2013. máj. 27.

Madártej


2 liter tej
6 tojás
50 dkg kristálycukor
vaníliás cukor
citromhéj vagy narancshéj
1 ek. liszt
1 ek. étkezési keményítő (liszttel is lehet helyettesíteni)
mazsola

A 1,7 liter tejet felteszek a tűzre melegedni. A tojásokat szétválasztom, és a tojásfehérjét cukor nélkül felverem kemény habbá.

A forró tejbe evőkanállal pár darab galuskát szaggatok a keményre felvert fehérjéből, 1-2 percig fedő alatt főzöm. A tej ne forrjon, inkább középmeleg legyen a láng alatta. Amikor letelt az 1-2 perc, megfordítom a galuskákat, és másik oldalukat is ugyanennyi ideig főzöm, de ekkor már fedő nélkül. Aztán kanállal kiemelem őket, és szűrőbe vagy tányérba helyezem, hogy lecsepegjen.

A tejbe újabb adag habgaluskát teszek, és ugyanúgy járok el, mint előzőleg. Addig folytatom ezt a műveletsort, míg a fehérjehabból tart.

Amikor végeztem, kikeverem a tojássárgáját a vaníliás- és kristálycukorral habosra, majd hozzáadom a lisztet, étkezési keményítőt, és a maradék 3 dl tejet is. A forró tejből pár merőkanállal teszek ebbe a tojássárgájás masszába, elkeverem, és az egészet a lábasban levő tejhez öntöm.

Addig főzöm, míg kicsit be nem sűrűsödik, és fel nem forr.

Egy nagy tálba helyezem a galuskákat, és a mazsolát, majd felöntöm az előzőleg összeforralt krémes-tejes keverékkel.

Hideg helyre rakom, pár óra múlva tálalható!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...