2013. júl. 31.

Kókusztekercs

A recept forrása: Olcsó-receptek

a tésztához:
30 dkg darált keksz
10 dkg porcukor
2 ek. kakaópor
rum/rumaroma
1 dl tej + annyi, hogy nyújtható masszát kapjunk

a krémhez:
15 dkg porcukor
10 dkg margarin
8-10 dkg kókuszreszelék + a hempergetéshez

A tésztához valókat összegyúrjuk, majd kókuszreszelékkel meghintett alufóliára nyújtjuk téglalap alakban. A krémhez valókat összedolgozzuk robotgéppel, és az előkészített tésztalapra simítjuk egyenletesen. Feltekerjük, és néhány órára berakjuk a hűtőbe, hogy dermedjen. Szeletekre vágva kínáljuk.

2013. júl. 30.

Tökfőzelék

1-2 vöröshagyma
1 kg fagyasztott vagy friss tök
kapor
olaj, pirospaprika
tejföl, liszt
só, bors

(1 nagy pohár kefír (450 gramm))

Hagymát pirítok olajon, lehúzom a tűzről, megszórom pirospaprikával, elkeverem, majd rárakom a kaprot, a kinyomkodott tököt (ha fagyasztott, akkor kiengedem előtte), a kefírt, és fűszerezem. Puhulásig főzöm - ha kell, akkor vízzel ki lehet egészíteni.


Amikor puha, behabarom lisztes-tejfölös habarással, és egyszer kiforralom.


Megjegyzés:
nem muszáj bele kefírt tenni

2013. júl. 29.

Mustáros csirkecomb

A recept forrása: Alíz konyhája

5 db csirkecomb/10 db csirkeszárny
2 ek. mustár
4 ek. kockázott vöröshagyma
6 ek. olaj
1 dl fehér bors (elhagyható)
só, bors
zsiradék a kenéshez

A csirkecombot előkészítés után kétfelé vágom, így 10 darabot kapunk belőle. Ha szárnyat használunk, akkor hagyhatjuk egészben. 

A páchoz összekeverem a mustárt, vöröshagymát, olajat, bort, fűszereket, és belerakom a húsokat. Egy tepsit alufóliával duplán kibélelek, megkenem zsiradékkal, ráhelyezem a pácolt húst, a megmaradt pácot rákenem/rácsurgatom, és alufóliával lefedve, előmelegített sütőbe tolom.

Teljes lángon sütöm kb. 10-15 percig lefedve, majd leveszem róla az alufóliát, és időnként megforgatva pirosra sütöm az egészet. Sült krumplival tálaljuk!

2013. júl. 28.

Tejfölös csodasüti

A recept forrása: Gabriella kalandjai a konyhában

a tésztához:
40 dkg liszt
1 tojás
25 dkg margarin
1 kávéskanál szódapor
10 dkg porcukor
2 ek. kakaópor
1 ek. tejföl + annyi, hogy összeálljon a tészta

a krémhez:
fél liter tej
20 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
2 vaníliás pudingpor
1 nagy doboz tejföl

A tésztához valókat összegyúrom, kétfelé veszem, és mindkettőt tepsinagyságúra kinyújtom. Egy tepsit kikenek zsiradékkal, majd belerakom az egyik kinyújtott lapot. Erre jön a krém, majd a másik lappal fedem le.

A krémhez a fél liter tej, kétféle cukor, vaníliás puding hozzáadásával sűrű pudingot főzök, és kihűtöm. Ha kihűlt, belekeverem a tejfölt, s ezt simítom a tepsibe terített alsó lapra (erre pedig a másik lapot simítom). 

Előmelegített sütőbe tolom, és megsütöm, kb. 30-45 perc alatt. Nagyon krémes, lágy sütemény!

2013. júl. 27.

Aludttejes prósza

2 bögre aludttej
1,5 bögre liszt
1-2 ek. cukor
fél tojásnyi zsír
2 tojás
csipet só
tejföl
lekvár

Az aludttejben csomómentesre keverjük a sót, a cukrot, a tojást, a lisztet. Egy tepsit kibélelünk alufóliával vagy kikenünk zsiradékkal, és beleöntjük a tésztamasszát, egyenletesen elsimítjuk. A masszára elszórtan tejfölt, és lekvárt csepegtetünk úgy, hogy foltos legyen a teteje. Előmelegített sütőbe toljuk, és pirulásig 40-45 percig sütjük.

