2013. nov. 30.

Bolognai melegszendvics



megmaradt bolognai alapból készített szósz
reszelt sajt
toast kenyér

Egy tepsit kiolajozok. A sütőt bekapcsolom a legalacsonyabb hőmérsékletre.

A kenyerekre halmozom a szószt, bőven teszek rá reszelt sajtot, majd pár percre az előmelegített sütőbe teszem. Addig hagyom ott, míg ráolvad a sajt. Melegen tálalom.

Tapasztalataim:
Ebédre készült bolognai spagetti ilyen Knorr vagy Maggi alapból, és maradt még szósz. Épp akkor nagy sütés volt nálunk, így adva volt az előmelegített sütő is. Toast kenyér és sajt szintén volt tartalékban.

Nagyon egyszerű vacsora maradékból! Sütőben vagy erre alkalmas minisütő vagy minigrillben ajánlom az elkészítését, mikróban nem, mert ott a kenyér csak megkeményedik, és nem pirul.

2013. nov. 29.

Hagymás-krumplis lepény

4 főtt krumpli
1 fej hagyma
1 tojás
1-2 tk. mustár
fűszerek
zsemlemorzsa
olaj

A vöröshagymát olajon megdinsztelem, majd a krumplinyomóval összetört krumplihoz adom. Fűszerezem: só, bors, kakukkfű, mustár, hozzáadok egy tojást és annyi zsemlemorzsát, hogy formázható masszát kapjak eredményül - lényeg, hogy ne essen szét.

Egy-egy darabot kiveszek ebből az összeállított keverékből, két tenyerem között ellapítom amennyire csak tudom, zsemlemorzsába forgatom és forró olajban mindkét felét aranybarnára sütöm.

Mustárral, akármilyen szósszal vagy körettel kínálom, de önmagában is megállja a helyét.

Cukros tojáshabbal töltött habroló





egy csomag leveles tészta
30 dkg kristálycukor
4 tojásfehérje
olaj

A leveles tésztát kiolvasztjuk, vékonyra kinyújtjuk, és kb. 2 cm széles csíkokat vágunk belőle, melyeket a csőformára tekerünk úgy, hogy kissé fedjék egymást. Olajjal lekent tepsibe rakosgatjuk az ily módon előkészített rolókat, majd előmelegített sütőbe pirosra sütjük.

Még melegen levesszük a csőről, és kihűtjük. Amennyiben kevesebb csövünk van, mint tésztacsík, kicsit várunk, míg a csövek hűlnek, majd a maradék tésztát rácsavarjuk. Szintén mehet a sütőbe.

20 dkg kristálycukrot egy lábasba teszünk, öntünk hozzá egy kevés vizet, és ebből szirupot főzünk. Jól forrjon föl.

A tojásfehérjét elkezdjük habbá verni, s amikor már kezd jól habosodni, apránként hozzáadjuk a kristálycukrot (a maradék 10 dkg-t). Ha majdnem kemény habbá verődött, belecsorgatjuk az előzőleg elkészített cukorszirupot, jól összevegyítjük vele. Ezzel a cukros tojáshabbal töltjük meg a habrolókat.

Hideg helyre tesszük, és csak másnap fogyasztjuk, hogy a leveles tészta átgyengüljön.

Tapasztalataim:
Nekünk 12 db csövünk van, és 16 db habroló készült, így nem tudtuk egyszerre betolni a sütőbe, hanem két részletben kellett sütni. Legközelebb még veszünk csőformát.

További ötletek:
karamellás tejszínhabbal
cukrozott tejszínhabbal
sajtos krémmel + reszelt sajt

2013. nov. 28.

Almás palatócsi

40 dkg liszt
3 tojás
fél dl olaj
csipet só
tej, szóda
vaníliás cukor
3 nagy alma reszelve

lekvár

A liszt, tojások, olaj, só, vaníliás cukor, reszelt alma, tej és szóda hozzáadásával sűrű tésztamasszát keverünk ki robotgéppel. 

Olajozott serpenyőbe egy-egy merőkanálnyi masszát öntünk, evőkanállal elegyengetjük egy kicsit, majd mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Kicsit óvatosabban süssük, hogy tényleg átsüljön a vastagsága miatt.

A palacsintánál vastagabb, a tócsinál kicsit vékonyabb korongokat kapunk eredményül. Mivel nincs benne cukor, így lekvárral lekenve kínáljuk!

Sült alma

pár darab nagyobb hibátlan alma
(méz, dió)

A sütőt előmelegítjük. Az almák magházát kivesszük, de úgy, hogy az alma egybemaradjon, majd a mélyedésbe diót teszünk, és mézet csorgatunk.

Az így előkészített almákat tepsibe tesszük, és puhulásig sütjük.

Tapasztalataim:
Legutóbb az almák magházát nem vájtuk ki, így dió és méz sem került beléjük, de ezek nélkül is nagyon-nagyon finom volt! Esetleg melléje kínálhatunk az említettekből.

2013. nov. 26.

Tojás nélküli sütemények

  1. Omlós pudingos keksz
  2. Porhanyós kifli
  3. Albert csemege
  4. Békaszáj süti

folyt. köv.

Albert csemege



A recept forrása: Webcukrászda

30 dkg liszt
25 dkg margarin
10 dkg darált dió
15 dkg porcukor
csipet só

a tetejére:
olvasztott csoki
(dekorcukor)

A lisztet, a puha margarint, darált diót, porcukrot a csipet sóval egyneművé gyúrjuk gyors mozdulatokkal. Lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, kerek formával kiszaggatjuk, tepsibe tesszük és egy kisebb kör alakú formával kiszaggatjuk a közepét. 

Előmelegített sütőbe, világos színűre sütjük. Hűlni hagyjuk.

A kihűlt kekszeket olvasztott csokival bevonjuk és ha van, dekorcukorral megszórjuk.

Tapasztalataim:
Nagyon könnyen elkészíthető, gyors finomság. Önmagában is finom, de csokival bevonva még finomabb!

Legközelebb kicsit vastagabbra nyújtom a tésztát és kisebb köröket szaggatok belőle, hogy ne legyen olyan törékeny - így több a mennyisége is.

További ötletek:
darált mogyoró
darált mandula

2013. nov. 25.

Joghurtos kevert reszelt almával és meggyel

A mérce a joghurtos pohár lesz, ez lehet kisebb (150 g) vagy nagyobb (375 vagy 450 g).

1 joghurt
3 tojás
1 joghurtos pohár olaj
1 joghurtos pohár kristálycukor
2 joghurtos pohár liszt
1 sütőpor
csipet só

1-2 alma reszelve
pár marék magozott meggy

A joghurtot, a tojásokat, a joghurtos pohárnyi olajat, cukrot, a két joghurtos pohárnyi lisztet, a sütőport és a csipet sót robotgéppel egyneművé dolgozzuk. A végén belekeverjük a reszelt almát fakanállal.

Olajjal kikent tepsibe öntjük, elegyengetjük, kirakjuk a tetejét meggyel és előmelegített sütőbe tűpróbáig sütjük.

