2013. szept. 25.

Tárkonyos zöldbableves

Nálunk nagyon közkedvelt fűszer a tárkony a savanykássága miatt. Nemcsak levest ízesítünk vele, hanem újabban ragukat is. Morzsolt formában, és ecetként használjuk.


A kép forrása: http://www.edenkert.hu/

Kétféle variánsa van itthon a Tárkonyos zöldbablevesnek, ugyanis anyu is másként készíti, és én is.


I. Tárkonyos zöldbableves - anyu-féle


A kockára vágott krumplit egy darab zöldpaprikával, paradicsommal, zellerszárral - ha van kockára vágott zellergumóval -, sóval, borssal feltesszük főni. Ha felforrt, belerakjuk a zöldbabot, és puhulásig főzzük. Közben kóstolgatjuk, fűszerezzük sóval, borssal, tárkonnyal (ecettel).


Ha megpuhult: berántjuk, majd behabarjuk.

A rántáshoz olajat hevítünk, megszórjuk liszttel, pirítjuk rajta egy kicsit, majd a tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával, és hideg vízzel felöntjük. A leveshez adjuk. Kiforraljuk.

A habaráshoz a tejfölt kevés liszttel vagy keményítővel csomómentesre keverjük, és adunk hozzá a forró levesből. Összedolgozzuk, és a leveshez szűrjük. Kiforraljuk.

II. Tárkonyos zöldbableves - saját verzió

Ha az étel jellege megengedi, akkor általában pörköltalapot használok.

Olajon néhány fej aprított hagymát dinsztelek meg, majd lehúzom a tűzről, megszórom pirospaprikával, elkeverem, és belerakom a krumplit a fagyasztott zöldbabbal együtt. 

Felöntöm vízzel, fűszerezem sóval, borssal, tárkonnyal, paradicsommal, paprikával, esetleg zellerrel, ha van. Készre főzöm. 

A végén behabarom, kiforralom, és közben utóízesítek.

Ezen a két variáción kívül még persze megemlíthetjük az alábbiakat is:

- krumpli nélküli
- habarás nélküli tárkonyos zöldbableves

Tapasztalatok:

Természetesen mindkét elkészítési mód részleteiben lehet eltérő, hisz nem mindig van kéznél zöldpaprika, paradicsom, krumpli vagy zeller. 

A fűszerezés tekintetében, ami nagy általánosságban mindig jelen van ennél a levesnél: só, bors, tárkony - de néha kerülhet bele majoránna, fokhagyma vagy ízlés szerint bármi, ami otthon van. Helyettesíthetjük is az alapanyagokat.

Ki-ki hogy szereti: berántva, habarva, vagy pörköltalappal teljesen változó, kedvtől, időtől, alapanyagtól is függhet.

Csak mirelit zöldbabból szoktuk készíteni, a fűszerek szárítottak, a zellerszár friss vagy fagyasztott, a gumóval egyetemben. Nyáron, ha van friss paradicsom, akkor azt használjuk, télen elraktározott fagyasztottat - paprikát szintén.

Egy biztos: a recept csak egy váz, mindenki azzal gazdagíthatja, amivel akarja, sőt inspiráló lehet egy másik étel elkészítéséhez is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...