2013. júl. 26.

Uborkaszósz

1 közepes uborka
3 dl tejföl
2 gerezd fokhagyma

ízlés szerint fűszerek

A szószhoz az uborkát meghámozom és lereszelem aprólyukú reszelőn. Nem nyomkodom ki a levét! Hozzákeverem a tejfölt, a reszelt fokhagymát, végül sózom és összekeverem. Tálalásig a hűtőben tartom.


Megjegyzés: húsok, fasírtok mellé kiváló kiegészítő!

2013. júl. 25.

Egybesült karaj

Egy tepsit előkészítünk. A sütőt bekapcsoljuk. Zsírt olvasztunk. Fokhagymát pucolunk. Néhány szelet húsos szalonnát vágunk. 

A karajt minden oldalán bedörzsöljük sóval, borssal, zöldfűszer keverékkel. A hús tetején mélyedéseket szurkálunk be késsel, és fokhagymát tömködünk a lyukakba.
A szalonna szeleteket vizes fogpiszkálóval a karaj tetejére szurkáljuk egymás mellé, hogy befedje egészen. Áthelyezzük a tepsibe, kis vizet öntünk alá, majd betoljuk a sütőbe.

Hagyjuk sülni, időnként rápillantva. Amikor már úgy tűnik, hogy hamarosan készen lesz, a tepsiben levő zsiradékkal locsolgatjuk a hús tetejét, hogy megpiruljon ott is.

Amikor megpuhult, kivesszük a sütőből, és néhány percig állni hagyjuk, hogy a szaft megszívja magát a húsba. Ha azonnal felvágnánk, eltávozna belőle a lé, s azzal együtt az értékes szaft is.

Köretként főtt vagy sült krumplit, vegyes zöldséget, esetleg rizst tálaljunk!

2013. júl. 24.

Bundás kenyér


kenyérszeletek
tojás, olaj
só, bors

Kenyeret szeletelek fel. A tojást felverem egy csipet sóval, és némi borssal. Nagyobb mennyiségű olajat forrósítok.

Amikor az olaj kellően forró, a kenyérszeleteket belemártom a felvert tojásba, majd a serpenyőbe rakva kisütögetem szép barnára mindkét felükön.

Mustárral, és meleg teával tálalom!

2013. júl. 23.

Almaleves

néhány alma
citromlé/citrom
fahéj, szegfűszeg, gyömbér
csipet só
ízlés szerint cukor

liszt, tejföl

Néhány db almát tisztítok meg, és felvágom kockára, vagy cikkekre. Egy fazékba beledobom őket, citromlét öntök rá. Fahéjat, szegfűszeget, egy pici gyömbért (őrölt), egy csipet sót,cukrot adok hozzá, és felöntöm annyi vízzel amennyiből levest szeretnék készíteni. Főzöm ameddig meg nem puhul az alma, de fontos, hogy ne legyen túl puha.

Víz-liszt-tejföl keverékéből hígabb habarást készítek, és beleöntöm a fazékba, elkeverem, s kiforralom. Ha kell, még utólag ízesítem is. Amikor újból felforrt, már kész is van. 

Hidegen-melegen egyaránt finom!

2013. júl. 22.

Szilvaleves

A friss, vagy fagyasztott szilvát egy fazékba rakom. Felöntöm vízzel, citromlével, csipet sót adok hozzá, fahéjat, szegfűszeget, és ízesítem cukorral. Forralásig főzöm.

Közben elkészítem a habarást: 
pici vízzel egy kis pohár natúr joghurtot (tejfölt), és lisztet keverek ki csomómentesre. Amikor a levesem felforrt, egy merőkanállal veszek ki belőle, és a habarásba öntöm, jól elkeverem, majd az egészet visszaöntöm a fazékba. Kiforralom, s ha kell még utóízesítem. (Le lehet turmixolni, aki úgy szereti.)

Hidegen-melegen egyaránt finom!

2013. júl. 21.

Főtt virsli

A virslit előkészítem, ha műbeles, akkor leszedem a bőrét, ha juhbeles, akkor nem. Vizet teszek fel forrni. Amikor lobog, belerakom a virsliket, és 1-2 percig főzöm, majd tányérokba kiszedem. Mustárral, és fehér kenyérrel tálalom.