Porcukorral megszórva tálaljuk!

További ötletek:
más gyümölccsel megszórni

Tepsis sajtos hús

A recept forrása: Olcsó-receptek

1 kg csirkemell filé
25 dkg sajt reszelve
3 tojás
4 ek. liszt
kevés tej
só, bors
olaj

A húst vékonyabb szeletekre vágtam, befűszereztem, és állni hagytam. Sűrű palacsintatészta-szerű masszát készítettem a liszt, tojás, és tej hozzáadásával. Egy tepsit kikentem zsiradékkal. A sütőt előmelegítettem.

A csirkemellet megforgatjuk az előzőleg elkészített masszába, egy réteget terítünk a zsírozott tepsi aljára, fűszerekkel megszórjuk, és reszelt sajttal beterítjük. A rétegzést az előzőek szerint addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart! A teteje sajt legyen!

Ha marad tésztamasszánk, akkor öntsük a hús tetejére, fedjük be reszelt sajttal. Az előkészített sajtos húst toljuk előmelegített sütőbe, és süssük pirosra a tetejét.

Tapasztalataim:
A hús mennyisége a szószhoz képest sok volt, dupla adag tésztamasszát kellett volna hozzá készíteni. Majd legközelebb!

A fűszerezéssel vigyázzunk, nehogy túlsózzuk az ételt! Használhatunk szárnyas fűszerkeveréket vagy egyénileg bármit!

Legközelebb kevesebb hússal készítjük, illetve szerintem nem is muszáj szeletekre vágni, lehetne csíkokra vagy kockákra is - mondjuk a tálalás szempontjából nyilván gusztusosabb egy kocka sajtos húst látni a tányérunkon, mint egy húsos-sajtos halmot.

Igazán ebbe az ételbe nem is a fűszeres hús ízlik, hanem a megsült sajtos-tésztás alap.

2013. nov. 24.

Pischinger szelet



4 db ostyalap

a krémhez:
30 dkg étcsoki
20 dkg margarin
1 dl tejszín
10 dkg porcukor
csipet só

A krémhez valókat gőz felett egyneművé olvasztjuk és hideg helyen hagyjuk kihűlni. 

Miután teljesen kihűlt, robotgéppel habosra keverjük, majd megtöltjük vele a lapokat. A legfelső lap tetejére nem kell krémet kenni, az sima marad, hogy maszatolás nélkül meg lehessen fogni a süteményt szeletelés után.

Legalább egy éjszakára pihenni hagyjuk, de még jobb, ha 1-2 nappal a fogyasztás előtt készítjük el, hogy átgyengüljenek a lapok.

További ötletek:
aprított dióval, mogyoróval, pisztáciával, mandulával szórjuk meg a krémet és úgy rétegezzük a lapokkal

Gofri fagyasztása

Miután a kisütött gofrik kihűltek, tálcára rakom őket egyesével (tehát nem egymásra), és betolom a fagyasztóba. Jól fagyjon meg, mert így már be tudom zacskózni, és kisebb helyet foglal el. Ha egyből zacskóznám, akkor összefagyna, és nem tudnék annyit kivenni, amennyit szeretnék.

Szobahőmérsékleten kiengedem, és úgy fogyasztom.

Kipróbálás alatt.

Tapasztalataim:
Ha gofrit sütünk, akkor nem érdemes kis adagot készíteni belőle, úgysem tudnánk! A maradékot le lehet fagyasztani, és egy másik alkalommal elővenni, amikor éppen megkívánjuk. Így persze, csak egyszer kell megsütni, és van egy jó ideig gofrink.

2013. nov. 23.

Natúr gyümölcslé télire

gyümölcs
Na-benzoát

A gyümölcsöt megtisztítottam, darabokra vágtam, és gyümölcscentrifuga segítségével kinyertem belőle a levet. Az összegyűjtött levet egy lábasba raktam, felforraltam, és néhány percig hagytam forrni. Közben a habját leszedtem, hogy szép, tiszta folyadékot kapjak.

Fertőtlenített üvegekbe töltöttem a forró gyümölcslevet, majd celofánnal lekötöttem a tetejét - két réteg celofánt használtam, mely közé egy csipet Na-benzoátot tettem -, és kupakkal lezártam a tetejét. Száraz dunsztba hagytam kihűlni.

Tapasztalataim:
Szőlőből, és almából készítettem, de ez utóbbit csak azonnali fogyasztásra. Nagyon finom lett a végeredmény, cukor nélkül is rendkívül édes ital!

Két üveggel készítettem natúr szőlőlevet, de még nem tudom, hogy mennyire lesz tartós. Pár hónap múlva biztosan kiderül, addig nincs értelme kibontani, mert nem hetekben gondolkodom a télre való készülést illetően.

Virslis röszti

2 virsli apróra vágva vagy ledarálva
3-4 közepes főtt krumpli összetörve
só, bors, fokhagyma
mustár, olaj
(liszt, zsemlemorzsa)

A tört krumplit, az aprózott virslit, a fűszereket, 1-2 tk. mustárt nagyjából villával egyneművé dolgozzuk - közben kóstolgatjuk, és ha kell melléfűszerezünk még. Ha nem állna össze - túl lágy mondjuk az állaga -, zsemlemorzsát vagy lisztet adunk hozzá.

Kézzel tenyérnyi nagyságú kerek formákat készítünk belőle, majd egy kiolajozott serpenyőben mindkét felüket aranybarnára sütjük.

Savanyúsággal, tejföllel, bármilyen mártással, feltétként, és önmagában is finom!

2013. nov. 21.

Feketeerdő dzsem

A recept forrása: Dr. Oetker

1 kg magozott meggy
1 tasak Dr. Oetker Desszertöntet csokoládé
2,5 dl víz
fél dl pálinka
fél kg cukor
1 tasak 2:1 dzsemfix
1 tábla étcsoki

A csokiöntetet a vízzel kikeverjük. Egy fazékba tesszük a meggyet, a kristálycukrot, a kikevert öntetet, a pálinkát, és a dzsemfixet, majd az egészet felforraljuk, és forrástól számítva még 3 percig főzzük. A legvégén belerakjuk a tördelt étcsokit, és addig kevergetjük, míg fel nem olvad.

Fertőtlenített üvegekbe töltjük, lekötözzük a tetejét, majd száraz dunsztba hagyjuk kihűlni.

Tapasztalataim:
2 adagot készítettünk belőle, mert csak próbálkozás volt. Fagyasztott meggyet használtunk hozzá. Eredetileg cseresznyepálinkát ír, de szerintem bármilyen jó - nálunk szilva került bele.

Ami a csokiöntetet illeti - külön csak ezért nem érdemes ezt a hozzávalót beszerezni - szerintem -, elég ha néhány tábla étcsokit tördelünk bele. A Dr. Oetker-s recept ugyan nem írt hozzá csokoládét, de első kóstolásra nem igazán érvényesült a csokiöntet íze, így kiegészítettük vele.

A pálinkát legközelebb a végén adom hozzá, úgy jobban fog érvényesülni.

