2013. nov. 20.

Szilvás gombóc fagyasztása

Amikor felvetődött az az ötlet, hogy szilvás gombócot fagyasszunk, kutakodni kezdtem a neten azután, hogyan célszerűbb ezt készíteni.

1. variáns

A már begyúrt, és szilvával megtöltött tésztát összegömbölyítve, belisztezve tálcára rakjuk egymástól kellő távolságra, majd a fagyasztóba tesszük, és csonttá fagyasszuk. Miután ez utóbbi művelet megtörtént, kerülhet sor a bezacskózásra, hisz ekkor már nem tapadnak egymáshoz.

2. variáns

A teljesen elkészített szilvás gombócokat - kifőzött, zsemlemorzsába forgatott - szintén tálcára tesszük, és az előbbiek szerint lefagyasszuk, idővel zacskózzuk.

Tapasztalataim:
Az első verzióval kapcsolatban az a probléma vetődhetne fel: mi van, ha a tészta főzés közben kilyukad? Nos, amikor mi eldöntöttük, hogy nekiugrunk a fagyasztásnak, aznap ebédre szilvás gombócot készítettünk, így volt rá mód, hogy kipróbáljuk, a tészta megfelelő-e a főzéshez.

1-2 db ugyan kilyukadt, de ez az összmennyiséghez képest elenyésző szám volt, másrészt pedig ha ki is lyukad, akkor is csak a cukros-fahéjas lé folyik ki belőle, mert maga a szilva bentmarad. (Az más kérdés, hogy ezen alkalomkor lekváros gombóc is készült, ami ugye probléma, ha meglékelődik - de ezt úgysem fagyasztottunk.)

Még ide annyit, hogy a kifőzése nem történt meg, úgyhogy ez a verzió még tesztelés alatt van!

A második verzió abszolúte sikerült. A lefagyasztott, már előre kifőzött, és bepanírozott gombócokat kivettem a fagyasztóból, beraktam a mikróba, és megmelegítettem. Kóstolás után szinte friss állapotú volt! 

Itt jegyzem meg külön, hogy ne a legnagyobb fokozaton melegítsük, mert előfordulhat, hogy kipukkad a gombóc a hirtelen hőtől. Egyébként, ha hagyjuk kiengedni, az is egy teljesen jó megoldásnak tűnik!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...