2013. jan. 31.

Fánk

50 dkg liszt
2 tojássárga
2 ek. porcukor
5 dkg margarin
3,5 dkg élesztő
5 dl tej (nem biztos, hogy mind kell)
pici kristálycukor

Az élesztőt pici cukorral kevés tejben elmorzsoljuk. A tojássárgáját a porcukorral és a margarinnal kikeverjük és hozzáadjuk az élesztős tejet (nem kell felfuttatni). Homogén masszává alakítjuk és az egészet beleöntjük egy tálba, amibe kimértünk 50 dkg lisztet. Apránként hozzáadjuk a tejet, közben kevergetjük. Ne legyen túl lágy a tészta - éppen ezért nem szabad egyszerre beleborítani a tejet, nehogy sok legyen. Rugalmas legyen inkább az állaga.


Meleg helyre rakjuk, s ha megkelt, akkor átkeverjük a tésztát. Újra visszarakjuk keleszteni, majd ismét átkeverjük egy széles fakanállal. Ezt a műveletsort még egyszer elvégezzük - tehát összesen 3x kelesztjük és utána mindháromszor átkeverjük.


Miután végeztünk, 2 ujjnyi vastagságúra kinyomkodjuk egy nyújtódeszkára és szaggatjuk. Feltesszük az olajat melegedni, de csak kb. közepes lángra kell hevíteni.


Addig pihen a tészta, amíg az olaj megfelelő hőmérsékletű nem lesz. Ezután belerakosgatjuk a fánkokat, lefedjük a serpenyő tetejét és pirosra sütjük az alját. Amikor megfordítjuk a másik felére, akkor már nem kell lefedni - ez hamarabb megvan.


Baracklekvárral tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...