Nálunk 4 üveggel lett a dupla adagból. A jövőben fogunk még ilyet készíteni!

Péksütemények fagyasztása

A hiba

Régebben nálunk rengeteg kenyér, zsemle, kifli veszett kárba egyszerűen azért, mert már másnaposan, harmadnaposan nem ette meg senki. Persze, lehetett volna belőle zsemlemorzsát, kenyérkockát, pirítóst, bundás kenyeret, tölteléket készíteni, de ez általában elmaradt.

Megvilágosodás

Hónap óta egy olyan megoldást alkalmazok, mellyel garantáltan nem pazarlódik el egy dkg kenyér sem. Akinek van rá lehetősége, érdemes nagyobb fagyasztót beszereznie, mert rengeteg élelmiszert lehet tárolni benne.

A módszer

Kg-s kenyeret vásárolok, otthon elszeletelem - hiába veszek szeletelt kenyeret, ha szendvicset készítek belőle a férjemnek reggelire, száraznak találja, akármennyi belevaló is kerül bele, ráadásul drágább is, így ezentúl külön adom neki a kenyeret és külön a hozzávalót -, bezacskózom és mindig annyit veszek elő, amennyire szükségem van.

A kiflivel, zsemlével, egyéb péksüteménnyel ugyanígy járok el, sőt a toast kenyérrel is. Ha melegszendvicshez támad kedvünk, annyit veszek ki, amennyi kell, majd még fagyosan előkészítem - vagyis megtöltöm ezzel-azzal -, és tolom a sütőbe. Ehhez kifagyasztani nem is kell, mert a forró hőtől kienged.

Segédeszközök

Szobahőmérsékleten kiengedem vagy betolom az otthoni minisütőbe vagy gázsütőbe pár percre. 

Itt kell megjegyeznem, hogy én biztosan azért nem fogok sütőt bekapcsolni, hogy pár szelet kenyér legyen reggelire, akkor inkább kiveszem pár órával fogyasztás előtt vagy előző este. Persze, ha éppen megy a sütő: tiszta szerencse

Általában a minisütőt üzemelem be, igaz ez megint nem költségkímélő megoldás, de legalább gyors.

A mikróban való kiengedésnél nagyon kell vigyázni arra, hogy azonnal fogyasszuk el az így kezelt alapanyagot, mert különben olyan szikkadt lesz, hogy beletörik az ember foga.

Ha maradna, mégis...

Azonban, ha mégis maradna pékárú - mert nem fogy el reggelinél a kivett mennyiség vagy férj hazahozza a melóból - , dobom vissza a fagyasztóba, esetleg próbálom az aznapi vacsorához vagy a másnapi reggelihez felhasználni. Egy biztos, nem dobom ki!

Arról egy külön blogbejegyzésben fogok írni, hogy mit lehet készíteni a maradék péksüteményekből!

Családi begyűjtés

Sőt, szülőktől beszerzem a másnapos vekniket - amit már úgysem esznek meg -, és dobom a fagyasztóba. Ezzel a megoldással alig-alig kell vennem pékárút. 

Változatok

A kiflin, kenyéren, zsemlén, veknin kívül még említést kell tennem olyan péksüteményekről is, melyek szintén jól fagyaszthatóak.

Házi sütésű kuglófot, bejglit, kalácsot, almás pitét, brownie-t már próbáltam fagyasztani és sikerrel is jártam vele, így ezeket bátran ajánlom. Bolti változataik megérnek egy próbát, ez tesztelés alá kerül.

Ezeket mikróban vagy szobahőmérsékleten kiengedve fogyasszuk, igaz ez utóbbit még nem követtem el.

2013. nov. 20.

Szilvás gombóc fagyasztása

Amikor felvetődött az az ötlet, hogy szilvás gombócot fagyasszunk, kutakodni kezdtem a neten azután, hogyan célszerűbb ezt készíteni.

1. variáns

A már begyúrt, és szilvával megtöltött tésztát összegömbölyítve, belisztezve tálcára rakjuk egymástól kellő távolságra, majd a fagyasztóba tesszük, és csonttá fagyasszuk. Miután ez utóbbi művelet megtörtént, kerülhet sor a bezacskózásra, hisz ekkor már nem tapadnak egymáshoz.

2. variáns

A teljesen elkészített szilvás gombócokat - kifőzött, zsemlemorzsába forgatott - szintén tálcára tesszük, és az előbbiek szerint lefagyasszuk, idővel zacskózzuk.

Tapasztalataim:
Az első verzióval kapcsolatban az a probléma vetődhetne fel: mi van, ha a tészta főzés közben kilyukad? Nos, amikor mi eldöntöttük, hogy nekiugrunk a fagyasztásnak, aznap ebédre szilvás gombócot készítettünk, így volt rá mód, hogy kipróbáljuk, a tészta megfelelő-e a főzéshez.

1-2 db ugyan kilyukadt, de ez az összmennyiséghez képest elenyésző szám volt, másrészt pedig ha ki is lyukad, akkor is csak a cukros-fahéjas lé folyik ki belőle, mert maga a szilva bentmarad. (Az más kérdés, hogy ezen alkalomkor lekváros gombóc is készült, ami ugye probléma, ha meglékelődik - de ezt úgysem fagyasztottunk.)

Még ide annyit, hogy a kifőzése nem történt meg, úgyhogy ez a verzió még tesztelés alatt van!

A második verzió abszolúte sikerült. A lefagyasztott, már előre kifőzött, és bepanírozott gombócokat kivettem a fagyasztóból, beraktam a mikróba, és megmelegítettem. Kóstolás után szinte friss állapotú volt! 

Itt jegyzem meg külön, hogy ne a legnagyobb fokozaton melegítsük, mert előfordulhat, hogy kipukkad a gombóc a hirtelen hőtől. Egyébként, ha hagyjuk kiengedni, az is egy teljesen jó megoldásnak tűnik!

Mokkakocka

A recept forrása: Receptvilág

4 tojás
12,5 dkg kristálycukor
15 dkg liszt
1 sütőpor
2-3 ek. kakaópor
1-2 ek. őrölt kávé
rumaroma
1 dl olaj
20 dkg darált dió
2 dl szóda

étcsokoládé
olaj

A tojásokat a kristálycukorral habosra kikeverem, ezután hozzáadom a sütőporos lisztet, őrölt kávét, kakaóport, majd az olajat, rumot, darált diót, végül a szódát és egyneművé dolgozom.

Olajjal kikent közepes tepsibe öntöm, előmelegített sütőbe tűpróbáig sütöm. Miután kihűlt, olvasztott csokival leöntöm a tetejét.

Tapasztalataim:
Eredetileg darált mogyoróval készül, de nálunk soha nincs itthon ilyesmi, így pótolhatjuk darált dióval vagy mandulával is. A kávé mennyiségével lehet játszani; én szeretem, ha jó kávés. Szóda helyett jó az ásványvíz is, de szerintem a sima víz is.

