2013. nov. 12.

Kalács (alaptészta)

50 dkg liszt
1 tojás
3 ek. kristálycukor
10 dkg margarin
3 dkg élesztő
kb. 2 dl tej
csipet só

felvert tojás

A tésztához valókat összegyúrjuk - az élesztőt kevés langyos tejben fel kell futtatni -, kidagasztjuk, majd meleg helyen kb. 30 perc alatt megkelesztjük.

A megkelt tésztát két részre osztjuk, egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, és tetszés szerinti töltelékkel megkenjük. A töltés után két rövidebbik oldalán behajtjuk, majd feltekerjük, mint a bejglit.

Olajjal kikent tepsibe rakjuk, lekenjük a tetejét felvert tojással, majd még 20 percig így hagyjuk pihenni. Előmelegített sütőben pirosra sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával takarjuk le.

2 rúd lesz belőle.

Tapasztalataim:
Ez a Túrós kalács tésztájának a receptje - fent van a blogon.

Ma úgy döntöttünk, hogy kalácsot sütünk, mégpedig diósat. Konkrét receptet nem volt kedvem keresgélni, ezért használtam az említettet. Szabadon tölthető bármivel.

A tészta ne legyen se túl lágy, se túl kemény összegyúráskor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...