2013. okt. 3.

Almás krémes



a tésztához:
pár darab alma
5  db tojásfehérje
5 db tojássárgája
5 ek. liszt
5 ek. kristálycukor

a krémhez:
20 dkg puha margarin
20 dkg porcukor
1 tasak vaníliás pudingpor
4 ek. kristálycukor
fél liter tej

étcsoki
margarin

Egy közepes méretű tepsit kibélelünk alufóliával, és vékony szeletekre vágott almát rakunk az aljára, kb. olyan 3 sor legyen az almából.

A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéhez folyamatos gépi keverés mellett hozzáadjuk a kristálycukrot, és kemény habbá verjük. Aztán egyenként beleöntjük a tojások sárgáját, eldolgozzuk. Utolsó lépésként a lisztet adjuk hozzá, de ezt már óvatosan, fakanállal forgatjuk bele.

Az így elkészült masszát az alma tetejére öntjük, egyenletesen elkenjük rajta, és előmelegített sütőbe tűpróbáig sütjük.

Miután a tészta megsült, azon melegében kiborítjuk a tepsiből, és lehúzzuk róla az alufóliát. Fordított állapotban használjuk tovább: alul lesz a piskóta, felette az alma.

A pudingport a cukorral a tejben sűrűre főzzük, kihűtjük. A puha margarint a porcukorral habosra keverjük, és a kihűlt pudingot hozzákeverjük. Ezt a krémet kenjük az alma tetejére.

Az utolsó lépés, hogy a csokit gőz felett a margarinnal összeolvasztjuk, és bevonjuk vele a sütemény tetejét!

Tapasztalataim:
4 vagy 6 tojásból is lehet piskótát készíteni, mindössze a tepsi mérete határozza ezt meg.

Fontos, hogy kibéleljük a tepsit használat előtt, illetve miután megsült a tészta, még forrón szedjük le róla azt, mert különben ráragad úgy, hogy csak a piskótával együtt jön le.

Általában 15 vagy 20 dkg margarinból + porcukorból készítjük a krémet. 

A sütemény tetejét nem muszáj teljes egészében csokival bevonni, lehet a képen látható csíkokkal is díszíteni (zsírpapírt tölcsérszerűen összehajtjuk, a végét kilyukasztjuk, és ezt használjuk a csíkozásra).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...