Nem túl édes sütemény, kicsit kesernyés a kávé miatt, de ettől ízlik nekem annyira!

Brownie fagyasztása

A blogon kétfajta Brownie recept található: Dupla csokis brownie és a sima Brownie. Fagyasztani az előbbit próbáltam, és a minap a kávé mellé mikróztam is belőle. Pár perc forrósítás után egy gőzölgő, krémes, lágy süteményt kaptunk eredményül, amit isteni volt elfogyasztani! 

Biztos vagyok benne, hogy a másik típusúval is meg lehet csinálni; egyébként az inkább csokiszeletre hasonlít mind állagában, mind ízében.

Tejfölös-(tárkonyos) tészta

Kifőztem olajos-sós vízben egy adag rövid metélt tésztát, majd kiadagoltam. Meglocsoltam bőven tejföllel, megsóztam. Azonnal fogyasztható és baromi finom!

Szárított tárkony is került bele - nevezetesen megszórtam vele a kész ételt -, de ezt csak halkan jegyzem meg, ugyanis nem jött ki annyira az íze, mint szokott.

Legközelebb átpirítom a tésztát egy kevés olajon és összesütöm a tárkonnyal, hogy kioldódjon a fűszer íze, mert így nyersen csak nyomokban volt tapasztalható.

További ötletek:
kaporral

2013. nov. 19.

Tepsiben sült töltelék

12 tojás
2 vöröshagyma
4-5 szelet kenyér
fél szál kolbász
2 kis konzerv májkrém
só, bors, vegeta
petrezselyem
mustár, olaj
szalonna (nálunk füstölt, főtt császár)

A tojásokat megfőztem. A kenyeret vízbe áztattam. A vöröshagymát olajon megpirítottam. A kolbászt összeaprítottam.

Egy tálban apróra törtem a tojást, hozzáadtam a pirított hagymát, fűszereket - só, bors, vegeta, mustár, petrezselyem -, a kolbászt, a kifacsart kenyeret, és a májkrémet. Jól összedolgoztam kézzel, közben kóstolgattam, hogy elég fűszeres-e.

A sütőt előmelegítettem. Egy tepsit kikentem olajjal, belesimítottam az összeállított masszát, majd a tetejére szalonnaszeleteket tettem.

Pirulásig sütöttem, de tűpróbával is ellenőriztem, hogy átsült-e.

Tapasztalataim:
Legközelebb kisebb adagot készítek, mert nagyon laktató. A sóval vigyázzunk, nehogy elfűszerezzük - így vagy só vagy vegeta kerüljön bele inkább.

A tetejére nem muszáj szalonnát tenni; szalonna helyett egyébként kolbászt is rakhatunk rá, ha éppen az van otthon. A májkrém és az apróra vágott kolbász szintén nem kötelező eleme a tölteléknek, én csak gondolatformán raktam bele, de nem rontotta el, az biztos.

Gazdagíthatjuk akármivel, csak a fantázia szab határt!

Valahol olvastam, hogy gombóccá formázva, zsemlemorzsába forgatva is el lehet készíteni, így talán gyorsabb, majd egyszer kipróbálom.

2013. nov. 18.

Csokis corn flakes

cukrozott, instant kakaó
corn flakes
olaj, víz

A cukrozott kakaót kevés olajjal, és vízzel egy tapadásmentes lábasba teszem, és közepes láng alatt felolvasztom. Mikor szép fényes lesz a csoki, és kezd besűrűsödni, beleszórom apránként a corn flakes-t, összeforgatom, és hűlni hagyom.

Alufóliára halmozom, majd rúddá formázom, feltekerem, és a hűtőbe teszem dermedni.

Tapasztalataim:
Valami édességre vágytunk a férjemmel, így találtuk ki ezt. Gyors, egyszerű, és variálható - magokkal, aszalványokkal, kókuszreszelékkel, keksszel, babapiskótával vagy ízlés szerint bármivel.

Az alufóliába csomagolás után nekem nem lett egybefüggő a keverék, inkább darabos, de így is elfogyott!

A corn flakes mennyisége attól is függ, hogy az olvasztott kakaó mennyit vesz fel.

2013. nov. 17.

Gyors kekszes édesség

1 nagy tejföl (450 g)
porcukor
darált keksz

A tejfölt annyi cukorral keverem ki amilyen édesre szeretném a krémet, majd darált kekszet adok hozzá pár evőkanállal. Azonnal fogyasztható!

Tapasztalataim:
Este valami édességre vágytuk, de nem volt itthon semmi. Régi vágyam volt, hogy valamilyen tejfölös süteményt készítsek, és egyelőre az is marad, ugyanis nem volt itthon megfelelő mennyiségű háztartási keksz; volt azonban darált keksz, ami adta az ötletet ahhoz, hogy egy pohárkrém készüljön.

Ez egy egyszerű verzió, amit aztán lehet variálni ízlés szerint bármivel. Nagyon ízlett a végeredmény és biztosan máskor is csinálok ilyet!

Bögrés kakaós vagy kakaótlan

A recept forrása: Nosalty

A bögre mértéke: 2,5 dl

1 bögre kristálycukor
4 tojás
1 bögre olaj
1 bögre szóda vagy ásványvíz
3 bögre liszt
1 sütőpor
1 vaníliás cukor
1 tk. fahéj
keserű kakaópor

A tojásokat a cukorral tejfölsűrűségűre keverjük, majd hozzáadjuk az olajat, szódavizet, végül a sütőporos lisztet, fahéjat, vaníliás cukrot, kakaót (ha kakaósra készítjük). Alaposan összedolgozzuk.

Kikent tepsibe öntjük, előmelegített sütőbe tűpróbáig sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Tapasztalataim:
Ez egy alaprecept is lehetne akár kakaóval vagy anélkül, megspékelve minden jóval. 

Kakaós verzióban készítettem, diót és reszelt almát adtam hozzá, igazán finom lett. Akármivel gazdagíthatjuk, csak a fantázia szab határt. 

Nem túl édes sütemény, állagát tekintve megsülés után kicsit morzsálódik, de az ízélményen nem változtat.

2013. nov. 16.

Zsemlegombóc



személyenként:
1 zsemle
1/2 tojás
1/2 dl tej
liszt


A zsemlét kockára vágom, mikróban megpirítom, és ráöntöm a forró tejet. Fél órát állni hagyom. Összekeverem a tojással, kevés sóval, és annyi liszttel, hogy jól formálható masszát kapjak.

Sós vízben kifőzöm, kb. 5-10 perc, miután a gombócok feljöttek a víz tetejére.

Tapasztalataim:
Vadashoz készült, és nálunk ennek az adagnak az ötszörösére van legalább szükség.

A zsemlegombócot érdemes megkóstolni, mielőtt úgy döntünk, hogy készen van, nehogy kellemetlen meglepetés érjen bennünket.

2013. nov. 15.

Kalács, bejgli fagyasztása

Lehet egészben és szeletekre vágva, bár én ez utóbbit javaslom inkább, mert ha netán egy szelet édességre, süteményre vágyok, akkor csak kikapok egyet a fagyasztóból, rá a tányérra, be a mikróba és máris ehetem.

