2012. dec. 28.

Hajtovány

fél kg liszt
kb. 3 dl tej
1 tojássárga
0,5 dl olaj
1 ek. só
pici cukor
2,5 dkg élesztő

krém:

10 dkg margarin
0,5 tk. só
12-13 dkg reszelt sajt

a kenéshez egy felvert tojás


Az élesztőt felfuttatom kevés tejben pici cukorral. A gyúródeszkát előkészítem és ráhalmozom a kimért lisztet, köré szórom a sót, beleütök egy tojássárgáját. Egy-egy mérőpohárban tejet és olajat készítek oda.


A krémhez a reszelt sajtot, sót és a puha margarint kikeverem, hogy kenhető állaga legyen.


Ha felfutott az élesztő, belekeverem a lisztbe és gyúrni kezdem. Apránként adom hozzá az olajat és a lisztet. Jól kidolgozom és duplájára kelesztem. A kelesztés után kettévágom, majd egyesével gyúródeszka-nagyságúra kinyújtom őket, és először az egyiket, majd a másikat is megkenem krémmel. Feltekerem őket, mint a bejglit. Két rudat kapok, melyeket trapéz alakúra vágok fel.


Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgatom, lekenem a tetejét a felvert tojással és fél órát hagyom pihenni, majd előmelegített sütőben megsütöm 20-25 perc alatt.


Megjegyzés: A megkelt tésztát azért célszerű kettévágni, mert különben a feltekerés után nagyon vastag lesz és így nagyok lesznek a hajtoványok.


Ezt a kelt tészta receptet a Limara péksége blogon található Hajtovány alapján készítettem el  fele mennyiségben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...