A recept forrása: Kifőztük
a tésztához:
50 dkg liszt
15 dkg margarin + 10 dkg a kenéshez
3 dl tejföl
1 dl langyos tej
2,5 dkg élesztő
1 kk. kristálycukor
3 kk. só
a kenéshez:
felvert tojás
a szóráshoz:
magvak
reszelt sajt
A langyos, cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt, majd a liszttel, 15 dkg margarinnal, tejföllel, sóval együtt bedagasztjuk. Duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát vékonyra nyújtjuk, megkenjük 5 dkg puha margarinnal, és feltekerjük, mint a bejglit. 15 percig pihentetjük.
Negyed óra leteltével újra kinyújtjuk, és a maradék 5 dkg margarinnal kenjük le, aztán hajtogatjuk. 15 perc pihentetés.
A pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtjuk, bevagdossuk a tetejét, kiszaggatjuk, olajozott tepsibe rakjuk, lekenjük a tetejét felvert tojással, és megszórjuk reszelt sajttal vagy magvakkal.
Előmelegített sütőbe pirosra sütjük a tetejét!
Tapasztalataim:
A tetejét nem muszáj bármivel is megszórni, inkább lehetőség. Nálunk köményes lett.
A 3 dl tejföl nem biztos, hogy mind kell bele, inkább apránként adjuk hozzá, nehogy nagyon lágy legyen a tészta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.