Egészben akkor jó, ha több ember van rá vagy egy nagyobb eseményre vesszük elő.

Tálcára raktam egymástól pár cm távolságra, majd amikor már csonttá fagyott, bezacskóztam. 

A kiengedés mikróban történik, ha egyesével rakom el; ha pedig rúdban, akkor szobahőmérsékleten.

Sült kacsa almával, naranccsal



egy egész pecsenyekacsa
egy narancs, egy citrom
2 db alma
zöldfűszer keverék
olaj, fokhagyma

A sütőt előmelegítjük. A kacsasütő alját bekenjük olajjal. A kacsát megmossuk, leszárogatjuk. Pácot készítünk elő.

A pác:
Pár ek. olajat, zöldfűszer keveréket, citromlevet keverünk össze, majd jól bedörzsöljük vele a kacsát, kívül-belül. A bőre alá fokhagymát nyomunk, a hasába pedig tisztított, felezett almát helyezünk. Az így előkészített szárnyast az edénybe helyezzük.

A maradék pácot ráöntjük, negyedekre vágunk egy narancsot és a kacsa mellé tesszük. Lezárjuk az edényt a tetejével, majd betoltjuk az előmelegített sütőbe.

Kb. 2-3 óra alatt készül el. Először alacsonyabb, majd magasabb hőmérsékleten sütve. Amikor puhára párolódott, akkor érdemes az edény tetejét levenni, és megpirítani. Közben lehet locsolgatni a szafttal.

Tapasztalataim:
Életem első kacsasütése volt úgy, hogy nem igazán szeretem ezt a szárnyasfélét. Ezentúl persze ez másként lesz, mert rájöttem, hogy nagyon is ehető, sőt nincs is vele sok gond, hisz megsül magától.

Ugyan az alma kifolyt belőle, de az ízén ez nem változtatott! Nagyon finom lett a szaftja is!

2013. nov. 13.

Sült hurka, kolbász fagyasztása

Dunát lehetne rekeszteni a blogomon található fagyasztási bejegyzésekből, de én ezt nem bánom. Nagy fagyasztós vagyok, és amivel lehet próbálkozok ez ügyben; úgyhogy a jövőben is rengeteg ilyen postot fogok írni.

Pár héttel ezelőtt sült hurka, kolbász volt ebédre, és mivel maradt belőle, így azt gondoltam ki, hogy berakok egy-egy darabot a fagyasztóba, és később letesztelem.

A mai napon kerestem valami ennivalót és erre esett a választásom. A szokásos módon tányérra rakva a mikróba toltam pár percre. 

Kenyérrel fogyasztottam a zsírossága miatt. Még maradt egy darab, azt férjjel fogom kóstoltatni, úgyis akkor kimaradt a jóból, mikor frissen volt sütve.

Kakaós-lekváros kalács

a tésztához:
50 dkg liszt
10 dkg margarin
1 tojás
3 ek. kristálycukor
3 dkg élesztő
2-3 dl tej
csipet só

a töltelékhez:
lekvár
cukrozott kakaó
kekszmorzsa vagy darált keksz

felvert tojás

A tésztához valókat összegyúrjuk - az élesztőt kevés, cukros tejben fel kell futtatni -, kidagasztjuk, fél órát meleg helyen kelesztjük.

Fél óra múlva két részre vesszük a tésztát, mindkettőt kinyújtjuk téglalap alakúra. Lekenjük lekvárral, megszórjuk darált keksszel vagy morzsával és bőven teszünk rá cukros kakaót. Rövidebbik oldalain behajtjuk, és feltekerjük, mint a bejglit.

Olajozott tepsibe tesszük. Lekenjük felvert tojással, és 20 percig még pihentetjük, utána előmelegített sütőbe pirosra sütjük.

2 rúd lesz belőle.

Tapasztalataim:
A tejet apránként adjuk hozzá, nehogy sok legyen. Se túl kemény, se túl lágy ne legyen a tészta.

Ha a teteje idő előtt pirosodna, alufóliával letakarjuk.

Zalai krémes



A recept forrása: Olcsó-receptek

a tésztához:
6 tojásfehérje
15 dkg darált dió
20 dkg porcukor
2 dkg zsemlemorzsa
3 dkg liszt

a krémhez:
6 tojássárgája
20 dkg porcukor
2 vaníliás pudingpor
7 dl tej
25 dkg margarin
háztartási keksz

a tetejére:
olvasztott étcsoki

A fehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, és tovább keverjük. Apránként mehet bele a darált dió, zsemlemorzsa, és liszt is - ez már a robotgép legalacsonyabb fokozatával. 

Kiolajozott vagy alufóliával kibélelt, közepes méretű tepsibe töltjük a masszát, és előmelegített sütőbe tűpróbáig sütjük.

A krémhez a tojások sárgáját a tejjel, és a pudingporral sűrűre főzzük, kihűtjük. A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a már kihűlt pudingot, alaposan összedolgozzuk.

A tészta betöltése:
A megsült piskótára kenjük az elkészített krém felét, majd kirakjuk a tetejét háztartási keksszel, és befedjük a maradék krémmel. Hűlni hagyjuk.

Az utolsó lépés, hogy a tetejét bevonjuk olvasztott étcsokival.

Tapasztalataim:
Maga a piskóta megsülés után elég vékonyka, de a krém-, és a kekszrétegtől testessé válik!

A kép egy éppen elkapott pillanatot rögzít.

Friss diónk nem volt, így a fagyasztóból kivett daráltat használtuk hozzá. Eredetileg egy csomag háztartási keksz kell hozzá, de mi kg-s kiszerelésben vettük, úgyhogy nem tudom mennyi fogyott el.

Alufóliával béleltük ki a tepsit, amit a kicsit hűlt piskótáról lehúztunk, nehogy ráragadjon.

Diós kalács

a tésztához:
50 dkg liszt
10 dkg margarin
1 tojás
3 ek. kristálycukor
3 dkg élesztő
2-3 dl tej
csipet só

a töltelékhez:
bármilyen lekvár
darált dió
kristálycukor

felvert tojás

Az élesztőt kevés cukros, langyos tejben felfuttattjuk, majd a tészta többi hozzávalójával együtt jól összegyúrjuk, kidagasztjuk. A tészta ne legyen túl lágy, se kemény. Meleg helyen fél óra alatt megkelesztjük.

A kelesztés után kettévágjuk, egyenként téglalap alakúra kinyújtjuk, és az alábbi módon töltjük:

Lekenjük lekvárral, megszórjuk bőven cukros darált dióval. Két rövidebbik oldalát kissé behajtjuk, majd úgy mint a bejglit feltekerjük. Így járunk el a másik tésztalappal is.

Kiolajozott tepsibe tesszük, lekenjük a tetejét felvert tojással, és még 20 percig hagyjuk pihenni. Előmelegített sütőbe pirosra sütjük.

2 rúd kalács lesz.

