2012. nov. 23.

Töltött káposzta



70 dkg darált hús
15 dkg rizs
10 dkg füstölt szalonna
vöröshagyma
fokhagyma
2-3 tojás
pirospaprika
1 kg savanyú káposzta
zsír vagy olaj
só, bors

A rizst félig megpárolom, de ha nyersen rakom a töltelékbe, akkor sincs semmi gond. A füstölt szalonnát apró kockákra vágom és kiolvasztom (tányérba szedem a pörcöket). A zsírjába megpirítok egy kis fej hagymát, amit előzőleg finomra vágtam. Hozzáadom a fokhagymát is.


A darált húshoz keverem a szalonnapörcöket, a pirított hagymát, a tojásokat, a félig megfőtt rizst, a pirospaprikát, borsot, és sót. Jól összedolgozzuk, ebből lesznek majd a gombócok.


Egy lábasba olajat vagy zsírt teszünk, beleszelünk pár fej vöröshagymát, üvegesre pirítjuk. Pirospaprikával megszórjuk, elkeverjük, és kevés vízzel felengedjük. Belerakjuk a megmosott és kinyomkodott savanyú káposzta felét. A tetejére rárakjuk a töltelékből formázott gombócokat, és a maradék savanyú káposztával fedjük le. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Megsózzuk és lefedve, nem erős tűzön puhára pároljuk.


Tapasztalataim:

Gazdagíthatjuk füstölt vagy nyers börkével is, így még finomabb lesz. A börkét ebben az esetben vagy a lepirított hagymára daraboljuk vagy a savanyú káposztára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...