2014. nov. 20.

Savanyú krumplileves

3 nagyobb krumpli
1 nagy fej hagyma
pirospaprika, olaj, liszt
só, bors, babérlevél
zöldpaprika, ecet

A krumplit megpucolom, kockákra vágom, és felrakom főni, sóval, borssal, zöldpaprikával, babérlevéllel ízesített vízben. Amikor a krumpli megpuhul, hagymás-pirospaprikás rántást teszek bele.

Hagymás-pirospaprikás rántás:
Olajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát, majd megszórom liszttel, amit szinté kissé pirítok rajta, aztán a tűzről lehúzva pirospaprikát keverek hozzá, felöntöm hideg vízzel, és csomómentesre keverem. Ekkor adom az ételhez.

Miután a rántást a levesbe került, egyszer kiforralom, megkóstolom, hogy kell-e még bele valami fűszer, aztán ecettel ízesítem (csak óvatosan!). 

Tányérokba adagolva kínálom. Aki szereti, be is habarhatja, illetve levesgyönggyel is lehet fogyasztani!

2014. nov. 18.

Rántotta maradék füstölt, főtt csülökkel

maradék füstölt, főtt csülök
2-3 tojás
pici só, bors, olaj

A főtt csülköt darabokra vágom, egy serpenyőbe teszem, és kevés olajat öntök alá. 2-3 tojást felverek, picit sózom (vigyázva, mert a csülök is sós), majd az összesütött húsra öntöm a keveréket. Borssal megszórom, és pár perc alatt elkészítem a rántottát. Ne szárítsuk ki a tojást a sütéssel!

Vegyes salátával tálalom! Szendvicsbe is rakható, nagyon laktató étel!

2014. nov. 17.

Mustáros-kolbászos szendvics

Adott egy darab főtt vagy sült kolbász - debreceni, krinolin, lecsókolbász vagy akár virsli -, mely frissen éppen nem fogy el, de nem akarjuk kidobni, ekkor jó ötlet, ha maradékként felhasználjuk.

Megkenek két szelet kenyeret mustárral, az egyik felére vegyes salátát (ami elhagyható), és a felszeletelt kolbászt teszem - érdemes úgy felvágni, hogy belesimuljon a szendvicsbe - mondjuk hosszában -, befedem a másik szelet kenyérrel, és kész is a szendvicsünk. Azonnal fogyasztható!

Hogy ki-mit tesz még bele az opcionális.

Aprított- és lesütött káposzta fagyasztása

A fehér fejes káposztát lereszelem, késsel felszelem vagy robotgép aprítóján ledarálom. Kiporciózva műanyag edényekbe rakom, és fagyasztóba teszem.

Amikor szükségem van aprított káposztára - ez leggyakrabban Káposztás tésztához kell -, szobahőmérsékleten kiengedem, szórok rá egy kevés sót, felhasználás előtt kinyomkodom, majd a recept szerint elkészítem.

Ha azonban - szintén Káposztás tésztához - szeretném lesütni, és úgy eltenni, az is működik, csak várjuk meg, míg kihűl, és azután tegyük a fagyasztóba.

2014. nov. 16.

Sült debreceni

debreceni, olaj
bors, fokhagyma

A debrecenit pár helyen megszurkálom. Kevés olajat hevítek egy serpenyőben, belerakom, dobok mellé félbe vágott fokhagymát, és pár perc alatt mindkét oldalát megsütöm közepes lángon, ügyelve, hogy meg ne égjen. Közben kevés borssal megszórom.

Mustárral, kenyérrel kínálom.

2014. nov. 14.

Sütőzacskóban sült csirkeszárny répával

7 db csirkeszárny
3 sárgarépa
kevés olaj, zöldfűszer keverék
hagyma

A csirkeszárnyakat megmosom, letörölgetem, félbevágom. Lilahagymát, fokhagymát aprítok. Egy tálba halmozom a szárnyakat, a hagymát, kevés olajat öntök rá, és befűszerezem, alaposan átforgatom. Kicsit állni hagyom.

A sütőt előmelegítem, a sárgarépát félbevágom. Az előkészített sütőzacskóba öntöm a húst, mellédobom a répát, lezárom a zacskót, és néhány helyen kilyukasztom hegyes késsel. Kb. egy órán át sütöm, a végén le lehet róla venni a tasakot, hogy megpiruljon a teteje.

Friss salátával tálalom.

Rakott karfiol

fél kg darált hús
egy fej karfiol
2 fej vöröshagyma
1-2 nagy tejföl
félig megfőtt rizs/2 tasak gyors rizs
paprika, paradicsom
pirospaprika, fűszerek, olaj
(reszelt sajt)

A vöröshagymát apróra vágom, olajon megfonnyasztom, majd a tűzről lehúzva hozzáadom a pirospaprikát. Elkeverem, belerakom a darált húst, paprikát, paradicsom felvágva, fűszerezem, és félpuhára főzöm.

A gyors rizst félig megfőzöm előírás szerint. Ha más rizst használok, akkor szintén félig főzöm meg. A karfiolt sós vagy vegetás vízben szintén félpuhára főzöm.

A rakott karfiol összeállítása:
Egy tűzálló tálat olajjal kikenünk, kirakjuk az alját karfiollal, erre, egy réteg rizst, majd húst teszünk, megkenjük tejföllel. Addig rétegezzük, míg a hozzávalókból tart, de a teteje mindenképpen hús, és tejföl legyen. Aki szereti, megszórhatja a tetejét reszelt sajttal.

Előmelegített sütőbe toljuk, és kb. egy óra alatt elkészül.

2014. nov. 11.

Hamis túrós

A recept forrása: Receptneked

a tésztához:
40 dkg liszt
25 dkg margarin
20 dkg kristálycukor
4 tojássárgája
1 sütőpor
1 citrom leve, és héja
csipet só
fahéj

a krémhez:
5 dl tej
7 ek. cukor
2 vaníliás puding
4 tojás felvert habja
egy citrom reszelt héja
2 kis tejföl
2 vaníliás cukor
mazsola

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd háromnegyedét lisztezett lapon kinyújtjuk, tepsibe simítjuk. A maradék tésztát félrerakjuk, ebből rács készül a sütemény tetejére.

A pudingot sűrűre főzzük a kétféle cukorral a tejben. A négy tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a még meleg pudinghoz óvatosan hozzákeverjük a tejföllel, citromhéjjal, és mazsolával együtt.

A krémet a tepsiben levő tésztára öntjük, elsimítjuk. A félrerakott tésztából vékony rudakat sodrunk, és "berácsozzuk" vele a süteményt.

Előmelegített sütőbe kb. 45 percig sütjük.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...