Magyaros zöldbabfőzelék

1 fej vöröshagyma
olaj, liszt, pirospaprika
fél kg fagyasztott zöldbab
paradicsom, zöldpaprika
babérlevél, só, bors, majoránna
tejföl

Hagymát pirítok zsiradékon, majd lehúzom a tűzről a lábast, meghintem pirospaprikával, gyorsan elkeverem, és felöntöm hideg vízzel. Hozzáadom a fagyasztott, friss, vagy konzerv zöldbabot, 1 paradicsomot, babérlevelet, fokhagymát, és ízlés szerint zöldpaprikát. Sózom. Puhulásig főzöm.

Elkészítem a habarást:
Vizet, tejfölt, és lisztet keverek ki csomómentesre. (Több lisztre van most szükség.) Ha megvan, akkor a főzelék levéből veszek ki egy merőkanálnyit, és a habarásba öntöm, jól eldolgozom, s együtt öntöm vissza az egészet a lábasba - közben keverem, nehogy csomós legyen. Kiforralom, utólag még ízesítem sóval, borssal, majoránnával, vagy más fűszerrel.

Forrón tálalom fehér kenyérrel.

Sárgaborsóleves

fél kg sárgaborsó
babérlevél, só, fokhagyma
vöröshagyma
füstölt kolbász

liszt, olaj, pirospaprika

A sárgaborsót előző este beáztatom, majd másnap kétszeres mennyiségű vízben babérlevéllel, sóval, fokhagymával, vöröshagymával felteszem főni. Félidőben hozzáadom a karikára vágott kolbászt. Addig főzöm, míg szét nem megy a borsó. ha szétfőtt, akkor berántom, majd kiforralom a levest, közben utólag ízesíthetem sóval, borssal.

A rántást úgy készítem, hogy olajat hevítek, megszórom liszttel, pirítom egy kicsit, majd a tűzről lehúzva megszórom pirospaprikával, elkeverem, s felöntöm hideg vízzel. Ezt szűröm a levesbe.

2013. júl. 20.

Zöldséges rizs

Sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét, zöldborsót, zöldbabot, vagy tetszés szerinti vegyes zöldséget, eldarabolva, sós vízben megfőzök ropogósra. Ha elkészült, akkor leszűröm, és félrerakom. A zöldségek levére szükség lesz!

A rizst megmosás, lecsepegtetés után forró olajon megpirítom, majd felöntöm kétszer annyi zöldséglével amennyi a rizs mennyisége volt. Egy vöröshagymát, pár gerezd fokhagymát, és sót adok hozzá. Felforrás után, lefedve takarékon főzöm addig, míg magába nem szívja az összes folyadékot.

Elkészülte után, egy nagy tálba szedem ki, és a félrerakott zöldségeket hozzátéve összekeverem az egészet.

Önmagában is nagyon tápláló étel!

2013. júl. 19.

Magyaros cukorborsófőzelék

1 vöröshagyma
fél kg zöldborsó
liszt, olaj, pirospaprika
tejföl
só, bors, petrezselyem, egyéb fűszer

Hagymát pirítok zsiradékon, majd lehúzom a tűzről, megszórom pirospaprikával, elkeverem, s felöntöm vízzel. Visszarakom a lángra a lábast, s beleöntök fél kg zöldborsót. Még annyi vízzel felöntöm amennyi ellepi, sózom, és puhulásig főzöm. 

Amikor megpuhult behabarom.

A habarás: 
Vizet, tejfölt, és lisztet keverek össze csomómentesen, adok hozzá a forró főzelékléből, majd összedolgozva a lábasba öntöm vissza. Kiforralom, közben még utóízesítem: só, bors, egyéb fűszer (petrezselyem). Ha nem lenne elég sűrű, akkor még liszt (étkezési keményítő) + víz kikeverésével korrigálom.

Tükörtojással, fehér kenyérrel tálalom.

2013. júl. 18.

Banánoscsokis keksztekercs

A recept forrása: Eve and Apple

2 kávéscsésze víz
30 dkg cukor
25 dkg margarin
20 dkg darált keksz
20 dkg kókuszreszelék + a szóráshoz
6 banános csoki

A vizet a cukorral felforralod (cukorszirupot főzöl belőle), majd beleteszed a darált kekszet, margarint, kókuszt, és jól összedolgozod.

