A recept forrása: Barbi konyhája
a tésztához:
fél kg liszt
2,5 dkg élesztő
3 dl tej
3 csapott ek. kristálycukor
3 tojássárgája
3 ek. olaj
a mákos töltelékhez:
20 dkg mák
10 dkg kristálycukor
2 ek. lekvár
2 ek. méz
2 csapott ek. darált keksz
1 dl tej
mazsola
a túrós töltelékhez:
fél kg túró
6 ek. kristálycukor
2 tojásfehérje
2 ek. tejföl
mazsola
a lekenéshez:
tej
tojás
A tészta elkészítéséhez az élesztőt felfuttatom kevés langyos, cukros tejben, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztok belőle. Cipóvá formázom, és egy órát kelni hagyom.
Míg kel a tészta, elkészítem a töltelékeket:
A mákoshoz az összes hozzávalót egy tálba kimérem, majd összefőzöm az egészet, és hűlni hagyom felhasználásig.
A túróshoz a túrót 3 ek. kristálycukorral, és a tejföllel kikeverem, majd hozzáadom a maradék 3 ek. cukorból és tojásfehérjéből vert kemény habot, melyet lazán forgatok a túrós masszába. Felhasználásig hűtőbe tárolom. (Fontos, hogy ne legyen híg a töltelék.)
A megkelt tésztát kétfelé veszem, egyenként kinyújtom őket. Az egyik kinyújtott lapra a mákos, a másikra a túrós tölteléket terítem szét. Két rövidebbik oldalán behajtom a tésztát, és feltekerem, mint a bejglit. (A túrós kalácsnál ügyeljünk arra, ha folyós lenne a töltelék, akkor nehezen lehet feltekerni.)
Előmelegítem közben a sütőt, és egy tepsit kikenek olajjal. A feltekert kalácsokat a tepsibe fektetem, és fél órát még kelni hagyom őket. Mielőtt betolom a sütőbe, lekenem a tetejüket egy felver tojással.
Szép pirosra sütjük, és a sütőből kivéve tejjel locsoljuk meg őket.
Ebből a mennyiségből két nagy kalács lesz - az egyik túrós, a másik mákos.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.