Tapasztalataim:
A fenti tésztából nálam az egyik lett csak diós, melyhez kb. 17 dkg darált diót használtam. A tejet apránként adagoljuk hozzá, mert nem biztos, hogy mind kell.

Ha nagyon sülne a teteje, alufóliával letakarjuk.

2013. nov. 12.

Kalács (alaptészta)

50 dkg liszt
1 tojás
3 ek. kristálycukor
10 dkg margarin
3 dkg élesztő
kb. 2 dl tej
csipet só

felvert tojás

A tésztához valókat összegyúrjuk - az élesztőt kevés langyos tejben fel kell futtatni -, kidagasztjuk, majd meleg helyen kb. 30 perc alatt megkelesztjük.

A megkelt tésztát két részre osztjuk, egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, és tetszés szerinti töltelékkel megkenjük. A töltés után két rövidebbik oldalán behajtjuk, majd feltekerjük, mint a bejglit.

Olajjal kikent tepsibe rakjuk, lekenjük a tetejét felvert tojással, majd még 20 percig így hagyjuk pihenni. Előmelegített sütőben pirosra sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával takarjuk le.

2 rúd lesz belőle.

Tapasztalataim:
Ez a Túrós kalács tésztájának a receptje - fent van a blogon.

Ma úgy döntöttünk, hogy kalácsot sütünk, mégpedig diósat. Konkrét receptet nem volt kedvem keresgélni, ezért használtam az említettet. Szabadon tölthető bármivel.

A tészta ne legyen se túl lágy, se túl kemény összegyúráskor.

Foltocska




A recept forrása: Gabriella kalandjai a konyhában

4 tojás
12 dkg porcukor
17 dkg puha margarin
1 vaníliás cukor
2,7 dl tej
35 dkg liszt
3/4 csomag sütőpor
2 csapott ek. kakaópor
reszelt citromhéj

A tojások sárgáját a porcukorral, vaníliás cukorral kikeverem, majd apránként hozzáadom a tejet, puha margarint, és a sütőporos lisztet. Végül a kemény habbá vert fehérjét is óvatosan hozzáforgatom.

Előveszek egy közepes méretű tepsit, és olajjal kikenem. Közben a sütőt előmelegítem.

A tésztamassza 3/4 részébe citromhéjat keverek, a maradékhoz pedig a 2 ek. kakaóport. Először a sárga masszát terítem a tepsibe, majd a kakaós felét kanállal "rápöttyözöm"!

Előmelegített sütőbe, tűpróbáig sütöm! Porcukorral meghintve tálalom!

Halfasírt

egy konzerv olajos hal
két adag rizs
zsemlemorzsa, olaj
fűszerek, olaj

Nagyobb kiszerelésű konzerv tonhal felét használtam el, melyet összekevertem két adag maradék főtt rizzsel, fűszerekkel, és annyi zsemlemorzsával, hogy gombócot tudjak belőle formálni. Forró olajban pár perc alatt kisütöttem a halfasírtokat.

Tapasztalataim:
Nos, ez megint egy ötletelés volt. Pár hónapja már a hűtőmben várakozott egy konzerv tonhal, melynek az egyik feléből Halas rizst készítettem (recept a blogon fent van), a másik feléből pedig úgy gondoltam, hogy halfasírtot próbálok készíteni - egyiket se csináltam még sohasem.

A fagyasztómban mindig van valamennyi maradék rizs, de ebédről visszamaradt is jó, sőt frissen készített is. Halkonzerveket érdemes beszerezni annak, aki szereti, mert jól eláll, és gyors ebédet, vacsorát jelenthet egy húzós nap után.

A rizs mennyiségét nem mértem, de nálam már eleve adagonként van lefagyasztva. A lényeg az, hogy összhangban legyen a hallal - ne legyen túl rizses, se túl halas.

A zsemlemorzsa helyett használhatunk lisztet, és beáztatott péksüteményt is. A fűszerezés egyéni. 

Nagyon jól fagyasztható, sőt én mielőtt beraktam a fagyasztóba, meghempergettem zsemlemorzsába a fasírtokat, egy tálcára tettem egymástól kellő távolságra, majd egy éjszakára a tálcán is hagytam. Másnap bezacskóztam. Forró olajban pár perc alatt megsül. Vigyázzunk, hogy ne essen szét.

2013. nov. 11.

Cukorborsófőzelék fagyasztása

A múltkor készítettem Zelleres-karalábés cukorborsófőzeléket, ami tényleg nagyon jól sikerült, pedig ötletszerűen készült. Maradt egy adagnyi, ezért betoltam a fagyasztóba, szintén.

Egyik nap ez volt a reggelim, és mondhatom nagyon jólesett! 

A főzelék egyébként fent van a blogon, nem tejfölös habarással készül, hanem lisztszórással, és kevéske tej is kerül bele.

Babfőzelék fagyasztása

Igen, igen, ez is megtörtént, megint egy kisebb adaggal. A mai napon ez is eredményesen elfogyasztásara került pár heti fagyasztás után.

Szintén a mikrós kiengedést választottam, hisz fene se tudja előző este, hogy lesz-e kedve babfőzeléket reggelizni.

Ami fontos, hogy tejföl nélkül fagyasszuk le, elég csak vastagon berántani vagy egyéb alternatív módszerrel sűríteni.

Káposztás tészta fagyasztása

Mit is mondjak? Folyamatosan próbálgatom az ételek fagyasztását, kiengedését, és minden olyan ételről írok, mely ezen a megmérettetésen elnyerte a tetszésemet.

Nem voltam túl biztos abban, hogy a káposztás tészta jó lesz erre a célra, éppen ezért pár héttel ezelőtt egy aprócska adaggal indítottam.

A mai napon reggeli gyanánt úgy ahogy volt, kivettem a fagyasztóból, betettem kb. 4 percre a mikróba, és belekóstoltam. Nem igazán találtam különbséget a friss és a kiengedett között. Mivel finomnak találtam, porcukorral megszórva elfogyasztottam.

Legközelebb egy tányérnyi adaggal fogom folytatni...

Egyébként szobahőmérsékleten nem próbáltam kiengedni, és úgy megenni.

2013. nov. 10.

Almás pite fagyasztása

Pár héttel ezelőtt az a gondolatom támadt, hogy kipróbálom az almás pite fagyasztását. 6 darabot egyenként tálcára tettem egymástól kellő távolságra, majd a fagyasztóba toltam.

A mai napig nem írtam erről, mert szerettem volna ellenőrizni, hogyan sikerült. Reggeli után egy szeletet tányérra raktam, majd 2-3 percre a mikróba tettem.

Nagyon gyorsan átforrósodott - alig lehetett enni -, de a művelet olyannyira jól sikerült, hogy a férjem rögtön el is fogyasztott kettőt belőle, ráadásul megjegyezte, hogy "olyan, mintha friss lenne".

Nos, ezentúl ha marad almás pite, akkor eszerint járok el vele, sőt több süteménynél is kísérletet teszek majd a fagyasztásra.