Alufóliát hintesz meg kókuszreszelékkel, és az előzőleg elkészített masszát téglalap alakban ráteríted. Az egyik végére rakosgatod a banános csokikat hosszában, majd az egészet szorosan feltekered.

Pár órára hűtőbe rakod, hogy az ízek összeérjenek, majd felszeleteled.

2013. júl. 17.

Csokis labdák

A recept forrása: Eve and Apple

a tésztához:
20 dkg étcsoki
10 dkg margarin
11 dkg cukor
3 tojás
1 tk. vaníliás cukor vagy aroma
20 dkg liszt
3 dkg kakaópor
1 kk. sütőpor
csipet só

a forgatáshoz:
cukor 
porcukor

A csokit, és margarint takarékon összeolvasztjuk, majd a tűzről levéve egyenként hozzáadjuk a tojásokat, végül a többi alapanyagot is. Jól összegyúrjuk, egy órára hűtőbe rakjuk, majd gombócokat formálunk belőle, melyeket először kristálycukorba, majd porcukorba forgatunk. 

Kibélelt tepsire rakosgatjuk, és közepes tűznél 13 percig sütjük.

2013. júl. 16.

Majonézes borsó

Tejfölt keverek ki feleannyi majonézzel, egy teáskanál mustárral, pici cukorral, citromlével, sóval, borssal. Kóstolgatom készítés közben, és ha valamiből több kell, akkor kiegészítem - a lényeg, hogy az ízek harmonizáljanak.

Felbontok egy üveg zöldborsót, leszűröm, és a majonézes mártáshoz adom. Elkeverem, és berakom néhány órára a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.

Ez az alapja ennek a receptnek: Tartármártás

2013. júl. 15.

Almadzsem

1 kg letisztított, felkockázott alma
50 dkg kristálycukor
1 tasak 2:1 Dr. Oetker dzsemfix
fahéj
citrom

Az almát felhasználásig citromos vízbe dobjuk. Amikor az összeset előkészítettük, egy lábasba tesszük, ízesítjük fahéjjal, cukorral, és alaposan összekeverjük. Magas lángon forrásig főzzük, majd belekeverjük a dzsemfixet, és ezzel is felforraljuk. A legvégén bele lehet turmixolni, hogy pépesebb legyen - de ez már ízléstől függ, ki-hogy szereti.

Mosott, fertőtlenített befőttesüvegekbe töltjük, és lezárjuk a tetejét kupakkal. Pár percre fejtetőre állítjuk, majd újságpapírba csomagolva száraz dunsztba hagyjuk kihűlni.

2013. júl. 14.

Ananászos csirkemell

A recept forrása: Küldd el a recepted újság 2012. áprilisi száma

1 nagyobb filézett csirkemell
1 ananászkonzerv
1 nagy tejföl
4 tojás
20 dkg sajt + a tetejére
csipet só
5 dkg vaj

Az előkészített, és szeletekre vágott csirkemellet vajon, és az ananászkonzerv korábban leszűrt levén puhára pároljuk.

Tűzálló tálba rakjuk a húst, és ráhalmozzuk az ananászdarabokat.

Kikeverjük a tojásokat a tejföllel, és a 20 dkg reszelt sajttal, leöntjük vele az ananászos csirkemellet, majd még pluszban megszórjuk reszelt sajttal a tetejét. Előmelegített sütőben kb. 180 fokon addig sütjük, míg a teteje szép aranybarnára sül. Rizzsel tálaljuk.

2013. júl. 13.

Karajszelet vadász módra

50 dkg krumpli
1 nagy (25 dkg) piros húsú paprika (tv paprika is jó)
10 dkg újhagyma
25 dkg csiperke (konzerv is jó)
2 szelet karaj
2-3 ek. olaj
majoránna
1,5 dl erőleves (kockából is jó)
1 dl főzőtejszín
kb. 1 ek. liszt
só, bors

A krumplit sós vízben megfőzzük, majd félrerakjuk tálalásig. A paprikát cikkekre, az újhagymát karikára, a gombát csíkokra vágjuk (ha konzerv, akkor csak lecsöpögtetjük).

Az olajat felforrósítjuk, és a hússzeletek mindkét oldalát megsütjük benne, végül sóval, borssal, majoránnával ízesítjük. Kivesszük a serpenyőből, és melegen tartjuk.

