2013. nov. 5.

Sajtmártásos csirkemell kukoricával

csirkemell
csemegekukorica
zöldfűszerek, szerecsendió
só, bors
margarin, olaj
liszt, tej, sajt

A csirkemellet szeletekre vágjuk, befűszerezzük, és kevés olajon megsütjük. A sajtot lereszeljük.


A sajtmártás elkészítése:

A margarint alacsony hőmérsékleten felolvasztjuk egy lábasban, majd annyi liszttel hintjük meg, amennyit felvesz, és kevergetve megpirítjuk. Felöntjük hideg tejjel, elkeverjük, ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval. Egy nagy adag reszelt sajtot adunk hozzá, és addig főzzük a mártást, míg el nem olvad a sajt. Felhasználásig félrerakjuk a szószt.

Az étel összeállítása:

A tepsi aljára a sült csirkemell szeletek kerülnek, rá egy adag sajtmártás, pár marék csemegekukorica, megszórva reszelt sajttal. Akinek még marad hússzelete és mártása, több rétegben is készítheti. A teteje mindenképpen reszelt sajt legyen.

Előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 40 percig sütjük, míg piros nem lesz a teteje.


Tapasztalataim:

A csirkemellet nem muszáj szeletekben szétteríteni a tepsi aljára, lehet sütés után csíkozva is használni. Nálunk kettő rétegben készült.

A besamelhez nem adtam meg arányokat, mert amikor életemben először csináltam pontos mennyiségek alapján, akkor egyáltalán nem sikerült, viszont azóta gondolatformán készítem, de mindig beválik. 

A lényeg az, hogy apránként adjuk hozzá a lisztet is, és a tejet is, amennyit felvesz belőlük. Egyébként miután a tejet hozzáöntjük, és esetleg hígnak találnánk a mártást, lehet még hozzászitálni lisztet, melyet azonnal keverjünk csomómentesre.

A csemegekukorica egy bónusz, lehet anélkül is, illetve más zöldségekkel, de azokat azért főzzük meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...