2013. jún. 30.

Tejfölös csuka

A halat előkészítem, kisebb darabokra vágom, félrerakom.

Hagymát aprítok, megpirítom olajon, majd félrehúzom a tűzről, megszórom pirospaprikával, elkeverem, és rakok hozzá feldarabolt paradicsomot, paprikát. A tűzre visszatéve kevés vízzel felöntöm, sózom, borsozom, fűszerezem, és rövid ideig főzöm - ez lesz a csuka alapja.

Amikor már úgy látom, hogy kellőképpen összefőtt az alap, tejfölt rakok hozzá (érdemes először a léből kivenni egy kicsit, és a tejföllel összekeverni, majd úgy önteni hozzá), elkeverem, és hozzáadom a haldarabokat.

Csak annyi ideig főzöm utána, míg a hal meg nem puhul. Közben kóstolgatom, utóízesítem. Nokedlivel, kifőtt tésztával tálalom!

2013. jún. 29.

Csokikrém piskótához

2 ek. keserű kakaópor
2 csomag vaníliás pudingpor
fél liter tej
rumaroma

25 dkg margarin
11 ek. porcukor

Sűrű pudingot készítek a kakaópor, pudingpor, rumaroma, és tej felhasználásával. Hagyom kihűlni. A puha margarint habosra keverem a porcukorral, majd a kihűlt csokis krémbe alaposan beledolgozom.

A kész krémet piskótatekercshez, tésztákhoz, pohárkrémekhez felhasználhatom. Gazdagíthatom magozott meggyel is!

2013. jún. 28.

Pillekönnyű túrós pite

A recept forrása: Nosalty.hu - Pillekönnyű túrós pite

A pite hozzávalói:
1 kg túró
7 dl tejföl
6 púpos ek. búzadara
8 ek. rétesliszt
1/2 csomag sütőpor
5 tojás
1 nagy citrom reszelt héja
13 ek. kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
vanília aroma (elhagyható)
mazsola

A pite hozzávalóit egy nagy tálba kimérjük, összedolgozzuk, majd egy órára a hűtőbe rakjuk, hogy a dara megduzzadjon.

A sütőt előmelegítjük, egy közepes tepsit kikenünk margarinnal vagy vajjal, de csak az alját, az oldalát ne. Az előzőleg összekevert masszát beleöntjük, elegyengetjük, és aranyszínűre sütjük kb. 175 fokos sütőben tűpróbáig.

Az eredeti recept szerint meg lehet pakolni a tetejét gyümölcsökkel, de mi csak mazsolát raktunk bele - viszont legközelebb gyümölcsösen is kipróbáljuk. Nagyon puha, és szaftos!

2013. jún. 24.

Sóskamártás friss sóskából

A sóskát megtisztítom, lecsipkedem a szárát, és felvágom kisebb darabokra. Olajat hevítek egy lábasban, belerakom az előkészített sóskát, kissé megsózom, és összefonnyasztom rajta. Amikor már pépes, megszórom liszttel, felöntöm pár dl tejjel, és annyi vízzel, hogy ne maradjon túl sűrű.

Főzöm kb. 15 percig, majd tejföl-liszt keverékével behabarom. Közben kóstolgatom, és ha nagyon-nagyon savanyú lenne, akkor pici cukorral édesítem. Főtt krumplival tálalom.

2013. jún. 23.

Sült virsli

A virsliről lehúzzuk a "bőrt" (ha van rajta), majd bevagdossuk az egyik oldalán. Leheletnyi olajjal kikenünk egy serpenyőt, felhevítjük, és a virsliket belerakjuk. Fokhagyma granulátummal megszórjuk, és minden oldalán pirosra sütjük.

Általában főzelékre szoktuk adni feltétként!

2013. jún. 22.

Máglyarakás

  • 1/2 liter tej
  • 3 tojássárga
  • 10 dkg kristálycukor
  • 3 dkg margarin

A fenti hozzávalókat egy edénybe kimérjük, majd felrakjuk a lángra melegedni - csak annyi ideig hagyjuk ott, míg a margarin megpuhul, és a cukor felolvad.


Kb. 6-7 db szikkadt zsemlét ujjnyi vastagságúra felvágunk, és az előzőleg összeelegyített keverékbe áztatjuk meg annyira, hogy puha legyen. (A zsemlék alja általában keményebb, így azt kicsit hosszabb ideig tunkoljuk a lébe.)

Egy tepsit kikenünk zsiradékkal, az alját egy réteg zsemlével kirakjuk, megszórjuk mazsolával (melyet korábban rumba áztassunk meg), szórjuk meg darált dióval, majd ugyanezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer: zsemle - mazsola - darált dió. (Nálunk két réteg fért el a tepsibe.)

