2013. dec. 31.

Tojáskrém

5 tojás
1 fej hagyma
mustár, margarin
(tejföl)
só, bors

A tojásokat keményre főzöm, majd megpucolom és villával apróra töröm. Ízesítem sóval, borssal, apróra vágott hagymával, mustárral és annyi margarint - esetleg tejfölt - adok hozzá, hogy krémes állagú legyen. Összeállítás után hűtőbe teszem, hogy összeérjenek az ízek, de egyébként azonnal is fogyasztható.

Kenyérre kenve tálaljuk!

2013. dec. 27.

Joghurtos keksz

40 dkg liszt
1 csomag sütőpor
18 dkg porcukor
1 tojássárgája
15 dkg epres joghurt
1 csomag epres pudingpor
18 dkg margarin

A tésztához keverjük össze a lisztet, a sütőport és a porcukrot. Dolgozzuk össze a tojássárgájával, a joghurttal, a pudingporral és a margarinnal. Pihentessük egy órát.

Nyújtsuk a tésztát 0,4 cm vastagra, majd szúrjunk ki belőle különböző méretű formákat. Helyezzük őket olajos vagy kibélelt tepsibe. Süssük őket előmelegített sütőben 10-15 percig. A tepsibe hagyjuk kihűlni.

Be lehet vonni a tetejét csokival vagy egyéb mázzal.

2013. dec. 25.

Diós-kekszes csokis corn flakes

cukrozott kakaó
margarin
keksz apróra törve
egy marék dió
corn flakes

A cukrozott kakaót margarinnal összeolvasztjuk, majd egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk az apróra tördelt kekszet, diót és annyi corn flakest, hogy a massza nagyjából összeálljon. Miután kihűlt, hűtőbe tesszük dermedni.

Tapasztalataim:
A hozzávalók mennyiségét tetszés szerint változtathatjuk, illetve gazdagíthatjuk még ízlés szerint akármivel. 

Ez egy gyors édességnek készült, melyet egy kis fantáziával készítettünk el. Nem kell mindig recept szerinti nyalánkságokat gyártani, kitalálhatunk mi magunk is efféle nassolnivalókat!

2013. dec. 21.

Almás morzsa

A recept forrása: Urban:Eve

kb. egy kg alma
2-3 ek. lekvár
fahéj, csipet só
3 ek. kristálycukor
20 dkg liszt
10 dkg margarin + a tetejére

A sütőt előmelegítjük, egy tűzálló formát kikenünk zsiradékkal. Az almát megtisztítjuk, kockára vágjuk.

A kizsírozott formába halmozzuk az almát, megszórjuk fahéjjal és hozzáadjuk a lekvárt, jól összeforgatjuk. 

A kristálycukrot, csipet sót, lisztet egy tálba kimérjük és hozzáadjuk a kis kockára vágott margarint. Kézzel morzsás állagúra nyomkodjuk szét. Ha megvan, elosztjuk az almán. A tetejére margarin darabokat csipkedünk és betoltjuk a forró sütőbe.

Pirulásig sütjük, ez kb. 30-35 perc.

Tapasztalataim:
Fél adaggal csináltam, evőkanállal mértem ki a hozzávalókat (úgy nagyjából sikerült csak), de megsülés után így is pillanatok alatt elfogyott! :)

Isteni a látványa és illata, amikor az alma leve bugyog ki sülés közben a morzsa alól! :)

További ötletek:
más gyümölccsel

2013. dec. 19.

Sonkás-kukoricás rántotta

ujjnyi gépsonka
pár marék csemegekukorica
2 tojás
só, bors
olaj

A gépsonkát kockára vágjuk és kevés olajon összesütjük a kukoricával. Közben 2 tojást felverünk, sózzuk, borsozzuk, majd az előkészített sonkás-kukoricára öntjük és készre sütjük.

Tányérra szedjük, ketchuppal ízesítve, kenyérrel tálaljuk.

2013. dec. 17.

Pizzamártás

2 ek. olajon megdinsztelünk 1 fej lereszelt hagymát, adunk hozzá 1 dl vizet, 1 gerezd fokhagymát, 1 doboz paradicsompürét, sót, borsot, kevés rozmaringot, bazsalikomot, majoránnát. Az így összeállított keveréket 3-4 percig forraljuk.