A visszamaradt zsírban megpirítjuk a gombát, majd hozzáadjuk a paprikát, és az újhagymát. Rövid ideig együtt sütjük. Felöntjük levessel, és a tejszínt is hozzáadjuk. Besűrítjük egy kis liszttel, majd kevergetve felforraljuk.

Amikor kész, visszatesszük a hússzeleteket a mártásba, és fedő alatt 5 perc alatt összeforrósítjuk az egészet! Főtt krumplival tálaljuk.

2013. júl. 12.

Galaktobureko

A recept forrása: Nők lapja konyha c. újság

4 dl tej
10 dkg vaj
5 tojás
10 dkg cukor
7,5 dkg búzadara
vanília aroma
1 csomag réteslap
vaj/olaj a réteslap kenéséhez

sziruphoz:
2 dl víz
1 citrom leve
25 dkg cukor
1 vaníliás cukor
Elkészítés:

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet és a vanília aromát. Lassú tűzön feltesszük főni, és állandóan kavargatva lassan hozzáadagoljuk a búzadarát, krémes állagúvá főzzük, ügyelve arra, hogy le ne kozmáljon. Az elkészült forró krémbe belekeverünk 10 dkg vajat.

20x30-as tepsit kibélelünk a réteslap felével úgy, hogy túllógjon a szélén. Olvasztott vajjal vagy olajjal meglocsoljuk, s beleöntjük az elkészített krémet. Befedjük a maradék réteslappal, s a tetejét meglocsoljuk olvasztott vajjal vagy olajjal.

Késsel bevagdossuk kockákra, és előmelegített sütőbe 190 fokra betoljuk a tésztát, s 15 percig sütjük így, majd 160 fokra mérsékelve a hőmérsékletet fél órán át sül.

Összefőzzük a szirup hozzávalóit, és vékony sugárban a sütőből készen kivett tészta tetejére csurgatjuk az egészet.

2013. júl. 11.

Szudzukakia (darálthúsos rudak paradicsommártásban)

A recept forrása: Nők lapja konyha c. újság

50 dkg darált hús
1 szikkadt zsemle tejbe áztatva, kinyomkodva
70 dkg paradicsom hámozva, kis kockákra vágva (vagy kockázott paradicsomkonzerv)
fokhagyma, só, bors, bazsalikom
fél tk. kömény

liszt a panírozáshoz
olaj a sütéshez

A darált húst összekeverjük a kinyomkodott zsemlével, és a fűszerekkel: só, bors, kömény, fokhagyma. Gombócokat formázunk belőlük, lisztbe forgatjuk, és forró olajban kisütjük. Félrerakjuk.

A gombócok visszamaradt olajába öntjük az előkészített paradicsomot, kis ideig sütjük, fűszerezzük, majd takarékra rakva alatta a lángot pépesre készítjük el - közben ízesítjük (ha savanyú lenne, akkor egy kevés cukrot teszünk bele.)

A legvégén a már megsült gombócokat is hozzáadjuk, és összemelegítjük a kettőt. Körettel tálaljuk!

2013. júl. 10.

Tejfölös-citromos sült csirkecomb

A recept forrása: Gizi receptjei

4 csirkecomb

6 dl tejföl
0,5 dl fehérbor
1 citrom gerezdekre felvágva
só, bors, majoránna
kakukkfű, egyéb fűszerek

A csirkecombokat fűszerezzük, és kicsit állni hagyjuk.


A tejföl felét kikeverem a borral, és egy tepsibe aljára öntöm. Rárakom a csirkecombokat, és megkenem a maradék tejföllel. A citromgerezdeket a combok közé teszem, majd alufóliával lefedem a tepsit.


Előmelegített sütőbe tolom, és puhára párolom. Mielőtt kivenném a sütőből, leveszem róla a fóliát, és pirosra sütöm a combokat.

2013. júl. 9.

Grillkolbász serpenyőben sütve

grillkolbász
olaj

Egy serpenyőbe kevés olajat öntünk, majd annyi grillkolbászt teszünk bele, hogy kényelmesen elférjenek. Időnként megfordítva aranybarnára sütjük mindkét oldalát. Sült krumplival tálaljuk! Nagyon egyszerű az elkészítése! (Lehet grillrácson is sütni a szabadban, de ha éppen nincs rá mód, akkor ez a verzió áll.)

2013. júl. 8.

