Valamikor réges-rég a Nők lapjában találtuk ezt a receptet:
20 dkg mák
8-10 dkg cukor
kb. 1 dl tej
1 savanykás alma
1/2 citrom reszelt héja
1 tk. citromlé
10 dkg mazsola
2 ek. jóízű lekvár
olaj
zsemlemorzsa/darált keksz
A mákot ledaráljuk a cukorral együtt, majd egy edénybe szórjuk. Ráöntjük a tejet, és kevergetve addig forrósítjuk, amíg a cukor elolvad a mákban. Ezután hozzáadjuk a lekvárt, a mazsolát, a citrom héját, levét, végük a lereszelt almát. Alaposan összekeverjük, félretesszük hűlni.
A kiterített vagy kinyújtott réteslapot megkenjük vékonyan olajjal, majd a szokásos módon - nem közvetlenül a tészta széleire, hanem egy kis csíkot hagyva felette, és mellette - megszórjuk keksz- vagy zsemlemorzsával, aztán ráhelyezzük egy sorban, gazdagon a tölteléket. Eligazgatjuk, és feltekerjük, mint a bejglit. Egy kikent tepsibe tesszük az ily módon elkészített rétesrudat, majd lekenjük a tetejét olajjal.
Ez a töltelék két rúd réteshez elegendő.
Előmelegített sütőbe, kb. fél óra alatt szép pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.