Egy almát vékony szeletekre vágunk, és a darált dió tetejére rakjuk. Előmelegített sütőben, kb. fél óráig süssük.

A félretett 3 tojásfehérjét keményre felverjük, majd 3 kanál baracklekvárt keverünk bele, és a sütőből kivett tészta tetejére kenjük. Ezzel együtt még kb. 10-15 percre rakjuk vissza a sütőbe készre sülni.

Kihűlve igazán finom!

2013. jún. 21.

Citromos kuglóf

a tésztához:
24 dkg margarin
24 dkg liszt
24 dkg porcukor
4 tojás
1 vaníliás cukor
3 citrom leve és héja
1 tasak sütőpor

a mázhoz:
citromlé
porcukor

A puha margarint a porcukorral habosra keverem, hozzáadom a citrom levét, héját és a vaníliás cukrot. Ezután egyenként beleütöm a tojásokat, és közben keverem. Végül a sütőporos liszt megy bele. Alaposan kikeverem, megkóstolom, és ízesítem citrommal, ha nem lenne elég citromos.

A kuglófformát kikenem margarinnal, megszórom morzsával, és beletöltöm a tésztamasszát. Előmelegített sütőbe tűpróbáig sütöm.

A mázhoz a citromlét annyi porcukorral keverem ki, hogy sűrű masszát kapjak. Miután megsült, lisztezett felületre borítom, és a mázat rácsurgatom.

Tapasztalataim:
Friss citrom helyett citromlevet használtam, és a hűtőben levő cukros citromhéjat. Vaníliás cukrom nem volt, így aromával helyettesítettem.

A kikent formát nem muszáj morzsával megszórni.

2013. jún. 20.

Angolnapörkölt

a pörköltalaphoz:
  • 1-2 fej vöröshagyma
  • olaj
  • pirospaprika
egyéb hozzávaló:
  • paradicsom, paprika (paradicsompüré)
  • angolna feldarabolva
  • só, bors, babérlevél
  • egyéb fűszerek
  • főtt krumpli

Pörköltalapot készítünk.

A megtisztított angolnát 2-3 darabra felvágjuk, és az előkészített pörköltalapba rakosgatjuk. Paradicsommal, paprikával/paradicsompürével gazdagítjuk, kevés vízzel felöntjük, sózzuk, borsozzuk, babérlevéllel ízesítjük, és addig főzzük, míg az angolna puha nem lesz. Közben kóstolgatjuk, és tetszés szerinti fűszerrel ízesítjük.

Főtt krumplival tálaljuk.

2013. jún. 19.

Lencseleves - Fakesz

A recept forrása:  Nők lapja

50 dkg lencse

1-2 fej vöröshagyma
2-3 paradicsom vagy egy marék koktélparadicsom
1 szál kolbász
babérlevél, só, bors

A megmosott lencsét babérlevéllel, félkarikára vágott vöröshagymával, feldarabolt paradicsommal együtt felrakjuk főni nagy lángon. Amikor felforr, takarékra vesszük alatta a lángot, és puhulásig főzzük. Közben ízesítjük fűszerekkel, és a végén karikára vágott kolbásszal gazdagítjuk - kicsit célszerű főzni ezzel is.

2013. jún. 18.

Brownie



A recept forrása: Barbi konyhája

26 dkg étcsokoládé

10 dkg margarin

Vízgőz felett felolvasztjuk, majd az alábbiakat keverjük hozzá (de ekkor már levesszük a vízgőzről):


4 tojás

30 dkg kristálycukor
vaníliás cukor

Amikor szépen eldolgoztuk, hozzászitálunk:


14 dkg lisztet

10 dkg darált diót

Előmelegített sütőben, alufóliával kibélelt tepsibe 25-30 percig sütjük a tésztát. Lágy legyen a belseje, ne szárítsuk ki.

2013. jún. 17.

Csirkemell sajtos bundában

A recept forrása: Kalandok a konyhában

A hússzeleteket fűszerezzük, majd félrerakjuk, és közben elkészítjük a masszát, amibe majd belemártjuk őket.

a masszához:
4 tojás
15 dkg reszelt sajt
2 púpos ek. liszt
víz/tej

A masszához valókat fakanállal összekeverjük, és annyi vizet/tejet adunk hozzá, hogy palacsintasűrűségű legyen. 

Bő, forró olajat hevítünk, a hússzeleteket először lisztbe, majd egyenként a tojásos-sajtos masszába mártjuk, és mindkét oldalukat szép aranybarnára kisütjük.

2013. jún. 16.

Brokkolikrémleves krumplival

1 kg fagyasztott brokkoli
2-3 darab krumpli
fél fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors
tejföl, liszt

A krumplit kisebb kockákra vágom, felteszem sóval, borssal ízesített vízben főni. Közben pirítok apróra vágott vörös- és fokhagymát, és ezt is hozzáadom. Amikor puha a krumpli, hozzáadom a brokkolit, és a kettőt együtt készre főzöm (a brokkoli puhulásáig). Leturmixolom, és behabarom kevés liszttel kikevert tejföllel. Utóízesítem, és pirított kenyérkockával tálalom (fontos, hogy krémszerű állaga legyen).