Firenzei csirkemáj

A recept forrása: süthetek-főzhetek

fél kg csirkemáj

2 vöröshagyma
1 konzerv gomba
1 kis konzerv paradicsompüré
450 g tejföl
majoránna, só, bors
fokhagyma
olaj

A hagymát félkarikára vágom, és pirítani kezdem olajon. Kis idő múlva hozzáadom a gombát, és együtt sütöm őket tovább. Amikor már jól összesültek, a csíkokra vágott csirkemáj következik. Fűszerezem: majoránna, fokhagyma, bors.


Ha a máj megpuhult, hozzáadom a paradicsompürét (a paradicsomtól pikáns íze lesz.), sózom, elkeverem, és pár perc múlva tejföllel is nyakon öntöm. Mielőtt még lekapcsolnám a tűzről, megkóstolom, és ízesítem, ha kell.


Körettel tálalom.

Tapasztalataim:
A májat sütés előtt majoránnával, fokhagymával, borssal befűszereztem, állni hagytam. Mivel jó szaftosan szeretjük, ezért egy nagy tejfölt tettem bele, így lehetett nyugodtan tunkolni is.

2013. júl. 7.

Grízkrémes piskóta

A recept forrása: Barbi konyhája

a piskótához:
6 tojás
fél csomag sütőpor
fél dl olaj
csipet só
9 ek. cukor
8 ek. liszt
1 ek. kakaó

a krémhez:
6 dl tej
4 púpos ek. búzadara
15 dkg cukor
25 dkg margarin
vaníliás cukor

a tetejére kakaó

A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgát a fele cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az olajat, kakaót, sütőport. A fehérjéket a csipet sóval, és a maradék cukorral keményre felverjük, és óvatosan beleforgatjuk a tojássárgás masszába. Végül a lisztet is hozzákeverjük.

Előmelegített sütőben, alufóliával kibélelt tepsibe töltjük, és tűpróbáig sütjük. Amikor kihűl, kettévágjuk.

A krém elkészítése:
A tejet a cukor felével felforraljuk, majd hozzáadjuk a búzadarát, és addig keverjük, míg besűrűsödik. Hűlni hagyjuk. A margarint a maradék cukorral, vaníliás cukorral kikeverjük, és amikor kihűlt a dara, akkor a kettőt robotgéppel összedolgozzuk.

A kettévágott piskótát megtöltjük a krém felével, a másik felét pedig a tetejére kenjük. A végén kakaóporral megszórjuk.

2013. júl. 6.

Sóskamártás fagyasztott sóskából

450 gramm fagyasztott sóska
tej, tejföl
liszt, só, víz
pici cukor (ha kell)

A fagyasztott sóskát kevés vízben felrakom takaréklángra főni. Amikor teljesen pépes állagúra kiolvadt, tejet öntök hozzá, majd habarást készítek:

Tejfölt, vízzel és liszttel csomómentesre keverem, egy merőkanálnyi forró sóskát veszek ki a lábasból, összedolgozom a kettőt, majd az egészet visszaöntöm az edénybe. Egyszer kiforralom, és ha nem lenne elég sűrű, akkor további liszt + víz kikeverésével sűrítem.

Ha nagyon savanyú lenne, akkor adok hozzá még tejet, esetleg pici cukrot. Főtt krumplival tálalom. (Szeretem, ha egy kicsit savanyúbb, mert a krumpli úgyis kiegyenlíti az ízét!)

2013. júl. 5.

Frankfurti leves

kelkáposzta
virsli
vöröshagyma
olaj, liszt, pirospaprika
tejföl
só, bors, kömény, fokhagyma
majoránna, egyéb fűszerek

Vöröshagymás rántást készítünk:
Olajon apróra vágott hagymát pirítok, megszórom liszttel, ezzel is pirítom egy kicsit (felhabzásig), lehúzom a tűzről, megszórom pirospaprikával, felöntöm hideg vízzel, csomómentesre keverem.

A tűzre visszahúzva belerakom a csíkokra felvágott kelkáposztát. Sózom, köménnyel, fokhagymával ízesítem. Puhára főzöm - ez nem tart sokáig. Közben a virslit felkarikázom, és ha nagyon nagyok lennének, akkor félbe is vágom.

Amikor a káposzta puha, hozzáadom a virslit, és elkészítem a habarást:
Lisztet, vizet, tejfölt, és egy merőkanálnyi forró levest keverek ki csomómentesre, majd az egészet a fazék tartalmához adom. Egyszer kiforralom, és ha kell még, akkor fűszerezem.

