Lehet ízesíteni szalonnabörkével, kolbásszal, füstölt ízesítő kockával.

Amikor félpuha: hagymás rántással berántjuk, majd behabarjuk. Közben kóstolgatjuk!

Hagymás rántás: olajon hagymát pirítok, megszórom liszttel, lehúzom a tűzről, belerakom a pirospaprikát, elkeverem, és felöntöm hideg vízzel.

Habarás: lisztet, vizet, tejfölt csomómentesre kikeverem, majd a főzőléből veszek ki egy merőkanálnyit, és ezt is a tejfölös-lisztes keverékhez öntöm, összeelegyítem, majd a fazék tartalmához öntöm.

Feltéttel tálaljuk.

2013. márc. 8.

Vöröshagyma krémleves

vöröshagyma
olaj
liszt
só, bors

A hagymát pépesre pirítom az olajon, ezután megszórom liszttel, elkeverem, felöntöm annyi vízzel, amennyi levest akarok készíteni (mivel krémleves, ezért érdemes kevesebb vizet használni). Sózom, borsozom, ízlés szerint fűszerezem, és felforralom. Botmixerrel turmixolom, utókóstolom, majd pirított kenyérkockával tálalom.

2013. márc. 5.

Daragaluska

Egy tojást felverek, és annyi búzadarát adok hozzá, hogy se túl kemény, se túl folyós ne legyen. Ha kicsit hígabb lett, akkor érdemes várni, mert a dara közben megszívhatja magát.

Picit megsózhatjuk, illetve apróra vágott zöldpetrezselyemmel is lehet ízesíteni.

A kikevert masszát közvetlenül a levesbe szaggatjuk bele kanállal. Kb. 10 perc alatt elkészül, de érdemes figyelni, kóstolgatni, hogy mikor fő meg!

2013. márc. 4.

Rántott sajt

rántanivaló sajt
liszt - felvert tojás - zsemlemorzsa
olaj
só, bors

A rántanivaló sajtot felszeletelem ujjnyi darabokra, közben az olajat felteszem a tűzre, hogy forró legyen a sütéshez.

A sajtot először lisztbe, aztán fűszerezett felvert tojásba, majd zsemlemorzsába hempergetem. Olajban kisütöm (nem kell sokáig sütni), és tartármártással tálalom.

Ha nem rántanivaló sajtból készítjük, akkor duplán panírozzuk!

2013. márc. 3.

Túrós kuglóf

25 dkg margarin
25 dkg liszt
25 dkg áttört túró
15 dkg kristálycukor
2 tojás
1 sütőpor
2 vaníliás cukor
mazsola

vaj
liszt

A puha margarint habosra keverem a kétféle cukorral, majd egyenként hozzáadom a tojásokat, a túrót, mazsolát, és végül a sütőporos lisztet. Jól összedolgozom, és kikent, kilisztezett kuglófformába töltöm.

Előmelegített sütőben középmeleg hőfokon kb. 50 percig sütöm. (Ha idő előtt barnulna a teteje, akkor letakarom egy fóliával.) (A kuglófformát egy tepsire helyezem, és úgy rakom be sülni.)

2013. márc. 2.

Kifőtt tészta

száraztészta
só - olaj

Sós-olajos vizet forralunk, és kifőzzük benne roppanósra a száraztésztát.

2013. márc. 1.

Meggyes töltelék réteshez

magozott meggy
kristálycukor
fahéj
(rum)
(egyéb fűszerek)

Összekeverjük, és megtöltjük vele a réteslapokat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...