2013. jún. 15.

Hagymás-pirospaprikás rántás

Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pirítjuk, majd megszórjuk liszttel, amit szintén megpirítunk rajta. Ezután a tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, és felöntjük hideg vízzel. Csomómentesre keverjük, és az ételhez adjuk.

2013. jún. 14.

Krumplifőzelék - anyu-féle

A kockára vágott burgonyát annyi vízben felrakjuk főni, amennyi ellepi. Ízesítjük sóval, borssal, ha van: zellerszárral, erős paprikával. Amikor a krumpli megpuhul, hagymás-pirospaprikás rántással berántjuk, majd tejfölös-lisztes habarással behabarjuk, utóízesítjük.

Hagymás-pirospaprikás rántás:

az apróra vágott hagymát olajon megpirítjuk, megszórjuk liszttel, amit szintén pirítunk rajta, aztán lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, és felöntjük hideg vízzel. Az így elkészült hagymás-paprikás rántást öntjük a főzelékhez.

Tejfölös-habarás

tejfölt keverek ki liszttel/étkezési keményítővel, kevés vízzel, és pár kanálnyi meleg főzőlével (a hőkiegyenlítés végett). Az egészet összekeverem, és hozzáöntöm a fazék tartalmához. Egyszer kiforralom.

2013. jún. 13.

Fejes saláta



2 kisebb fejes saláta
1 liter víz
1 dl ecet
kevés só
néhány ek. kristálycukor
fokhagyma
olaj

A fejes salátát levelire szedem - a puhább és rondább leveleket kidobom -, átmosom, majd hagyom, hogy lecsöpögjön.

A fokhagymát karikára szelem, és olajban kicsit megpirítom. Ha megpirult, hozzáöntöm a vizet, az ecetet, beleszórok két csipet sót, és pár ek. kristálycukrot. Összekeverem, hagyom hogy feloldódjon a cukor, majd megkóstolom.

A salátára kb. 20-30 perccel a fogyasztás előtt ráöntöm az így elkészített levet, hogy közben össze tudjon érni.

Tapasztalataim:
Most először készítettem ilyen levet. Apránként adtam hozzá az alapanyagokat, először a vizet, és ecetet. Az ecettől elég savanyú lett a lé, így mindaddig, amíg megfelelőnek nem éreztem az ízét, addig kristálycukorral szelídítettem. Igazából csak kóstolgatás után tudjuk eldönteni, hogy mikor lesz pont jó a salátalé.

Miután jól összeforrt, félreraktam felhasználásig.

2013. jún. 12.

Karikára vágott sült krumpli tejföllel


vékonyabb karikára vágott burgonya
(kolbász)
olaj, tejföl
só, bors

Egy serpenyőbe olajat öntünk (pár evőkanálnyit), majd az előkészített burgonyát belerakjuk, és időnként átforgatva pirosra sütjük. A sütés vége előtt, néhány darab karikára vágott kolbászt dobunk mellé, hogy finomabb ízt kapjon.

Tálaláskor fűszerezzük, és tejföllel meglocsolva kínáljuk.

2013. jún. 11.

Zsemlefánk palacsintatésztás verzióban

zsemle ujjnyi szeletekre felvágva
fahéjas porcukor vagy porcukor
olaj

a zsemle áztatásához:
tej
porcukor
vaníliás cukor

a palacsintatésztához:
2 tojás
4 dl tej
15 dkg liszt
5 dkg porcukor

A palacsintatésztát kikeverem, bő olajat teszek fel a lángra melegedni. A zsemlék áztatásához a tejet, cukrot előkészítem.

Ha az olaj felhevült, az előkészített zsemléket egyenként megáztatom a cukros tejben, majd belemártom a sűrű palacsintatésztába, és a forró olajba teszem. Aranybarnára pirítom mindkét oldalát (csak annyit teszek a tálba áztatni, amennyit ki tudok sütni egyszerre a serpenyőbe, nehogy szétázzon a zsemle).

Forrón fahéjas porcukorral megszórva tálalom.

2013. jún. 10.

Lekváros krém süteményekhez

25 dkg margarin
25 dkg porcukor
2-3 ek. lekvár
ételszínezék (elhagyható)

A margarint kikeverem a porcukorral, majd lekvárt keverek hozzá, (ha kell ételszínezéket) megkóstolom. Ha nem kell bele több lekvár, ezután lehet tölteni vele a tésztát, piskótát.

2013. jún. 9.

