2013. nov. 10.

Tejfölös pogácsa



A recept forrása: Kifőztük

a tésztához:
50 dkg liszt
15 dkg margarin + 10 dkg a kenéshez
3 dl tejföl
1 dl langyos tej
2,5 dkg élesztő
1 kk. kristálycukor
3 kk. só

a kenéshez:
felvert tojás

a szóráshoz:
magvak
reszelt sajt

A langyos, cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt, majd a liszttel, 15 dkg margarinnal, tejföllel, sóval együtt bedagasztjuk. Duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát vékonyra nyújtjuk, megkenjük 5 dkg puha margarinnal, és feltekerjük, mint a bejglit. 15 percig pihentetjük.

Negyed óra leteltével újra kinyújtjuk, és a maradék 5 dkg margarinnal kenjük le, aztán hajtogatjuk. 15 perc pihentetés.

A pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtjuk, bevagdossuk a tetejét, kiszaggatjuk, olajozott tepsibe rakjuk, lekenjük a tetejét felvert tojással, és megszórjuk reszelt sajttal vagy magvakkal.

Előmelegített sütőbe pirosra sütjük a tetejét!

Tapasztalataim:
A tetejét nem muszáj bármivel is megszórni, inkább lehetőség. Nálunk köményes lett.

A 3 dl tejföl nem biztos, hogy mind kell bele, inkább apránként adjuk hozzá, nehogy nagyon lágy legyen a tészta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...