2013. ápr. 19.

Fehér, fonott kalács

50 dkg liszt
1 egész tojás
2 tojássárgája
3 dkg élesztő
pici cukor
1 ek. porcukor
6 ek. olvasztott margarin
1 citrom héja
tej, csipet só

a tetejére:
1 dl tej
egy tasak vaníliás cukor

Az élesztőt fél dl tejben, pici cukorral felfuttatjuk.

A liszthez adagoljuk az alábbi hozzávalókat

  • egy egész tojás
  • egy tojássárga
  • egy ek. porcukor
  • egy citrom reszelt héja
  • csipet só
  • a felfuttatott élesztő
  • 6 ek. olvasztott, de nem forró margarin

és annyi tej, hogy lágy tésztát kapjunk.

Jól begyúrjuk, cipóvá formázzuk, és meleg helyen 2x kelesztjük. Amikor másodszorra is megkelt, átgyúrjuk, rúddá formázzuk, és elosztjuk 3 részre. A 3 részből 3 hosszú rudat készítünk, és összefonjuk őket. 

Kikent tepsibe fektetjük a fonott kalácsot, és lekenjük a tetejét a maradék tojássárgával. A tepsibe még hagyjuk egy keveset kelni, aztán előmelegített sütőben - kis lángon - pirosra sütjük. 

A sütés végén 1 dl tejben elkevert vaníliás cukorral locsoljuk meg a tetejét, és még visszatesszük picit sülni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...