Pizzatésztára kenjük, majd ezután pakoljuk meg a tésztát tetszés szerint bármivel.

2013. dec. 15.

Bográcsban készült babgulyás

egy füstölt csülök
1 csomag szárazbab
2 szál kolbász
3 sárgarépa
3 fehérrépa
4-5 közepes krumpli
negyed cikk karalábé és zeller
vöröshagyma, fokhagyma
só, bors, chili

A babot a csülökkel együtt babérlevéllel ízesített vízben felrakjuk főni. Amikor a csülök megpuhult, kivesszük a vízből, darabokra vágjuk, és felhasználásig félrerakjuk.

A vízben levő babhoz (ekkor már legyen félig puha) hozzáadjuk az eldarabolt zöldségeket - répákat, vöröshagymát, fokhagymát, karalábét, zellert. Mikor a zöldségek félig megpuhultak, a kockára vágott krumpli következik.

A krumpli megpuhulása után kerül bele a karikára vágott kolbász, az előzőleg feldarabolt és vízből kivett csülök, és a fűszerek, ízesítők. Ekkor már készre főzzük.

Természetesen a címhez méltóan mindez bográcsban készült, kb. 3 óra leforgása alatt.

2013. dec. 14.

Zöldségágyon sült csirkecomb

vegyes zöldség
csirkecombok
só, bors, zöldfűszerek
fokhagyma, vöröshagyma
1-2 dl bor
olaj

A zöldségeket azonos nagyságúra daraboljuk, majd egy kiolajozott tepsibe terítjük szét. A csirkecombokat megtisztítjuk és jól befűszerezzük: só, bors, zöldfűszerek (kakukkfű, majoránna). Ráfektetjük a zöldségekre. 

A vöröshagymát és fokhagymát eldaraboljuk, aztán a combok és zöldségek közé dugdossuk. Meglocsoljuk egy kevés olajjal, pár dl bort öntünk alá.

Lefedjük fóliával, előmelegített sütőbe toljuk és megsütjük - időnként a forró zsiradékkal locsolgassuk a combokat. 

A végén levesszük róla a fóliát, hogy szép pirosra süljön a teteje.

2013. dec. 13.

Mozart golyó

20 dkg étcsoki reszelve
20 dkg darált dió
15 dkg porcukor
1-2 ek. rum
1 ek. baracklekvár
1 tojásfehérje

magozott meggy
kókuszreszelék

A reszelt csokit, diót, porcukrot, rumot, lekvárt és tojásfehérjét alaposan összegyúrjuk. Hideg helyre tesszük pihentetni.

Amikor már jól összeállt, gombócokat formálunk belőle, melynek a közepébe lehet tenni magozott meggyet, de egyébként ez elhagyható.

Kókuszreszelékbe forgatjuk, de ez sem muszáj, "csupaszon" is tálalható. Kapszlikban kínáljuk!

2013. dec. 12.

Sütőzacskóban sült csirkeszárny



csirkeszárny
zöldfűszer keverék vagy Húsvarázs vagy más fűszerkeverék
vöröshagyma, fokhagyma

A sütőt előmelegítem. A sütőzacskót előkészítem. A vöröshagymát félkarikára vágom. A fokhagymát megpucolom.

Egy tálba teszem a szárnyakat - aki akarja félbevághatja őket -, hozzáadom a hagymákat, és bőségesen megszórom fűszerekkel. Ha a fűszerkeverékünkben nincs só, akkor sózom is. Jól összeforgatom az egészet, közben belekóstolok, hogy elég fűszeres-e, majd a sütőzacskóba halmozom.

A zacskót kiböködöm késsel, egy tepsibe fektetem, majd betolom az előmelegített sütőbe. Kb. egy óra alatt megsül, de aki akarja, a sütés végén kiveheti a zacskóból, és megpiríthatja a szárnyakat.

Tapasztalataim:
A férjemmel régen gyakran készítettünk ilyesmit, bármilyen hússal. Nagyon-nagyon egyszerű, csak bedobtuk a sütőbe, és minden ment magától. 

Van nekünk egy zöldfűszer keverékünk, a neve: Smaragdzöld, még a Tescoban vettem, és sokféle fűszert tartalmaz, plusz sót is. Legtöbbször ezt használom a sütőzacskós megoldásoknál, persze, ha a húshoz illik.