Tejfölös pogácsa



A recept forrása: Kifőztük

a tésztához:
50 dkg liszt
15 dkg margarin + 10 dkg a kenéshez
3 dl tejföl
1 dl langyos tej
2,5 dkg élesztő
1 kk. kristálycukor
3 kk. só

a kenéshez:
felvert tojás

a szóráshoz:
magvak
reszelt sajt

A langyos, cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt, majd a liszttel, 15 dkg margarinnal, tejföllel, sóval együtt bedagasztjuk. Duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát vékonyra nyújtjuk, megkenjük 5 dkg puha margarinnal, és feltekerjük, mint a bejglit. 15 percig pihentetjük.

Negyed óra leteltével újra kinyújtjuk, és a maradék 5 dkg margarinnal kenjük le, aztán hajtogatjuk. 15 perc pihentetés.

A pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtjuk, bevagdossuk a tetejét, kiszaggatjuk, olajozott tepsibe rakjuk, lekenjük a tetejét felvert tojással, és megszórjuk reszelt sajttal vagy magvakkal.

Előmelegített sütőbe pirosra sütjük a tetejét!

Tapasztalataim:
A tetejét nem muszáj bármivel is megszórni, inkább lehetőség. Nálunk köményes lett.

A 3 dl tejföl nem biztos, hogy mind kell bele, inkább apránként adjuk hozzá, nehogy nagyon lágy legyen a tészta.

2013. nov. 8.

Kuglóf fagyasztása

Múltkor maradt egy darab kuglóf az előző napi sütésből, ezért arra gondoltam, hogy kipróbálom milyen lefagyasztva. Becsomagoltam alufóliába.

A tegnapi napon valami eleséget kerestem magamnak vacsorára, és akkor jött az ötlet, hogy mi lenne, ha elővenném a kuglófot megnézni, hogy kiengedés után mi lesz belőle. Beraktam a mikróba egy tányérra rakva, majd pár perc alatt felmelegítettem.

Ugyanolyan finom íze volt a kiengedés után is, mint frissen, sőt azt a látszatot is keltette, mintha most sült volna, mert rendkívül forró volt a melegítés miatt.

Legközelebb minden olyan kuglóffal így fogok eljárni, aminek a jellege megengedi a fagyasztást-melegítést. 

Arra azért figyeljünk, hogy akkora darabokban tegyük a fagyasztóba, amekkora egyszerre elfogy - tehát én nem javaslom, hogy egybe egy egészet fagyasszunk le, hacsak nem egy egész család eszi azt meg.

Citromos kuglófot citrommázal fagyasztottam egyébként.

Fahéjas keksz



A recept forrása: Citromhab

a tésztához:
60 dkg liszt
20 dkg kristálycukor
20 dkg margarin
2 tojás
1 tk. vanília aroma
1 tk. őrölt fahéj
1 tasak sütőpor
1 kk. só

a hempergetéshez:
2 ek. őrölt fahéj
4 ek. kristálycukor

A tészta hozzávalóit kézzel összegyúrjuk, felhasználásig hideg helyre tesszük. Mielőtt elkezdenénk gyártani a kekszeket, érdemes bekapcsolni a sütőt.

A hempergetéshez a fahéjat és a cukrot összekeverjük egy tányérba; egy tepsit kibélelünk alufóliával. Az összegyúrt masszából diónyi golyókat formálunk, meghempergetjük a fahéjas cukorba, majd kicsit ellapítva a tepsibe helyezzük őket egymáshoz nem túl közel.

10-15 perc alatt előmelegített sütőbe megsütjük.

Tapasztalataim:
Karácsonyi előkészület gyanánt most az a feladatom, hogy keressek, és próbáljak ki aprósüteményeket, melyeket majd az ünnep alkalmából fogunk elkészíteni. A héten erre a kekszre esett a választásom: nagyon finom ízt ad neki a fahéj, és belül puha az állaga is. 

Eredetileg barna cukorral kellene készíteni, de itthon soha nincs ilyen, így kiváltottam kristálycukorral.

A hempergetéshez használt cukor és fahéj keverékét félre lehet rakni, ha mind nem fogy el a keksz készítése során - nálam egy része megmaradt.

Sokáig eláll dobozban!

2013. nov. 7.

Zelleres paradicsomleves

paradicsompüré/lé
fél zeller
olaj - liszt - pirospaprika
só, bors, oregánó, bazsalikom
vöröshagyma, zöldpaprika
cukor

Vastag rántást készítünk:
Olajat hevítünk, liszttel szórjuk meg, közben kevergetve megpirítjuk, majd a tűzről lehúzva meghintjük pirospaprikával. Ezután felöntjük paradicsompürével, és annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk készíteni.

Fűszerezzük, hozzáadunk egy fél zellert nagyobb darabokra vágva, egy egész vöröshagymát megpucolva, zöldpaprikát ízlés szerint. Főlés közben kóstolgatjuk, fűszerezzük, ha kell, cukrozzuk. 

Addig főzzük, míg az ízek össze nem érnek. Ekkor a zellert kivesszük belőle, botmixerrel leturmixoljuk, majd visszaöntjük a leveshez. A vöröshagymát kidobjuk belőle. Kiforraljuk, kóstolgatjuk. 

Főzhetünk bele betűtésztát vagy rizst is, de önmagában is nagyon finom.

2013. nov. 5.

Sajtmártásos csirkemell kukoricával

csirkemell
csemegekukorica
zöldfűszerek, szerecsendió
só, bors
margarin, olaj
liszt, tej, sajt

A csirkemellet szeletekre vágjuk, befűszerezzük, és kevés olajon megsütjük. A sajtot lereszeljük.


A sajtmártás elkészítése:

A margarint alacsony hőmérsékleten felolvasztjuk egy lábasban, majd annyi liszttel hintjük meg, amennyit felvesz, és kevergetve megpirítjuk. Felöntjük hideg tejjel, elkeverjük, ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval. Egy nagy adag reszelt sajtot adunk hozzá, és addig főzzük a mártást, míg el nem olvad a sajt. Felhasználásig félrerakjuk a szószt.

Az étel összeállítása:

A tepsi aljára a sült csirkemell szeletek kerülnek, rá egy adag sajtmártás, pár marék csemegekukorica, megszórva reszelt sajttal. Akinek még marad hússzelete és mártása, több rétegben is készítheti. A teteje mindenképpen reszelt sajt legyen.

Előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 40 percig sütjük, míg piros nem lesz a teteje.


Tapasztalataim:

A csirkemellet nem muszáj szeletekben szétteríteni a tepsi aljára, lehet sütés után csíkozva is használni. Nálunk kettő rétegben készült.

A besamelhez nem adtam meg arányokat, mert amikor életemben először csináltam pontos mennyiségek alapján, akkor egyáltalán nem sikerült, viszont azóta gondolatformán készítem, de mindig beválik. 

A lényeg az, hogy apránként adjuk hozzá a lisztet is, és a tejet is, amennyit felvesz belőlük. Egyébként miután a tejet hozzáöntjük, és esetleg hígnak találnánk a mártást, lehet még hozzászitálni lisztet, melyet azonnal keverjünk csomómentesre.

