a tésztához:
50 dkg liszt
10 dkg margarin
1 tojás
3 ek. kristálycukor
3 dkg élesztő
2-3 dl tej
csipet só
a töltelékhez:
bármilyen lekvár
darált dió
kristálycukor
felvert tojás
Az élesztőt kevés cukros, langyos tejben felfuttattjuk, majd a tészta többi hozzávalójával együtt jól összegyúrjuk, kidagasztjuk. A tészta ne legyen túl lágy, se kemény. Meleg helyen fél óra alatt megkelesztjük.
A kelesztés után kettévágjuk, egyenként téglalap alakúra kinyújtjuk, és az alábbi módon töltjük:
Lekenjük lekvárral, megszórjuk bőven cukros darált dióval. Két rövidebbik oldalát kissé behajtjuk, majd úgy mint a bejglit feltekerjük. Így járunk el a másik tésztalappal is.
Kiolajozott tepsibe tesszük, lekenjük a tetejét felvert tojással, és még 20 percig hagyjuk pihenni. Előmelegített sütőbe pirosra sütjük.
2 rúd kalács lesz.
Tapasztalataim:
A fenti tésztából nálam az egyik lett csak diós, melyhez kb. 17 dkg darált diót használtam. A tejet apránként adagoljuk hozzá, mert nem biztos, hogy mind kell.
Ha nagyon sülne a teteje, alufóliával letakarjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.