2014. jan. 30.

Vaníliatorta




a tésztához:
8 tojásból piskóta (recept a linkre kattintva)

megsülés és kihűlés után 3 részre vágjuk.

a krémhez:
7,5 dl víz
10 dkg vaníliás puding (kb. 3 tasak)
23 dkg kristálycukor
5 tojásfehérje
fél liter tejszín

A 7,5 dl vízből egy keveset kiveszek és kikeverem vele kézi habverővel a vaníliás pudingot.
A kristálycukrot pici vízzel sűrű sziruppá főzöm.

5 tojásfehérjét keményre verem, majd hozzáadom az előzőleg elkészített sűrű szirupot és ezzel is eldolgozom óvatosan.

A megmaradt vizet felforralom és öntök belőle kb. egy fél decit a vaníliás pudinghoz - a hőkiegyenlítés végett -, elkeverem, majd az egészet a forró vízhez adom. Ezután a tojásfehérjehabot apránként szintén ehhez adom. Kihűtöm.

Ha kihűlt, belekeverem a fél liter tejszínből felvert habot és betöltöm vele a tésztát kívül-belül. 

A torta vagy szelet tetejét úgy díszítem, hogy habzsákból csíkokat nyomok egy hézag kihagyással. A hézagokba később lekvárt nyomok szintén a habzsákból, így lesz csíkos a teteje.

A képen nem tortaformába, hanem tepsiben készült vaníliatorta látható, ezért kockás az alakja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...