2012. dec. 8.

Bableves - anyu-féle

(húsos csont vagy füstölt börke)
50 dkg fagyasztott fejtett bab
sárgarépa
fehérrépa
fél zellergumó
egy karalábé
1-2 cs. zellerszár vagy petrezselyemszár
só, bors
fokhagyma
(Húsvarázs vagy füstölt ízesítő kocka)

rántáshoz:
olaj
pirospaprika
liszt
víz

csipetkéhez:
1 tojás
egy csipet só
annyi liszt, hogy kemény tésztát kapjunk

Egy nagy fazékban vizet forralunk; ha van, akkor teszünk bele húsos csontot vagy a füstölt szalonnából megmaradt börkét. Közben zöldséget szelünk fel kockára, karikára.

Amikor a víz lobog, akkor az összes zöldséget és a fagyasztott fejtett babot beletesszük, zeller- vagy petrezselyemszárral, sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük. (Tehetünk bele Húsvarázst vagy füstölt ízesítő kockát, de akkor a sóval óvatosan bánjunk.)

Amikor megpuhultak az alapanyagok, akkor berántjuk a levest: olajat hevítünk, megszórjuk liszttel, pirítjuk rajta, félrehúzzuk és hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük, és felöntjük hideg vízzel - a levesbe öntjük, kiforraljuk.

Levesbetétet is tehetünk bele, pl.: csipetkét - ehhez 1 tojást egy csipet sóval, és annyi liszttel keverünk ki, hogy kemény tésztát kapjunk, ezt csipegetjük bele a forró levesbe, és megvárjuk míg megfő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...