fél kg liszt
3 dkg élesztő
1 dl tejföl
2-3 ek. bor
15 dkg margarin
langyos tej
só
35 dkg darált tepertő
Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk. A tepertő kivételével az összes alapanyagot összegyúrjuk - se túl lágy, se túl kemény ne legyen. Vékonyra kinyújtjuk, rákenjük a tepertőt, és felcsavarjuk, mint a bejglit.
Fél óra pihentetés után újra kinyújtjuk, és hajtogatjuk, majd ezt a műveletét még 2x megismételjük, csak mindig ellenkezőleg hajtjuk be. A hajtogatások között fél óra pihentetés legyen!
Amikor szaggatásra kész, akkor ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, olajjal kikent tepsibe tesszük, lekenjük a tetejét felvert tojással, majd előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Tapasztalataim:
Ha nincs pont 35 dkg darált tepertőnk az se probléma, kicsivel kevesebb nem számít.
A só mennyiségét mindenki ízlés szerint változtassa, érdemes megkóstolni a tésztát gyúrás közben, hogy kell-e még bele só.
Ha nem állna össze a tészta, akkor tejjel rásegíthetünk erre, viszont én a nedves hozzávalókat az összegyúrásnál mindig apránként adom hozzá, hogy ne legyen túl lagymatag a tészta.
3x kell hajtogatni, de ha valaki csak 2x teszi ezt meg, üsse kő, velünk is történt már ilyen!
Még egy aprócska megjegyzés:
legközelebb vöröshagymás tepertőkrémmel fogom megkenni a kinyújtott tésztát, és úgy hajtogatom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.