Amikor anyuval sütünk sütőzacskóban, akkor Húsvarázs vagy egyéni fűszerkeverék (pirospaprika, só, bors, kakukkfű) kerül a húsra. Minden megoldás jó lehet, csak próbálkozni kell.

2013. dec. 11.

Kókuszos habtekercs



a tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
3 dkg élesztő
6 dkg porcukor
1 dl langyos tej
3 tojássárga

a habhoz:
5 tojásfehérje
50 dkg kristálycukor

kókuszreszelék

Az élesztő felfuttatása nélkül a tésztához valókat összegyúrjuk, rúddá formázzuk, és két részre vesszük. Kinyújtjuk egyenként.

A tojásfehérjét a kristálycukorral gőz felett habosra verjük, majd elfelezzük ezt a krémet, és megkenjük vele a kinyújtott lapokat. Megszórjuk bőven kókuszreszelékkel, és feltekerjük a hosszabbik oldalán úgy, hogy a rövidebbik széleit egy kicsit behajtjuk.

A feltekert tésztából ujjnyi csíkokat vágunk, alufóliával kibélelt tepsire rakjuk, és előmelegített sütőben pirosra sütjük.

Tapasztalataim:
Nagyon egyszerű aprósütemény minden alkalomra, hisz az élesztőt fel sem kell futtatni, ráadásul a tésztát sem kell pihentetni.

Az összegyúrt tésztát felhasználásig hűtőbe tároljuk, ha nem akarjuk azonnal a habbal betölteni.

További ötletek:
dióval meghintve - diós habtekercs

2013. dec. 10.

Dödölle fagyasztása

Előzőleg amikor dödöllét készítettem, akkor rengeteg lett belőle, így próbaképpen beraktam néhányat a fagyasztóba, hogy megtudjam, érdemes-e fagyasztani.

Igen, érdemes! A fagyasztott dödölléket még fagyosan, kevés olajos serpenyőbe átforrósítottam. Egy villát azért beleböktem, hogy megtudjam, sikerült-e a művelet. 

Tányérokba szedtem, tejföllel meglocsolva ettem. Teljesen olyan volt, mintha frissen készült volna. Kb. 2-3 hétig volt a fagyasztóba, alufóliába csomagolva. 

2013. dec. 9.

Gofri



50 dkg liszt
25 dkg kristálycukor
4 tojás
1 sütőpor
1 vaníliás cukor
2 dl tej
2 dl olaj

Az alapanyagokat egy robotgép segítségével kikeverjük, majd gofrisütőben kisütjük.

Tapasztalataim:
A gofrisütőt olajjal kicsit be szoktam kenni sütés előtt, nehogy leragadjon a gofri. 

Elég sűrű masszát kapunk a kikeverés után. Egy púpos evőkanállal raktam a sütőbe, majd ráhajtottam a tetejét, és egy kicsit lenyomtam, hogy elterüljön a tészta. Vastagabb gofrik sülnek ki.

2013. dec. 8.

Nokedli fagyasztása

A sok kiszaggatott nokedli átka, hogy a fele a kukába kerül, mert a készítését elnagyoljuk, és sose fogy el. Node nem mostantól!

Egyszemélyes adagonként érdemes bezacskózni. Általában kevés olajat öntök minden adaghoz, jól összeforgatom vele, majd legumizom, és azonnal megy a fagyasztóba.

A kiengedés szobahőmérsékleten történik, és felhasználáskor serpenyőben vagy sütőben jól pirítsuk illetve süssük át. 

Próbáltam már vízben is kiolvasztani, de attól nagyon mászkossá vált, és így használhatatlan lett.

Levesbe való használatát még nem próbáltam, de idővel ez is megtörténik.

Ötletek a felhasználásához:
Tejfölös-szalonnás nokedli
Tejfölös-tárkonyos nokedli

2013. dec. 7.

Tejfölös-tárkonyos nokedli

egy adag nokedli
tárkony, tejföl, olaj, só

A nokedlit kevés olajon egy serpenyőben ropogósra pirítom, sóval és tárkonnyal fűszerezem. Tányérra szedem, és tejföllel meglocsolva kínálom!

