A kép forrása: http://www.edenkert.hu/ |
Kétféle variánsa van itthon a Tárkonyos zöldbablevesnek, ugyanis anyu is másként készíti, és én is.
I. Tárkonyos zöldbableves - anyu-féle
A kockára vágott krumplit egy darab zöldpaprikával, paradicsommal, zellerszárral - ha van kockára vágott zellergumóval -, sóval, borssal feltesszük főni. Ha felforrt, belerakjuk a zöldbabot, és puhulásig főzzük. Közben kóstolgatjuk, fűszerezzük sóval, borssal, tárkonnyal (ecettel).
Ha megpuhult: berántjuk, majd behabarjuk.
A rántáshoz olajat hevítünk, megszórjuk liszttel, pirítjuk rajta egy kicsit, majd a tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával, és hideg vízzel felöntjük. A leveshez adjuk. Kiforraljuk.
A habaráshoz a tejfölt kevés liszttel vagy keményítővel csomómentesre keverjük, és adunk hozzá a forró levesből. Összedolgozzuk, és a leveshez szűrjük. Kiforraljuk.
II. Tárkonyos zöldbableves - saját verzió
Ha az étel jellege megengedi, akkor általában pörköltalapot használok.
Olajon néhány fej aprított hagymát dinsztelek meg, majd lehúzom a tűzről, megszórom pirospaprikával, elkeverem, és belerakom a krumplit a fagyasztott zöldbabbal együtt.
Felöntöm vízzel, fűszerezem sóval, borssal, tárkonnyal, paradicsommal, paprikával, esetleg zellerrel, ha van. Készre főzöm.
A végén behabarom, kiforralom, és közben utóízesítek.
Ezen a két variáción kívül még persze megemlíthetjük az alábbiakat is:
- krumpli nélküli
- habarás nélküli tárkonyos zöldbableves
Tapasztalatok:
Természetesen mindkét elkészítési mód részleteiben lehet eltérő, hisz nem mindig van kéznél zöldpaprika, paradicsom, krumpli vagy zeller.
A fűszerezés tekintetében, ami nagy általánosságban mindig jelen van ennél a levesnél: só, bors, tárkony - de néha kerülhet bele majoránna, fokhagyma vagy ízlés szerint bármi, ami otthon van. Helyettesíthetjük is az alapanyagokat.
Ki-ki hogy szereti: berántva, habarva, vagy pörköltalappal teljesen változó, kedvtől, időtől, alapanyagtól is függhet.
Csak mirelit zöldbabból szoktuk készíteni, a fűszerek szárítottak, a zellerszár friss vagy fagyasztott, a gumóval egyetemben. Nyáron, ha van friss paradicsom, akkor azt használjuk, télen elraktározott fagyasztottat - paprikát szintén.
Egy biztos: a recept csak egy váz, mindenki azzal gazdagíthatja, amivel akarja, sőt inspiráló lehet egy másik étel elkészítéséhez is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.