A csemegekukorica egy bónusz, lehet anélkül is, illetve más zöldségekkel, de azokat azért főzzük meg.

Zelleres krumplipüré

60 dkg krumpli
40 dkg zeller
kb. 1 dl forró tej
só, bors
margarin

A krumplit és a zellert kockára vágva külön-külön megfőzzük, majd egy tálba rakjuk őket. Egy darab margarint, sót, borsot adunk hozzá, és ízlés szerint fűszerezünk.

Robotgéppel keverni kezdjük, majd apránként annyi forró tejet adunk hozzá, hogy lágy, krémes állagú legyen. Közben érdemes kóstolgatni, ízesíteni.

Csíkos mazsolás kalács

A recept forrása: Angelina-Fincsi

75 dkg liszt
5 dkg élesztő
4 ek. cukor
5 dl tej
0,5 dl olaj

(mazsola)

2 ek. kakaó
pici langyos tej
citromhéj
2-3 vaníliás cukor

cukros víz
tojássárgája
olaj

Az élesztőt felfuttatjuk kevés tejben, pici cukorral, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk belőle. Két részre osztjuk, az egyik felébe kevés langyos tejjel összekevert kakaót gyúrunk, a másik felébe citromhéjat, és vaníliás cukrot. Meleg helyre rakjuk 1 órát kelni.

Ha megkelt, mindkét tésztát megfelezzük, és egyenként téglalap nagyságúra nyújtjuk őket. Kettőt-kettőt rakunk egymásra: fehér-kakaós vagy kakaós-fehér - kinek, hogy tetszik. Kicsit összenyomkodjuk a kinyújtott lapokat, majd feltekerjük, mint a bejglit. (Feltekerés előtt meg lehet szórni bőven mazsolával.)

2 rúd lesz belőle, melyet kiolajozott tepsibe fektetünk, lekenjük a tetejét felvert tojással, és még fél órát hagyjuk pihenni. Ezután előmelegített sütőbe toljuk (még előtte belebökünk késsel itt-ott a tésztába), és kb. 30 percig sütjük, de érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy megsült-e a közepe.

Miután kivettük a sütőből, kenjük le a tetejét cukros vízzel, mert ettől fényesebb lesz.

2013. nov. 4.

Sült hagyma

A hagymát félkarikára vágjuk és olajon kicsit összefonnyasztjuk. Lehet ízesíteni fűszerekkel, kicsit megsózni.

Kiváló reggeli lehet péksüteménnyel, de akár köretként is adható húsok mellé! 

Ennél egyszerűbb és olcsóbb feltét nem kell!

Halas rizs

halkonzerv
egy adag párolt vagy főtt rizs
citromlé

A serpenyőbe öntök egy kevés olajat - a halkonzervből -, majd a rizst és pár kanál olajos halat teszek bele. Jól összesütöm a kettőt, közben kóstolgatom, és ízlés szerint lehet hozzárakni még halat.

Amikor jól összeforrósítottam, tányérra szedem, kevés citromlével meglocsolva tálalom.

Tapasztalataim:
Maradékból, és abból ami otthon van - gyorsan, valami finomat! Ismét egy ilyen mottó alatt készült ételről van szó. 

A rizs mennyiségétől is függ, hogy felhasználunk-e hozzá egy egész konzervet, illetve az egyéni ízléstől.

A rizs fagyasztásának és kiengedésének jegyében szerettem volna kipróbálni, hogy milyen az, amikor olajos hallal keverem össze. A megkóstolása és elfogyasztása után arra az eredményre jutottam, hogy kiválóan alkalmas ebédre is ez a fogás, bármilyen egyszerű is!

Egyébként ez jó másfajta halkonzervvel, illetve hallal is, csak megfelelően kompenzálva. Készíthetünk hozzá direkt rizst is, de ha van a fagyasztónkban, az is teljesen jó megoldás. 

További ötletek:
halpogácsa, halfasírt

Rizs fagyasztása

párolt rizs

Általában nálunk mindig van maradék rizs, így próbaképpen kitaláltam, hogy egy adagot lefagyasztok, és megnézem, mire tudom felhasználni kiengedés után.

Az első módszer a kiengedésre, hogy mikróban pár perc alatt felmelegítjük - néha villával belekeverve -,majd tetszés szerinti feltétet fogyasztunk hozzá. Pl. rántott hús, fasírt, panírozott zöldségek. Egyébként natúran megkóstolva nem mondtam volna meg, hogy nem most készült.

A második módszer - egyébként ez az előbbivel keresztezhető -, hogy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk, és szintén úgy használjuk fel, ahogy tetszik pl. olajos hallal összesütve vagy akármi mással.

Szeretek mindenféle dolgot lefagyasztani, és utána kísérletezni vele, mi sülhet ki belőle vagy hogyan tudnám úgy felhasználni, hogy egy új étel szülessen belőle.

2013. nov. 3.

Reszelt (levesbe való) tészta

10 dkg liszt + amennnyit még felvesz
1 tojás
pici só

A hozzávalókból kemény tésztát gyúrunk, majd nagylyukú reszelőn lereszeljük, és ha van rá mód, akkor hagyjuk száradni. Egyébként lobogó vízbe vagy levesbe szórjuk, és puhulásig főzzük.

2013. nov. 2.

Zelleres-karalábés cukorborsófőzelék



kockára vágott zeller
kockára vágott karalábé
kb. fél kg zöldborsó
vegeta, petrezselyem
olaj, liszt, tej

Egy lábasban forró olajat hevítek, rádobom a zellert, karalábét, cukorborsót, megszórom petrezselyemmel, és addig párolom, míg össze nem esik. Ekkor lisztet szórok rá, és annyi tejjel és vízzel öntöm fel, hogy ellepje.

Puhára főzöm a zöldségeket, közben ízesítem vegetával, és még petrezselyemmel. A végén lisztet keverek ki vízzel csomómentesre, adok hozzá a forró főzőléből, eldolgozom benne, majd az egészet a főzelékhez adom. Felforralom, és ha nem lenne elég sűrű, akkor ugyanezt az eljárást megismétlem.

Tapasztalataim:
A sztori ott indult, hogy cukorborsófőzeléket készítettünk volna, ha lett volna annyi borsó, mire én kitaláltam, hogy dobjuk fel zellerrel és karalábéval. Így is lett, és nem bántam meg.

A fagyasztónkban mindig van többféle kockázott és cikkekre vágott zöldség, melyeket sok étel készítésénél tudok felhasználni.

A vegeta helyett használhatunk sót, és más fűszereket is.

Eredetileg a cukorborsófőzeléket úgy készítjük, hogy miután a borsó összefonnyadt az olajon, megszórjuk liszttel, de én sajnos most ennél a változatnál teljesen megfeledkeztem a staubolásról - lisztszórás -, így utólag kellett liszttel és vízzel besűrítenem. Az is egy jó megoldás, ha a főzeléket önmagával sűrítjük be, kinek-hogy tetszik.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...