Tapasztalataim:
Kivettem egy adag fagyasztott nokedlit a hűtőből, és a felhasználására a fenti elkészítési módot találtam ki. Nagyon finom, laktató, egyszerű és gyors!

Ha fagyasztottból készítjük, akkor fagyottan tegyük a serpenyőbe, és villával apránként bontogassuk szét a tömböt. Persze, ha az elkészítés előtt fél órával-egy órával kivesszük a fagyasztóból, akkor ez a folyamat kicsit gyorsabb.

2013. dec. 3.

Buggyantott tojás

2 db tojás
kevés só
pici ecet

Egy kisebb fazékban sós-ecetes vizet rakok fel forrni. Amikor a víz lobogni kezd, a tojást egy kicsi tányérra vagy pohárba ütöm és óvatosan erről csúsztatom a vízbe azt.

2-3 percig hagyom főni, majd óvatosan, szűrőkanállal kiemelem a vízből, tányérra szedem.

Akkor jó, ha a tojást kettévágva a sárgája kifolyik - ilyenkor lehet tunkolni is. Reggelire-vacsorára vagy feltétként főzelékre is lehet kínálni!

Tapasztalataim:
A fehérjének köpenyként kell körbefogni a sárgátját, nem szabad, hogy a sárgája szétfolyjon a vízben, mert akkor nem lesz jó. Egyszerre kb. 2 tojást tegyünk a vízbe, nehogy elhűljön.

Majonézes burgonya

4 dl tejföl
2 dl majoznéz
1-2 tk. mustár
pici porcukor
só, bors

főtt krumpli

A főtt krumplit kisebb kockákra vágom. A tejfölt, a majonézzel, mustárral, pici cukorral, sóval, borssal kikeverem. Kóstolgatom közben, hogy kell-e még bele só vagy cukor, saját ízlésre formálom.

Mikor elkészült a mártás, beleteszem a kockázott krumplit, alaposan összeforgatom, majd hűtőbe rakom érlelődni.

Húsokhoz köretként vagy önmagában is nagyon finom!

Remek maradék főtt krumpli felhasználás!

2013. dec. 2.

Krémsajt házilag

1 nagy doboz tejföl (450 g)

Tálat veszünk elő, belerakunk egy szűrőt, melyet kibélelünk egy tiszta konyharuhával vagy sűrű szövésű anyaggal, majd a tejfölt beleöntjük. Szorosan összecsavarjuk, hogy kifolyjon belőle a savó és 2-3 napig állni hagyjuk - közben érdemes egyet-egyet csavarni rajta.

A napok elteltével kisebb kemény, gombóc formájú krémsajtot kapunk eredményül, melyet sokféleképpen használhatunk.

Nálunk a legnépszerűbb kenyérre kenve, kicsit megsózva, de egyébként lehet bármilyen fűszerrel ízesíteni.

Felhasználása:
kenyérre kenve
pogácsára kenve

További ötletek:
tiramisuhoz

Sült sütőtök



egy nagy sütőtök
méz, kevés víz

A sütőt bekapcsoljuk. A sütőtököt kettévágjuk és darabokra szeljük (a magját kikaparjuk belőle). 

Egy tepsibe tesszük, mézet csorgatunk rá, és kevés vizet öntünk alá. Betoljuk a sütőbe, és puhulásig sütjük. Ezt úgy ellenőrizzük, hogy kést szúrunk a tökbe, és ha puha, akkor az könnyedén belemegy.

2013. dec. 1.

Gesztenye nyelv

gesztenyemassza
rum/rumaroma
étcsokoládé
olaj

A gesztenyemasszát kevés rummal összegyúrjuk. Az étcsokoládét egy nyeles lábasban némi olajjal felolvasztjuk, de vigyázva, hogy ne égjen meg.

Az ízesített gesztenyemasszából rudat, golyót vagy nyelvet formázunk, csokiba belemártjuk, és hideg helyre tesszük dermedni.

Tapasztalataim:
A recept címe ugyan "Gesztenye nyelv", de sajnos nekem nincs olyan kézügyességem e tekintetben, mint anyunak, így én rudat vagy golyót készítek. Ha nagy ritkán sikerült is "nyelvet készítenem", az is csak árnyéka lehet annak, amit anyu csinál. 

Végülis aztán mindegy, hogy ki-milyenre formázza, a lényeg a végeredmény csokival bevonva.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...