2013. júl. 4.

Vajgaluska

1 tojássárgája
kevés vaj (margarin)
kevés tejföl
csipet só
liszt

A fenti hozzávalókat kikeverjük - lágy állagúra. Kiskanállal levesbe szaggatjuk, majd amikor feljön a leves tetejére a galuska, akkor megfőtt.

2013. júl. 3.

Lajos szelet

A recept forrása: Küldd el a recepted! újság

a tésztához:
40 dkg liszt
2 mokkáskanál. szódapor
10 dkg cukor
2 ek. méz
3 ek. kakaó
2 tojás
1 dl tej
5 dkg zsír

a krémhez:
1 csomag vaníliás pudingpor
2 csomag puncspudingpor
30 dkg porcukor
30 dkg margarin
7,5 dl tej

Először a tésztát készítjük el: gőz felett összefőzzük a kakaót, a mézet, a tojásokat, a cukrot és a zsírt. Összekeverjük a szódabikarbónát a liszttel és a tejjel, majd jól összedolgozzuk a két masszát.

Négy cipóra osztjuk a tésztát, majd kisodorjuk mindegyiket. Egyenként lezsírozott tepsi hátulján előmelegített sütőbe megsütjük. Sütés előtt villával megszurkáljuk a lapokat, hogy ne legyenek hólyagosak. Félretesszük.

Elkészítjük a krémet. Habosra keverjük a porcukrot a margarinnal. Fél liter tejben megfőzzük a puncspudingot, a maradék tejben pedig a vaníliásat.

Amint kihűltek a pudingok, elosztjuk bennük a margarinos krémet: 40 dekát adunk a puncsoshoz, 20-at a vaníliáshoz. Habosra keverjük az egészet.

Megtöltjük a tésztalapokat: felül puncskrémmel, középen vaníliással. Porcukorral meghintve tálaljuk. (lap - puncsos krém fele - lap - vaníliás krém - lap - maradék puncsos krém - lap)

2013. júl. 2.

Jugoszláv krémes

A recept forrása: Nosalty

a tészta:
5 tojás
20 dkg kristálycukor
20 dkg liszt
10 dkg darált dió
1 ek. őrölt kávé
csipet só
5 ek. étolaj
1 tk. sütőpor

a krém:
1 tasak vaníliás pudingpor
3 dl tej
1 ek. liszt
15 dkg margarin
15 dkg kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor

csokimáz (olaj + étcsoki)

A tészta elkészítése:
A tojásfehérjéket a csipet sóval, kristálycukorral keményre felverjük, majd hozzáadjuk apránként a tojássárgákat, sütőport, étolajat, és homogén masszává dolgozzuk. Fakanállal óvatosan a következő hozzávalókat is belekeverjük: darált dió, őrölt kávé, liszt.

Előmelegített sütőben, alufóliával kibélelt közepes tepsiben tűpróbáig sütjük, és hagyjuk kihűlni.

A krém elkészítése:
Pudingot főzünk a 3 dl tej, 1 ek. liszt, vaníliás cukor, és a vaníliás puding segítségével. Sűrűre főzzük, majd még forrón a tűzről levéve belekeverjük a 15 dkg kristálycukrot. Kihűtjük.

Amikor kihűlt, robotgéppel 15 dkg puha margarint teszünk bele, és kikeverjük habosra.

Az elkészített piskótára kenjük a krémet, majd csokimázzal bevonva hűtőbe rakjuk dermedni.

2013. júl. 1.

Krumplis lángos

50 dkg liszt
25 dkg krumpli (főtt, áttört)
1 csapott tk. cukor
2 dl tej + amennyit még felvesz a tészta
15 g friss élesztő
csipet só

olaj
tejföl-sajt-fokhagyma

A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Egy tálba lisztet mérünk ki, sóval, az áttört burgonyával együtt, majd a felfuttatott élesztőt hozzáadva alaposan kidolgozzuk a tésztát (lehet bele tejet rakni, ha megkívánja a massza).

45 percig meleg helyen kelesztjük, majd kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, és pohár segítségével kis korongokat szaggassunk belőle. 10-20 percig pihentessük lisztes felületen a kiszúrt tésztácskákat, majd forró olajban, minden egyes darabot kicsit széthúzva egyesével süssünk meg serpenyőben.

Tejföllel, sajttal, fokhagymával tálaljuk.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...