2013. nov. 21.

Péksütemények fagyasztása

A hiba

Régebben nálunk rengeteg kenyér, zsemle, kifli veszett kárba egyszerűen azért, mert már másnaposan, harmadnaposan nem ette meg senki. Persze, lehetett volna belőle zsemlemorzsát, kenyérkockát, pirítóst, bundás kenyeret, tölteléket készíteni, de ez általában elmaradt.

Megvilágosodás

Hónap óta egy olyan megoldást alkalmazok, mellyel garantáltan nem pazarlódik el egy dkg kenyér sem. Akinek van rá lehetősége, érdemes nagyobb fagyasztót beszereznie, mert rengeteg élelmiszert lehet tárolni benne.

A módszer

Kg-s kenyeret vásárolok, otthon elszeletelem - hiába veszek szeletelt kenyeret, ha szendvicset készítek belőle a férjemnek reggelire, száraznak találja, akármennyi belevaló is kerül bele, ráadásul drágább is, így ezentúl külön adom neki a kenyeret és külön a hozzávalót -, bezacskózom és mindig annyit veszek elő, amennyire szükségem van.

A kiflivel, zsemlével, egyéb péksüteménnyel ugyanígy járok el, sőt a toast kenyérrel is. Ha melegszendvicshez támad kedvünk, annyit veszek ki, amennyi kell, majd még fagyosan előkészítem - vagyis megtöltöm ezzel-azzal -, és tolom a sütőbe. Ehhez kifagyasztani nem is kell, mert a forró hőtől kienged.

Segédeszközök

Szobahőmérsékleten kiengedem vagy betolom az otthoni minisütőbe vagy gázsütőbe pár percre. 

Itt kell megjegyeznem, hogy én biztosan azért nem fogok sütőt bekapcsolni, hogy pár szelet kenyér legyen reggelire, akkor inkább kiveszem pár órával fogyasztás előtt vagy előző este. Persze, ha éppen megy a sütő: tiszta szerencse

Általában a minisütőt üzemelem be, igaz ez megint nem költségkímélő megoldás, de legalább gyors.

A mikróban való kiengedésnél nagyon kell vigyázni arra, hogy azonnal fogyasszuk el az így kezelt alapanyagot, mert különben olyan szikkadt lesz, hogy beletörik az ember foga.

Ha maradna, mégis...

Azonban, ha mégis maradna pékárú - mert nem fogy el reggelinél a kivett mennyiség vagy férj hazahozza a melóból - , dobom vissza a fagyasztóba, esetleg próbálom az aznapi vacsorához vagy a másnapi reggelihez felhasználni. Egy biztos, nem dobom ki!

Arról egy külön blogbejegyzésben fogok írni, hogy mit lehet készíteni a maradék péksüteményekből!

Családi begyűjtés

Sőt, szülőktől beszerzem a másnapos vekniket - amit már úgysem esznek meg -, és dobom a fagyasztóba. Ezzel a megoldással alig-alig kell vennem pékárút. 

Változatok

A kiflin, kenyéren, zsemlén, veknin kívül még említést kell tennem olyan péksüteményekről is, melyek szintén jól fagyaszthatóak.

Házi sütésű kuglófot, bejglit, kalácsot, almás pitét, brownie-t már próbáltam fagyasztani és sikerrel is jártam vele, így ezeket bátran ajánlom. Bolti változataik megérnek egy próbát, ez tesztelés alá kerül.

Ezeket mikróban vagy szobahőmérsékleten kiengedve fogyasszuk, igaz ez utóbbit még nem követtem el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...