2013. febr. 27.

Szaftos mákos töltelék

Valamikor réges-rég a Nők lapjában találtuk ezt a receptet:

20 dkg mák
8-10 dkg cukor
kb. 1 dl tej
1 savanykás alma
1/2 citrom reszelt héja
1 tk. citromlé
10 dkg mazsola
2 ek. jóízű lekvár

olaj
zsemlemorzsa/darált keksz

A mákot ledaráljuk a cukorral együtt, majd egy edénybe szórjuk. Ráöntjük a tejet, és kevergetve addig forrósítjuk, amíg a cukor elolvad a mákban. Ezután hozzáadjuk a lekvárt, a mazsolát, a citrom héját, levét, végük a lereszelt almát. Alaposan összekeverjük, félretesszük hűlni.

A kiterített vagy kinyújtott réteslapot megkenjük vékonyan olajjal, majd a szokásos módon - nem közvetlenül a tészta széleire, hanem egy kis csíkot hagyva felette, és mellette - megszórjuk keksz- vagy zsemlemorzsával, aztán ráhelyezzük egy sorban, gazdagon a tölteléket. Eligazgatjuk, és feltekerjük, mint a bejglit. Egy kikent tepsibe tesszük az ily módon elkészített rétesrudat, majd lekenjük a tetejét olajjal.

Ez a töltelék két rúd réteshez elegendő.

Előmelegített sütőbe, kb. fél óra alatt szép pirosra sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...