Citromos krém süteményekhez

25 dkg margarin
25 dkg porcukor
3-4 citrom leve

A margarint a porcukorral jól kikeverem, majd hozzáadom a citromok levét, ezzel is eldolgozom. Megkóstolom, ha elég savanykás, akkor készen van, ha nem, akkor teszek még bele citromlevet.

Az elkészült krémmel betöltöm a tésztát, pl.: piskótalapokat.

2013. jún. 8.

Lencsefőzelék

  • 50 dkg lencse
  • só, bors, babérlevél
  • pirospaprika
  • olaj, liszt
  • mustár, citromlé

A lencsét annyi vízben, amennyi ellepi felrakjuk főni sóval, borssal, babérlevéllel együtt. (Ha van füstölt csont/hús/szalonnabörke, akkor azt is hozzáadjuk.) Ha a víz időközben elfő róla, akkor pótoljuk ki.

Ha puha a lencse, akkor berántjuk:
Olajon lisztet pirítunk, majd a tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával, hideg vízzel csomómentesre kikeverjük, és a lencséhez öntjük. (Mivel főzelékről van szó, ezért vastagabb rántás készüljön, hogy besűrűsödjön az étel.)

Berántás után ízesítjük fűszerekkel, mustárral, és citromlével ki-ki hogy szereti. Feltéttel tálaljuk, ami lehet: virsli, pörkölt, kolbász.

2013. jún. 7.

Vasi pecsenye

A recept forrása: Alíz konyhája

8 szelet hús
2 dl tejföl
3-4 gerezd fokhagyma
só, bors, pirospaprika
liszt, olaj

A húst kiklopfolom, sózom. A tejfölt ízesítem fokhagymával, borssal, sóval, és annyi pirospaprikával, hogy rózsaszín legyen tőle a tejföl. Belehelyezem az előkészített hússzeleteket, és sütésig bedobozolva tárolom.

Sütés előtt pirospaprikás lisztet keverek, a húst megforgatom benne, és bő, forró olajban kisütöm.

2013. jún. 6.

Májgombócleves gyorsan

Húsleves vagy egyéb kockából levest készítünk, s belefőzöd a májgombócokat:

A májgombóc elkészítése:

1 kis konzerv májkrém
1 tojás
zsemlemorzsa
só, bors, petrezselyem
vöröshagyma apróra vágva

A hozzávalókat kikevered egy tányérba, ízlés szerint bánsz a fűszerekkel, és annyi zsemlemorzsát adsz hozzá, hogy összeálljon, vigyázva, hogy ne legyen túl kemény. 


A levesbe kiskanállal beleszaggatod a májgombócot, és pár perc főzés után már tálalható is a leves!

Tapasztalataim:
Rendkívül gyors és egyszerű leves, főleg ha leveskockát használunk hozzá. Igazából én nem szégyellem, hogy néha ehhez a megoldáshoz nyúlok, magyarázat nélkül.

Lehet a májgombócot valódi májból is készíteni, illetve zsemlemorzsa helyett használhatunk búzadarát is, de ez utóbbit azért tovább főzzük, hogy legyen ideje a darának megduzzadni.

2013. jún. 5.

Hagymás tört krumpli

  1. A meghámozott krumplit sós vízben megfőzzük. 
  2. Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pirítjuk, majd a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával.
  3. A megfőtt krumplit összetörjük, hozzáadjuk a pirított hagymát, és közepes lángon összesütjük a kettőt - közben kevergetjük, és utóízesítjük.

2013. jún. 4.

Petrezselymes krumpli

  • krumpli
  • zsiradék
  • szárított vagy friss petrezselyem
A krumplit sós vízben feltesszük főni, majd ha megpuhult, leszűrjük. Olajat hevítünk, beleszórjuk a petrezselymet, pár pillanatig hagyjuk sercegni, majd hozzáöntjük a főtt krumplit. Összeforrósítjuk a kettőt, és köretként tálaljuk. (Ha közben kóstolás után még sótlan lenne a krumpli, akkor korrigáljuk az ízét.)

2013. jún. 1.

Túrógombóc

A recept forrása
Farkas Kata: Hazai ízek, falusi ünnepek c. könyve

a gombóchoz:
  • 40 dkg túró
  • 7,5 dkg búzadara
  • 2 tojás

egyéb hozzávaló:
  • zsemlemorzsa
  • olaj
  • cukor
  • tejföl

Az áttört túrót a tojások sárgájával, és a búzadarával jól összekeverjük. Ha sima, hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét. Kb. 1 órai pihentetés után vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, majd forró, (sós) vízben kifőzzük. (Amikor a víz tetejére feljön a gombóc, akkor van kész.)

Olajon zsemlemorzsát pirítunk, a megfőtt gombócokat ebbe hempergetjük, és cukros tejföllel leöntve kínáljuk.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...